Hoe staat het met goud als safe haven?
15 augustus 2014
Deze week werd het vergrootglas weer eens over Europa gelegd. Want het geloof in betere tijden lijkt steeds verder weg te drijven nu bekend is geworden dat de economie in het tweede kwartaal niet noemenswaardig is gestegen. Sterker nog, het was met name de onverwachte krimp van de Duitse economie die pijn deed. Niet voor niets roepen steeds meer mensen Draghi op om eindelijk in actie te kome
Hoe staat het met goud als safe haven?
Deze week werd het vergrootglas weer eens over Europa gelegd. Want het geloof in betere tijden lijkt steeds verder weg te drijven nu bekend is geworden dat de economie in het tweede kwartaal niet noemenswaardig is gestegen. Sterker nog, het was met name de onverwachte krimp van de Duitse economie die pijn deed. Niet voor niets roepen steeds meer mensen Draghi op om eindelijk in actie te komen. Obligaties opkopen van de betreffende landen (lees: banken) om de getroffen economieën te stimuleren en deflatie af te remmen staat daarbij met stip op nummer één.
Door de speculaties over extra maatregelen vanuit de ECB daalde de rente op 10-jarige Duitse staatsleningen voor het eerst kortstondig onder 1%. (De Nederlandse rente zakte naar 1,2%) Ondanks de onverwachte krimp, worden Duitse staatsleningen als veiligste investering gezien. Zeker nu de kans op stimuli toch weer massaal aangewakkerd wordt door de matige economische groei en zorgwekkende lage inflatie.
Maar hoe zit het met goud als ‘safe haven’? Moeten we met zijn allen massaal in Duitse staatsobligaties stappen of moeten we toch goud toch niet onderschatten en allemaal goud kopen?
Goudprijs blijft voorlopig nog even stabiel
Om te beginnen steeg de goudprijs afgelopen week mondjesmaat met 0,3% naar $1,313.18 per troy ounce. Afgezien dat de onrust in Oekraïne en het Midden Oosten toch aanzienlijk hebben bijgedragen aan de stijging van de goudprijs van 9,3% sinds begin dit jaar, verwachten we dat de goudprijs voorlopig nog even stabiel blijft.
Niet in de laatste plaats omdat ook de posities in ’s werelds grootste goudfonds SPDR Gold Trust in het 2e kwartaal stabiel bleef. Daar waar de uitstroom in 2013 nog ruim 41% was, zag SPDR dit jaar een bescheiden uitstroom van 0,3% naar 795,6 metrische ton. Interessant daarbij is wel dat de welbekende hedgefund manager John Paulson (van Paulson & Co) zijn posities in goud ongewijzigd liet. Interessant, omdat hij met 10,2 miljoen shares de grootste investeerder is in ’s werelds grootste goudfonds is.
Paul Singer, oprichter van Elliott Management Corp. doet daar nog een schepje bovenop en stelt aan zijn klanten dat goud juist nu een unieke en goedkope investeringskans biedt in zijn rol als hedge. Hij verwacht net als vele andere hedgefundmanagers dat de goudprijs binnen afzienbare tijd zal stijgen door de geopolitieke en economische onstabiliteit.
Goudvraagtrend zorgwekkend?
Ondanks de stabiele vooruitzichten voor goud, gooide World Gold Council gister dan toch weer een beetje roet in het eten. In hun Gold Demand Trends rapport van het tweede kwartaal dit jaar bleek helaas dat de mondiale goudvraag - tegen de algehele verwachting in - gedaald is. En wel met een stevige 16% naar 964 ton. Dalende verkoopcijfers bij juweliers (-30%) en verkoop van munten & baren (-56%) waren belangrijkste drijfkrachten achter deze negatieve cijfers. Ook de strenge importregels van India resulteerden in een importdaling van het land met 44% en hadden daarmee stevige impact op de dalende vraag.
Nee, de vraagtrend is niet zorgwekkend!
