Langste winst reeks in 7 maanden tijd
10 oktober 2014
Eindelijk dank toch goed nieuws te melden. De goudprijs steeg gisteren 0,4% tot $1.225,9/ oz.
Hogere goudkoersen in het verschiet
We kunnen het tegenwoordig niet vaak zeggen, maar het was al de 4e dag op rij dat de goudkoers groene cijfers liet zien. Sterker nog, deze 4 dagen zijn gelijk de langste winst reeks in 7 maanden tijd. Door de onzekerheden op de beurzen afgelopen week dreef beleggers naar rustiger vaarwater waardoor goud eindelijk weer op het netvlies van de belegger kwam te staan.
Wereldeconomie in de slop: goudprijs omhoog
De onrust op de aandelenmarkten wordt met name gevoed door de onzekerheid over de wereldeconomie. Het IMF gaf dinsdag duidelijk te kennen de groei vooruitzichten te hebben verlaagd naar 3,3%. In Europa wordt steeds zenuwachtiger gekeken naar Duitsland. Doordat zij de grote motor achter de Europese economie zijn, waren o.a. de tegenvallende industriële cijfers een grote tegenvaller. De industriële productie van augustus is voor het laatst zo laag geweest in januari 2009. De Amerikaanse bankiers gaven er helemaal een eigen draai aan. Uit de laatste notulen van de Fed bleek zij zelfs vrezen dat de problemen in Europa en Azië een grote negatieve impact op de Amerikaanse economie zal hebben.
Na maandenlange misplaatste uitspraken te hebben gedaan over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie was Yellen voor het eerst toch ook eindelijk eerlijk. Ook de Fed verlaagt de groeiverwachtingen van de Amerikaanse economie en onderstreept de zorgwekkende sterke ontwikkeling van de dollar. Tevens gaf ze aan dat de arbeidsmarkt nog lang niet hersteld is en de inflatie duidelijk te laag is. Beleggers lieten er geen gras over groeien - angst voor tapering en versnelde verhoging van rentes verdwenen als sneeuw voor de zon. Aandelen stegen en dollar daalde. En goud profiteerde deze keer eens mee.
CME verlaagd goud en zilver margins
Interessant bij de huidige ontwikkelingen is, dat CME gisteren heeft besloten om op nieuw de margin te verlagen voor zowel goud als zilver contracten. Interessant omdat dit inmiddels al de vierde keer dit jaar is dat hiertoe besloten wordt. CME heeft hierdoor de zogenoemde ‘Initial Margin’ verlaagd van $5060 naar $4400 en de ‘Maintenance Margin’ verlaagd van $6500 naar $5500. Dit komt neer op een verdere verlaging van 13%. De zilvermargins zijn gemiddeld genomen zelfs met ruime 15% verlaagd.
Daar waar margins vaak verhoogd worden bij een volatiele markt zou de verlaging kunnen betekenen dat het aantrekkelijker gemaakt word om in de edelmetalen te stappen. Immers hoeft de belegger minder onderpand aan te houden. Daarnaast komen er bij dalende margins extra liquiditeit vrij bij beleggers met lopende posities. Theoretisch gezien zou de vrijgekomen liquiditeit juist in gezet kunnen worden om nieuwe posities aan te gaan. Echter is dat afgelopen maanden niet gebeurd. Praktisch gezien is dat afgelopen maanden niet gebeurd. Maar wellicht goed nieuws in aantocht. Beleggers hebben nu namelijk wel het vertrouwen dat de koers boven de $1.240/ oz uitkomt. En dat is een goed vooruitzicht omdat die uitbraak een groot bullish signaal voor de goudprijs zal zijn.
Sprott ziet bodem goudprijs in zicht
Rick Rule van Sprott Global Resource Investments is ervan overtuigd dat we nu eindelijk echt ervan uit kunnen gaan dat we getuige zijn van de bodem van de goudprijs. Hij benadrukt dat we niet moeten vergeten dat de goudprijs op dit moment niet een reeële weergave is van de werkelijke waarde van het edelmetaal. Sterker nog, in huidige geopolitieke onrustig klimaat doen we er juist goed aan om tegen de stroom in te gaan. Het is niet de eerste keer dat beleggers in goud zich behoorlijk moeten verantwoorden en het zal zeker niet de laatste keer zijn.
Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom wat de potentie is van goud. Zo zegt hij, lijkt de huidige marktsituatie extreem veel op die van in 2000. Ook toen hadden we met een sterke dollar te kampen en was er weinig interesse om bij koersen van $260/oz in te stappen. Toch weten we allemaal dat de koersen 11 jaar later een piek bereikten bij $1900/ oz. Toen zeiden we allemaal, als we dat maar hadden geweten… Ja nu weten we dat. Maar het is maar de vraag wat u met deze kennis doet. Achteraf is het altijd makkelijk om een oordeel te vellen. Eens en de volgende conclusie is dan ook zeer gewaagd maar de technische analisten onder ons kunnen dit waarschijnlijk enigszins beamen; maar bij koersontwikkelingen geldt vaak wel de stel regel ‘behaalde resultaten uit het verleden bieden vaak wel een bepaalde garantie voor de toekomst’.
David Morgan zei het immers ook al; Niet alleen wijst hij erop dat de future markt vele malen groter is dan de fysieke markt. Wat niet anders zal betekenen dat als het wantrouwen op de beurzen stijgt door economische dan wel zorgwekkende geopolitieke ontwikkelingen beleggers hun recht op fysiek goud willen claimen. Dan zal blijken dat er simpelweg niet genoeg edelmetaal aanwezig is om aan deze vraag te voldoen waardoor u als edelmetaalbezitter het ene feestje na het andere feestje kunt gaan vieren.
Wat doet u met deze kennis? Schaart u zich bij de grote groep die het vertrouwen reeds heeft verloren? Geheel niet onterecht, maar bedenk dan wel dat zelfs Goldman Sachs- een van de grootste goud bears van dit moment- tot vorig jaar er nog van overtuigd waren dat de goudprijs zijn hoogste punt nog lang niet bereikt heeft. En wellicht herinnert u zich nog de woorden van David Morgan: "That's why you really want to be 6 months too early rather than 6 minutes too late..."