Maandag kan alles anders zijn
19 juni 2015
Markten zijn in het ongewisse. Woensdag maakte de Federal Reserve bekend dat een eventuele renteverhoging is uitgesteld tot later dit jaar. Markten gaapten. En dit weekend nadert een voorlopige Griekse climax.
Fed stelt renteverhoging uit
Woensdag maakte Janet Yellen bekend dat er deze maand geen renteverhoging zal plaatsvinden. Markten verwachten daarom een renteverhoging pas later dit jaar.
De goudmarkt reageerde met een grote geeuw.
De goudprijs steeg op donderdag tot vlak boven de $1.200/oz, maar het was alles behalve overtuigend.
Het is overigens ironisch dat de Amerikaanse pers spreekt over een 'lift-off', terwijl een renteverhoging van amper 250 basispunten weinig zoden aan de dijk zet. Het tempo wat markten nu anticiperen is meer een slakkengang dan een 'lift-off'.
Yellen: "Bernanke en Greenspan deden het verkeerd"
Wanneer ik naar Janet Yellen luister, denk ik met name aan grootmoeders appeltaart. Mijn gedachten dwalen doorgaans af naar andere zaken dan de economie, maar ik schrok wakker toen zij zowaar een gewaagde uitspraak deed.
Zoals u weet, liggen reële rentes al sinds de 2001 rond het nulpunt.
Alan Greenspan gooide de rente omlaag. Zijn opvolger, Ben 'Helicopter' Bernanke, begon vervolgens aan het 'normaliseren' van de rente aan het einde van 2004. Van 2005 tot en met 2006 verhoogde de Fed vervolgens stapsgewijs de rente.
In de tussentijd was een van de grootste zeepbellen aller tijden ontstaan, met name in rommelhypotheken. Veel bedrijven, banken en huishoudens leefden van de lage rente.
En daarom gaf Yellen de heren Greenspan en Bernanke een veeg uit de pan. "Terugkijkend, zou de Fed de rente eerder en sneller verhoogd moeten hebben." Dit betekent wellicht ook dat Yellen niet alleen maar kijkt naar de werkgelegenheid, waarvan ze wel eens beschuldigd wordt, maar ook naar de vorming van financiële zeepbellen. Misschien, heel misschien, maakt Yellen in de nabije toekomst ook deze overweging bij het verhogen van de rente.
Wanneer markten gesloten zijn
Politieke beslissingen zoals extra staatssteun voor Griekenland worden vaak al in het weekend of in de avonduren genomen worden wanneer markten gesloten zijn.
Nu lijkt het erop dat er maandag een extra Eurotop wordt ingelast om de Griekse kwestie direct te bespreken.
Mijn eerdere verwachting dat er op het laatste moment een Grieks akkoord komt, staat vooralsnog overeind.
Grexit is doodvonnis voor Grieken
Deze week kwam ik een artikel tegen genaamd 'Wat gebeurt er als Griekenland uit de euro stapt?'. Daarin werd een econoom van de ING vragen gesteld. Op gegeven moment kwam hij tot de volgende verbijsterende uitspraak: "Na een aantal jaar, als de situatie stabiliseert, kun je de munt devalueren."
Deze uitspraak toont dat deze econoom een Grexit volledig verkeerd inschat.
Het verlaten van de euro is voor de Grieken een doodvonnis.
De Griekse overheid hoeft niet na een aantal jaar de munt te devalueren, omdat het louter terugkeren naar de drachme al een enorme devaluatie tot gevolg heeft.
Zelfs de Griekse centrale bank geeft toe dat "het verlaten van de euro tot een serieuze daling van de levensstandaard van de Grieken".
De Griekse centrale bank anticipeert zelfs een devaluatie van 65% ten opzichte van de euro en een inflatie van 30%.
Het idee dat Griekenland na een aantal jaar de munt moet devalueren, nadat de munt reeds 65% is gedevalueerd, is daarom absurd.