Nou nee, zorgwekkend lijkt ons eerder de mondiale whiplash en de onstabiele status van de dollar. Nog niet zo lang geleden wees ik naar de zorgwekkende documentaire 'Watch Meltdown America' van de bekende Casey Research Center. In deze documentaire voorspelt de gerespecteerde econoom Doug Casey dat de VS kort voor een gigantische crisis staat. Ja en zorgwekkend is ons bancaire stelsel. Want wat blijft er van uw spaargeld over als toch blijkt dat een ING bijvoorbeeld de dupe wordt van de sancties richting Rusland en de leningportefeuille van 7,5 miljard in Rusland de bank in de problemen brengt.
Zorgwekkend is dat al jaar en dag de goudprijs kunstmatig laag gehouden, onder andere door het uitlokken van zogenaamde flash crashes.Er bestaan allerlei theorieën, maar waarom de goudprijs nou zo bewust laag gehouden wordt is nog altijd niet helemaal duidelijk. Daar kan alleen maar over gespeculeerd worden. De meest voor de hand liggende verklaring is waarschijnlijk dat er mogelijk een geheime afspraak met China gesloten werd. De Amerikaanse banken zouden de goudprijs kunstmatig laag houden, zodat de Chinese centrale bank de goudreserves kon aanvullen. In ruil zouden de Chinezen hun Amerikaanse staatsobligaties in bezit niet verkopen. En wat gebeurd er als de Chinezen bedenken dat ze de Amerikanen niet meer nodig hebben? Dat is pas zorgwekkend!
If you can’t beat them, join platinum!
Maar eerlijk is eerlijk, wellicht heeft u wel even genoeg van alle contraire ontwikkelingen rondom goud, die zich de laatste tijd maar blijven opstapelen. Dan zijn er wellicht wel interessante ontwikkelingen in de platinahoek te vinden.
Slecht nieuws voor Impala Platinum, ’s werelds tweede grootste platinaproducent, goed nieuws voor ons. Als gevolg van de maandenlange staking van mijnwerkers zal de winst over het afgelopen halve boekjaar ruim 75% lager uitvallen. Dat meldde de platinaproducent alvast waarschuwend vooruitlopend op de presentatie van de jaarcijfers eind augustus. Eind juni eindigde immers de bijna half jaar durende staking van de 10.000 medewerkers van het bedrijf.
Niet alleen Impala is hard geraakt, ook de Zuid-Afrikaanse economie heeft door de staking harde klappen gekregen die ze nog niet te boven zijn. ’S Werelds grootste platina producent(Anglo American Platinum) meldde eerder al dat het zij hun winst zelfs met 88% zagen dalen. Los van de industriële toegevoegde waarde van het edelmetaal, is dit tevens de rede waarom het edelmetaal nu juist nog interessanter wordt.
Immers hebben de mijnen meer dan 5 maanden stilgelegen waardoor het nog wel een hele periode zal duren voordat de productie weer op het oude niveau zal staan. Praktisch gezien betekent dat, dat door de stakingen is er ruim 1 miljoen troyounce minder gedolven is (goed voor 1/5e van de totale wereldproductie gedurende een jaar). Waarbij de verliezen van de 3 grootste mijnbedrijven (Anglo American Platinum, Impala Platinum Holdings en Lonmin PLC) inmiddels opgelopen is tot $2,2 miljard. Afgaande van de winstwaarschuwingen, lijkt het eerder aannemelijk dat deze cijfers nog wel eens veel negatiever zullen uitvallen. Het zal dus nog wel even duren voordat de bedrijven deze gigantische financiële tegenslagen en verplichte salarisverhogingen aan de mijnmedewerkers weer te boven zijn. De bedrijven zullen er alles aan doen om uit hun financiële misère te ontsnappen en hogere platinaprijzen liggen hierbij als in de lijn der verwachtingen… Platina kopen kan daarom nog wel eens erg lonen.
Maar afsluitend, kan ik het niet laten door wederom te benadrukken dat wat er ook gebeurt, fysiek goud los van ons financiële systeem staat en daarmee juist een veilige manier om vermogen tegen de huidige en nog komende turbulentie te beschermen.