Mis het niet! Ik sprak met Jim Rogers en dit zei hij
13 mei 2016
Ik had afgelopen week het genoegen om heel wat uren met de legendarische belegger Jim Rogers door te brengen. Hij was op bezoek in Guatemala om een eredoctoraat van de Universiteit Francisco Marroquín in ontvangst te nemen. Jim Rogers is auteur van vele boeken, waaronder ‘Hot Commodities: How Anyone Can Invest Profitably in the World's Best Market’, en is fervent voorstander van goud als belegging. Wat vertelde hij mij? En wat zijn volgens hem de vooruitzichten voor goud?
Van uithoek in Alabama tot rijke New Yorker
Jim Rogers begon in 1973 samen met George Soros het Quantum Fund, een van de eerste internationale hedgefondsen. Het fonds was een groot succes. Na 10 jaar stond het fonds liefst 4200% in de plus, terwijl de aandelenmarkt in diezelfde periode amper steeg.
Hun geheim? Leverage. Zoveel mogelijk leverage als de toezichthouder toeliet. En dan met name in energie-gerelateerde aandelen (die profiteerden van de oliecrisis). Met een hefboomeffect lukten het Soros en Rogers om een jaloersmakend rendement te behalen in de jaren ´70.
Een goede belegger doet zijn huiswerk
Daar zat hij. Wit pak, bretels met de afbeelding van dollarbiljetten, en natuurlijk zijn befaamde vlinderdas. Terwijl hij een halve literfles Coca Cola krijgt aangereikt, laat Jim Rogers zien dat hij zijn huiswerk heeft gedaan. “Guatemala werd onafhankelijk verklaard in 1821, correct?”, vraagt hij aan de jonge Guatemalteekse journaliste die tegenover hem zit. Ze knikt bevestigend. Ik ben als tolk ingeschakeld om vraag en antwoord te vertalen van Spaans naar Engels en andersom.
Jim Rogers leerde mij al vele jaren terug dat een goede belegger zijn huiswerk op orde moet hebben. “May I suggest you will never get anywhere if you do not do your homework?”, gaf hij mij mee. Dat was in 2010.
Jim Rogers voegt daad bij woord.
Toen hij na meer dan een dag vliegen op uitnodiging van de universiteit bij een speciaal diner was, waren de vragen niet voor Jim Rogers, maar van Jim Rogers. Hoe zit het land in elkaar? Waarom werkt een land wel of niet? Deze contraire belegger is inmiddels 73 jaar oud, maar zijn zucht naar kennis is niet afgenomen. Oprechte nieuwsgierigheid is als belegger zeker geen vruchteloze zaak.
Volgende crisis wordt zwaarder dan de vorige
“Het verschil met de crisis in 2008, is dat de wereldwijde (publieke) schuld nu een veelvoud is van wat het was,” merkt Rogers op. “Kan jij je eigenlijk wel de crisis van 2008 herinneren?”, vraagt hij direct daarna aan de journaliste. “Niet echt,” is het antwoord. “Ik had al een voorgevoel dat je daar te jong voor was”, merkt Rogers op.
Tegendraads zijn, niet alleen in beleggen, is het recept van een succesvolle belegger. Het vinden van een gehate belegging, die niemand wil, maar waar gegronde reden is om optimistisch te zijn over een kentering op (relatief) korte termijn.
Goedkoop kopen, duur verkopen, maar dan in de extreme. Al is dat vandaag de dag met de ongekende
Japan is al in recessie, de rest volgt
De Japanse economie verkeert al kwartalen in recessie. Het lukt Shinzo Abe maar niet om de economie op het goede spoor te krijgen. In veel opzichten lijkt het alsof de Japanners voorlopen op de rest van de wereld. Het Japanse monetair beleid is extreem, en in veel gevallen een voorbode van wat centrale bankiers van plan zijn in Europa en misschien zelfs in de VS.
Zo was het Japan dat als eerste de rente praktisch nul maakte. En zo zal het misschien ook Japan worden dat als eerste land ter wereld begint met het experiment ‘helikoptergeld’.
Volgens Jim Rogers is de recessie in Japan ook een voorbode voor elders. De Chinese en Amerikaanse economie zijn al aan het vertragen, en ook sommige Europese landen verkeren in problemen.
Bij aankomende crisis is iedere beleggingsklasse problematisch
Grondstoffen zullen zonder meer superieur presteren ten opzichte van (Westerse) aandelenmarkten en obligaties, zegt Rogers. Maar op korte termijn (hij noemt zichzelf ’s werelds slechtste korte termijnspeculant) kunnen grondstoffen weleens dalen.
Neem goud. De goudprijs heeft een aantal fantastische maanden gehad, maar volgens de auteur van ‘Street Smarts’ is dit niet het einde van de correctie. De goudprijs brak, net als bij haar laatste rally, door de $1.300/oz-grens, waarna de prijs stokte. Ook dit keer kan de goudprijs terugvallen, zo stelt de auteur van ‘Street Smarts’.
Het scenario dat hij voorziet, is een scenario waarbij de wereld opnieuw in recessie valt (Japan verkeert al in recessie), de dollar als vluchthaven sterker wordt, en grondstoffen (en goud) in eerste instantie dalen. Maar dan nog is het volgens Rogers slimmer om geld te hebben in grondstoffen, want aandelen- en obligatiemarkten zullen hard onderuitgaan.
Jim Rogers heeft overigens aardig wat goud, maar is voor het moment geen koper. Wel als goud eventueel corrigeert. Zilver is volgens hem interessanter, omdat het verder onder zijn recordhoogte ligt dan goud.
Rente omhoog?
Ondanks dat sommigen menen dat de rente niet meer omhoog zal gaan, bestaat er voor Jim Rogers geen twijfel: vroeg of laat gaat de rente omhoog. Wanneer de markt genoeg heeft gezien, zullen rentes stijgen en zal de economische schade die de afgelopen jaren (of zelfs decennia) is aangericht zichtbaar worden.
Een voorproefje hiervan hebben we wellicht al gezien in de Amerikaanse schalie-oliesector, zoals ik eerder schreef. Ondanks de record lage rente, betalen bedrijven in de Amerikaanse oliesector al gauw meer dan 20% (!) voor vreemd vermogen. Blijkbaar tellen fundamentals nog steeds.
Advies aan jongeren
Tussen neus en lippen door vroeg ik aan Rogers in welk land hij zou wonen als hij niet 73 jaar zou zijn, maar 30. “Noord-Korea”, was zonder ook maar een seconde te twijfelen zijn antwoord. “Daar gebeurt hetzelfde als in ’81 in China”.
Hij heeft het over het feit dat Noord-Korea de grenzen aan het openen is. De Noord-Koreaanse economie wordt geliberaliseerd, zoals in het China na Mao. Vijf jaar na de dood van Mao, begonnen de Chinezen stapsgewijs zich open te stellen voor de wereld. Dat proces is nog steeds gaande, maar op veel (economische) vlakken is China al liberaler dan veel westerse soortgenoten.
Of velen zijn advies opvolgen, valt nog maar te bezien. Maar het kenmerkt de tegendraadse en o-zo winstgevende visie van Jim Rogers.