Hoog rendement met lage economische gevoeligheid
4 januari 2013
Op nieuwjaarsdag stemden de Democraten en de Republikeinen in met het voorstel om een groot deel van de $600 miljard aan geplande bezuinigingen in 2013 terug te draaien. Veel banken en fondsen reageerden echter teleurgesteld over de gemaakte afspraken om de fiscal cliff te omzeilen. De nieuw gemaakte afspraken zorgen ervoor dat de belastingen voor de Amerikanen met uitzondering op de hoogste inkom
Happy delayed Fiscal Cliff
Op nieuwjaarsdag stemden de Democraten en de Republikeinen in met het voorstel om een groot deel van de $600 miljard aan geplande bezuinigingen in 2013 terug te draaien. Veel banken en fondsen reageerden echter teleurgesteld over de gemaakte afspraken om de fiscal cliff te omzeilen. De nieuw gemaakte afspraken zorgen ervoor dat de belastingen voor de Amerikanen met uitzondering op de hoogste inkomens van meer dan $450.000 per jaar niet omhoog gaan. Daarnaast wordt de duur van de werkeloosheidsuitkeringen met een jaar verlengd en komt eer een einde aan de tijdelijke verlaging van de loonbelasting. Verwacht wordt dat de beperkte belastingverhoging onvoldoende zullen bijdragen aan het oplossen van de fiscale problemen in de VS. Met dit akkoord is er door de politici voornamelijk tijd gekocht omdat de automatische verlaging van overheidsuitgaven ter hoogte van $100 miljard per maand slechts voor twee maanden uitgesteld. Ook is er geen oplossing vastgelegd voor het inmiddels bereikte schuldenplafond en een aanpak van het gat op de Amerikaanse begroting. Door de moeizame onderhandelingen in de maand december tussen de Democraten en de Republikeinen is het vertrouwen in een adequate oplossing naar een nieuw dieptepunt gedaald.
Sterke slotrally
De Amerikaanse beurzen profiteerden echter wel van de tussentijdse overeenkomst om de fiscal cliff te omzeilen. Nadat maandag bekend werd dat een akkoord binnen handbereik was steeg de S&P met 1,7%, wat tevens de sterkste slotrally sinds 1974 was. Amerikaanse staatsleningen hadden het juist zwaar doordat de beleggers de overeenkomst gebruikten om vaarwel te zeggen tegen beleggingen die als veilige havens werden gezien en steeg met 8 basispunten naar 1,84%. Ondertussen hebben de aandelenmarkten wereldwijd een goed jaar achter de rug. De beurzen profiteerden voornamelijk van de grote liquiditeitsstromen die de centrale banken aan de markten gaven. De best presterende beurs echter was de Duitse DAX en sloot het jaar af met een winst van ruim 29%.
Amerikaanse bedrijven profiteerden ook direct na het deelakkoord om de fiscal cliff te vermijden door massaal nieuwe obligaties uit te geven. Ze hebben met resultaat, gebruik gemaakt van de relatieve rust en de verhoogde risicobereidheid van beleggers. De goudprijzen stagneerden hierdoor op $ 1,632.42 / TOZ en zilverprijzen op $29,24 / TOZ. Door het uitstellen van concrete afspraken om de Fiscal Cliff te omzeilen verwacht Bloomberg echter de dat de euforie op de beurzen van korte duur zal zijn en dat de komende week een sterke stijging in de goud- en zilverkoersen kan plaatsvinden.
Op donderdag werd de eindejaarsrally door de Federal Reserve dan ook aan een resoluut einde geholpen. De Amerikaanse centrale bank kondigde aan het monetaire beleid scherp te zullen bijstellen door het nieuwe obligatie-opkoopprogramma ter hoogte van $85 miljard per maand om de economie te stimuleren, nog dit jaar stop te zetten. Beleggers schrokken van dit nieuws omdat het opkopen van obligaties een belangrijk instrument is om de Amerikaanse economie te ondersteunen doordat de rentes al enkele jaren op een historisch laag niveau staan (0 tot 0,25%). Door het opkopen van de leningen komt er meer geld in de markt terecht dat voor verdere investeringen gebruikt kan worden.
Rendement combineren met lage economische gevoeligheid
Als gevolg van de aanhoudende wereldwijde onzekerheid zullen beleggers in een omgeving van een lage gemiddelde groei en lage rente vaak voornamelijk op zoek zijn naar rendement. Reuters verwacht hierdoor dat in 2013 voornamelijk aandelen in opkomende landen aantrekkelijk zullen worden en dat beleggers dit zullen aanvullen met vastrentende waarden en stabielere investeringen met een verlaagde economische gevoeligheid zoals edelmetaal.
Veel beleggers en fondsen zullen voor Amerikaanse aandelen echter nog huiverig blijven omdat de begrotings- en schuldenproblemen in de VS nog lang niet zijn opgelost. Deze onzekerheid zal naar verwachting aanzienlijk druk blijven uitoefenen op de Amerikaanse consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen waardoor het aannemelijk is dat de Amerikaanse groei voorlopig op zich zal laten wachten en hierdoor de dollar verder onder druk zal komen te staan.
Voor de ontwikkelingen van goudprijs blijft het bij printen van extra liquiditeiten om de Amerikaanse economie te stimuleren en om de dollar te ondersteunen, de lage reële rentes en de zoektocht van beleggers naar veiligere havens hoe dan ook zeer gunstig. Sinds de Federal Reserve vanaf december 2008 verruimingsmaatregelen is gaan toepassen, de lage rente handhaaft en schulden opkoopt is goud met 89% gestegen. Ondanks de laatste enigszins negatieve koersontwikkelingen, houdt volgens Goldman Sachs een ruime meerderheid van de beleggers vast aan positieve vooruitzichten voor 2013. Analisten verwachten dat door de huidige onzekere economische omstandigheden in de VS en aanhoudende onzekerheden binnen Europa dat centrale banken en fondsen grootschalig fysiek goud aankopen en worden koersstijgingen naar $2400 / TOZ verwacht.
Namens het gehele GoldRepublic team wensen wij u een gezond, gelukkig en vooral gouden 2013 toe!