Euforie op Amerikaanse beurzen
8 maart 2013
Afgelopen week steeg de Amerikaanse beurs Dow Jones tot het hoogste punt ooit. Ook de Standard en Poor’s kon hierop niet achterblijven en is na een rally van 1,7% nog maar 1% verwijdert van haar hoogste punt sinds 2007. Lagere werkeloosheidsaanvragen en een stijging in de Amerikaanse werkgelegenheid waren hier de aanleiding van. Ook de Europese beurzen profiteerden van de economische cijfers
Euforie op Amerikaanse beurzen
Afgelopen week steeg de Amerikaanse beurs Dow Jones tot het hoogste punt ooit. Ook de Standard en Poor’s kon hierop niet achterblijven en is na een rally van 1,7% nog maar 1% verwijdert van haar hoogste punt sinds 2007. Lagere werkeloosheidsaanvragen en een stijging in de Amerikaanse werkgelegenheid waren hier de aanleiding van. Ook de Europese beurzen profiteerden van de economische cijfers uit Amerika en hopen massaal op het aantrekken van de mondiale groei. Europese aandelen stegen naar het hoogste punt van afgelopen 4,5 jaar.
De beurzen wereldwijd profiteerden van de positieve cijfers van bruto nationaal product van Japan in het vierde kwartaal 2012. Ook de export van China steeg in februari met 21,8% ten opzichte van dezelfde maand 2012.
Na de kleine opleving van goud en zilver afgelopen week naar $1586 TOZ en respectievelijk $29,25 kregen de koeren op vrijdag weer een lichte terugval te voortduren waardoor de edelmetalen ongewijzigd eindigden ten opzichte van deze week.
Echter ondanks de algehele euforie, waarschuwen steeds meer beleggers als Bill Gross en Marc Faber, op korte termijn voor een flinke correctie op de beurzen als gevolg van de aanhoudende problemen in de VS en Europa. Ze verwachten dat de hogere belastingen voor de vermogende Amerikanen en de forse bezuinigingen van $85 miljard op de overheidsuitgaven aanzienlijk op de bedrijfswinsten zullen drukken. Ook lijkt de kans toch steeds groter dat ook China haar monetair beleid zal opvoeren om zo de inflatie en de huizenprijzen tegen te gaan. Mede hierdoor verwachten steeds meer beleggers en banken als UBS, dat goud vanaf het derde kwartaal van 2013 een grote rally staat te verwachten en dat er dus nog lang geen sprake is van het vermeende einde op de goud-bull markt.
Aanhoudende inflatieangst
Vorige week meldden we reeds dat uit onderzoek van Schoders is gebleken dat ook beleggingsspecialisten zich steeds meer zorgen maken over de inflatiedruk. Centrale banken zullen commerciële banken aansporen meer geld uit te lenen om wereldwijde economische groei een impuls te geven. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de inflatie de komende 5 jaar tot meer dan 4% per jaar zal stijgen.
Echter zijn er nog andere indicatoren die naar stijgende inflatie wijzen. Brent-olie ging afgelopen week weer richting de kritische grens van $120. Economen stellen dat bij olieprijzen boven de $120 de druk op de economie door inflatie aanzienlijk toe neemt. De olieprijzen worden door 4 belangrijke indicatoren gedreven; aanbod, vraag, geopolitiek en dollar. Met als resultaat dat de grote speculaties over beleidsveranderingen door de Federal Reserve afgelopen week, de koersen een boost gaven. Ook wordt er al enige tijd gespeculeerd op hogere olieproductie door Saudi-Arabie. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) gaf afgelopen week aan zelfs te verwachten dat de olieprijs in 2020 verdubbeld zal zijn.
Ondanks alle speculaties verwachten analisten hierdoor dat de Federal Reserve niet kan stoppen met Quantitative Easing omdat de globale economie naar verwachting, verder zal vertragen. De vertraging zal het resultaat zijn van hogere olieprijzen en stijgende rentes. Dat inflatie een grote bedreiging voor het vermogen van particuliere beleggers is, is algemeen bekend. Analisten verwachten juist hierdoor dat het investeren in goud zal toenemen om veiligheid en stabiliteit in beleggingsportefeuilles aan te brengen.
Shining platina
Al eerder meldden we dat analisten verwachten dat de vraag naar platina vanuit de industrie en de vraag naar platinasieraden de komende jaren relatief harder zullen stijgen dan het aanbod. Doordat platina voornamelijk in dieselkatalysatoren gebruikt wordt, hebben de zwakke vooruitzichten en de geringe groei van de autoverkopen in de eurozone ervoor gezorgd dat de prijs in 2012 aanzienlijk laag stond. Hier kwam verandering in toen er grootschalige stakingen ontstonden in de grootste platinamijnen in Zuid-Afrika. (Deze mijnen zijn goed voor ruim drie kwart van de wereldwijde platinaproductie). Echter zijn die spanningen nog steeds niet uit de wereld en hebben de stakingen de prijs van platina inmiddels al opgestuwd tot $1675 toz waardoor het edelmetaal inmiddels de goudprijs is ontstegen. Analisten verwachten dat dit slechts het begin is en dan de prijs van platina nog veel verder omhoog kan omdat er grote veranderingen op de aanbodkant aankomen.
Niet alleen omdat er nog lang geen einde van de onrust in Afrika in zicht is. Maar ook omdat de grootste platinaproducent, Anglo American Platinum, bekend heeft gemaakt om diverse Zuid-Afrikaanse mijnen te gaan sluiten en af te stoten door verlieslatende activiteiten. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat andere partijen nieuwe mijnen zullen openen, echter geldt net als voor de goud en zilvermijnen, dat de kwaliteit van de erts afneemt en de productiekosten aanzienlijk stijgen (wat tevens de voornaamste reden voor Anglo was om een deel van de mijnen af te stoten).
Daarnaast is de verwachting dat de Europese auto-industrie de komende jaren weer uit zijn dal zal klimmen waar platina wederom verder van zal profiteren. China heeft onlangs aangegeven de vervuiling massaal te willen terugdringen waarbij katalysatoren hierin een doorslaggevende rol in vervullen.
Eenvoudig Goud kopen bij GoldRepublic