Is de lage goudkoers uitzichtloos?
9 mei 2014
Goed nieuws voor bergingsbedrijf Odyssey Marine Exploration afgelopen week. Deze professionele schatjagers haalden 28 kilo goud uit het wrak van de ‘Central America’ (stoomschip) uit 1857. Deze beroeps-mazzelaars verwachten zelf nog eens verdere $62 miljoen aan goud uit het wrak te kunnen bergen.
Is de lage goudkoers uitzichtloos?
Voor de gemiddelde goudbezitter hebben we al maanden minder goed nieuws. Sterker nog, de edelmetalen stemmen nog steeds tot verdriet. Afgelopen week schipperde de goudkoers tussen $1,285.22/toz en $1,291/toz. Dat iedereen zich voorzichtig en afwachtend gedraagt is wel te herleiden uit het extreem lage handelsvolume op de futuresmarkt, welke zich op dit moment ruim 51% onder het gemiddelde handelsniveau van vorig jaar begeeft.
Op korte termijn moeten we de dollarkoersen goed in de gaten houden. Analisten verwachten dat als de dollar zijn rally ten opzichte van de euro de komende dagen doorzet, goud hierdoor een verdere dalende tendens tegemoet zal zien.
Maar is het dan echt allemaal zo uitzichtloos? Nee, u weet als goed geïnformeerde burger ook heel goed hoe de economische vork aan de steel zit. Het is alleen wachten welke tand er als eerste buigt, dan wel breekt. En in plaats van nóg een keer tot de conclusie te moeten komen dat goud economisch gezien niet anders kan dan op korte termijn te stijgen, kijken we naar wat onze beleggingsgoeroes te zeggen hebben. Immers zijn zij de moderne schatjagers. Niet door oude wrakstukken met grote schatten uit diepe wateren op te sporen, maar door hun beleggingen zo strategisch en met name rendabel mogelijk te positioneren, waarbij de edelmetalen nog steeds een belangrijk onderdeel vormt.
Rickards: De wereldeconomie is ‘point of no return’ gepasseerd
Jim Rickards stelde nog niet zo lang geleden dat de wereldeconomie een ‘point of no return’ is gepasseerd en afstevent op het einde van de dollarhegemonie. Rickards meent dat regeringen wereldwijd belangrijke marktsignalen hebben gemist en dat er dramatische veranderingen in het wereldwijde monetaire systeem gaande zijn. "De dollar is het anker. Als zij faalt, dan zal het hele systeem falen, omdat de dollar en het systeem één en hetzelfde zijn". De dollar zal onder vuur komen te liggen dankzij toekomstige supermachten als China en Rusland en door regionale valuta als de euro en de SDRs - de speciale trekkingsrechten van het IMF.
Met als logisch gevolg dat hij verwacht dat hierdoor veel beleggers de komende tijd, naarmate er steeds meer onzekerheden ontstaan in de VS, hun exposure naar (fysiek) goud zullen vergoten.
Centrale banken manipuleren de goudprijs door goud te leasen aan commerciële banken, die het met gebruikmaking vanleverage verkopen aan klanten. Maar dat beleid houdt geen stand, aldus Rickards, omdat marktpartijen goud gaan hamsteren. Hij denkt dat er binnen twee jaar een einde komt aan de succesvolle manipulatie door centrale banken en dat de goudprijs kan stijgen tot $3.000/ Toz en zelfs tot $9.000/ Toz als het internationale monetaire systeem implodeert.
Beleg 20% van vermogen in fysiek goud
Verder is de volgende mening van Richards bekent-echter in het kader van de kracht van herhaling: Rickards adviseert beleggers om 10 tot 20% van hun vermogen in fysiek goud te beleggen om hun rijkdom te beschermen.En eerlijk is eerlijk, meer raadt hij af, omdat goud zeer volatiel is en tot de dag van vandaag nog steeds doelwit is van manipulatie door de centrale banken.
Tip van Jim Rogers: koop alleen goud bij lagere prijsniveaus
De immer gevlinderde Jim Rogers reageerde iets gematigder afgelopen week doordat de goudprijs sinds begin dit jaar amber bewogen is. Echter is hij van mening dat het nog steeds alle kanten uit kan. Enerzijds sluit hij niet uit dat de goudprijs zal terugvallen onder $1000/ Toz. Anderzijds ziet hij de lage goudkoersen als een positieve ontwikkeling om juist nieuwe posities in het edelmetaal op te bouwen. Als tip geeft hij dat het zaak is om de evolutie van goud op de markt op de voet te blijven volgen, want het is een kwestie van het juiste moment kunnen toeslaan voor dat je (weer) te laat bent.
Aan een interview met ETF. com verklaarde hij zelf allen maar goud te kopen op lagere prijsniveuas, waarbij de huidige correctie juist een gedroomde kans is om meer goud aan te schaffen.
Goed om te weten is dat hij nog steeds goud bezit en al helemaal niet van plan is om dit te verkopen. Wel heeft hij zijn posities gedeeltelijk gehedged, want de kansen op een forse prijsstijging op korte of middellange termijn lijken relatief klein. Wie in goud wil beleggen, moet geduld kunnen opbrengen. Alleen op lange termijn is er stijgingspotentieel.
Marc Faber vertrouwt niets of niemand meer - dollar zal vallen
Marc Faber kunnen we in dit rijtje natuurlijk ook niet vergeten. Marc Faber is niet bepaald optimistisch over de huidige economische gang van zaken. Bovendien koestert hij een grondig wantrouwen ten opzichte van wat zich afspeelt op de financiële markten. Sterker nog, met eigen woorden vertrouwd hij niemand meer.
Ook hij sluit zich aan bij onze andere goeroes. De centrale banken zijn de hoofdschuldigen van onze huidige zorgwekkende economische situatie. De monetaire politiek zoals die wordt gevoerd door de centrale banken heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Door het voeren van een ruime monetaire politiek wordt namelijk het economisch herstel niet bevorderd, maar wel afgeremd.
Faber gaat nog verder dat dat. Hij is er heel stellig in. De Fed zal niet meer of niet minder dan de wereld vernietigen. Om zichzelf te beschermen koopt hij goud en slaat dit het liefst buiten de VS op.
Goud is zeker een belegging waard
Hoe dan ook, beleggen in goud trekt vele verschillende mensen. Zij het uit angst, zij het uit economische redenen, zij het uit fundamentele redenen of wil je gewoon winst maken. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om in het goud te stappen. Op korte termijn blijven de koersen onder druk zolang de risico’s van de verkoop van goudvoorraden, speculatie en het koersrisico van de dollar blijven aanhouden. Echter bent u allen het waarschijnlijk toch wel echt met mij eens, de trend blijft hoe dan ook positief - sterker nog, hij zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen - terwijl daar tegenover staat dat de winning steeds moeilijker en duurder wordt.
Goud is daarom zeker een belegging waard.