Centrale banken part I: Cinderella story
15 maart 2013
Er was eens in een ver land een centrale bank die een vloek op goud uitsprak om te voorkomen dat goud een sterkere positie zou krijgen dan haar eigen dochter, de dollar. Afgelopen week sierde de kop dat de Federal Reserve bewust de goudprijs drukt in diverse internationale media. Dit is iets waar al lang over gespeculeerd wordt, maar nu dan toch ook het grote publiek bereikt heeft. Voormalig onder
Centrale banken part I: Cinderella story
Er was eens in een ver land een centrale bank die een vloek op goud uitsprak om te voorkomen dat goud een sterkere positie zou krijgen dan haar eigen dochter, de dollar. Afgelopen week sierde de kop dat de Federal Reserve bewust de goudprijs drukt in diverse internationale media. Dit is iets waar al lang over gespeculeerd wordt, maar nu dan toch ook het grote publiek bereikt heeft. Voormalig onderminister van president Reagan, Pal Craig Roberts, heeft hier een boekje over opengedaan. Volgens Roberts manipuleert de Fed de goudprijs door ongedekte shortposities op de goudmarkt te plaatsten om zo andere partijen meer mogelijkheid te geven om te speculeren op prijsdalingen. Naar aanleiding van deze berichtgevingen heeft de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) aangekondigd te onderzoeken of de goud en zilverprijs daadwerkelijk gemanipuleerd worden. Dit onderzoek ligt natuurlijk in lijn met het wereldwijde onderzoek naar manipulatie van de Liborrente.
Hopelijk zal de CFTC dit onderzoek niet net zoals het onderzoek naar de vermeende zilvermanipulaties van JP Morgan eerder dit jaar, leiden tot verdere vrijspraken. Ondanks de 44 aanklagers en het gegeven dat de bank tussen de 20 en 35% van alle zilverfutures bezit, gaf de Amerikaanse toezichthouder toen te kennen dat er onvoldoende bewijs van manipulatie op de COMEX futureprijzen was. Wellicht geeft goud dit de kans om uit haar schone slaap te ontwaken om de weg naar boven te vervolgen.
Centrale banken part II: Gouden eieren
Er wordt al langer gesuggereerd dat centrale banken en in het bijzonder de Amerikaanse centrale bank, weinig baat hebben bij hogere goudprijzen. Bij een hogere goudprijs zal de Fed immers meer moeite moeten doen om de rente laag te houden en de koersen van staatsobligaties hoog te houden. Want bij een lagere dollar, worden Amerikaanse staatsobligaties minder interessant en daalt het vertrouwen in de Amerikaanse economie. Dat het vermeende manipulatieonderzoek voor Amerika op een zeer slecht moment komt is duidelijk.
De Amerikaanse beurzen floreren op dit moment en meer en meer analisten verwachten op korte termijn een grote correctie op de beurzen. Niet in de laatste plaats omdat ze verwachten dat de hogere belastingen voor de vermogende Amerikanen en de forse bezuinigingen van $85 miljard op de overheidsuitgaven aanzienlijk op de bedrijfswinsten zullen drukken. Ook heeft de golf van extra liquiditeit gezorgd voor een extreem hoge risicobereidheid onder beleggers waardoor de volatiliteit aanzienlijk gestegen is. Als in een klap dat vertrouwen weg valt, zal de risicobereidheid van beleggers als sneeuw voor de zon verdwijnen en “gouden”eieren voor hun geld kiezen. Wel verwachten analisten dat de Fed het ruime monetaire beleid dit jaar nog zullen moeten doorzetten door de zwakke Amerikaanse arbeidsmarkt. De extra liquiditeit, verwachte stijging in olieprijzen en valutaoorlog ondersteunden de vrees voor stijgende inflatie. Dat inflatie een grote bedreiging voor het vermogen van particuliere beleggers is, is algemeen bekend. Met oog op een eventuele beursklap en stijgende inflatie kiezen steeds meer beleggers voor meer zekerheid en stabiliteit door goud aan hun beleggingsportefeuille toe te voegen.
Centrale banken part III: Doorn in het oog
Centrale banken kopen sinds 2011 achter de schermen tonnen en tonnen aan goud. In 2012 werd er gezamenlijk meer dan 900 ton goud aangekocht door voornamelijk Centraal Aziatische, Ver Oosterse en Latijns Amerikaanse landen. De belangrijkste reden voor deze grootschalige koopacties; diversificatie van de internationale reserves, onzekerheid over de waardevastheid van de Europese en Amerikaanse staatsobligaties en spreiding van valutarisico’s van de euro en de dollar.
Dat banken hier niet de hoofdprijs voor willen betalen is duidelijk. Echter prijkt er voor banken nog een ander heikel punt op de agenda. Al enige tijden vinden er immers onderhandelingen plaats tussen toezichthouders en centrale banken over de kapitaaleisen die in het kader van Basel III geëist worden. Banken kunnen op dit moment onvoldoende voldoen aan de veel strengere eisen en zijn op zoek naar manieren om deze doorn in het oog op te lossen zodat Basel III dit jaar toch van kracht kan gaan. Op dit moment heeft goud nog een Tier-3 status in het eigen vermogen. Banken eisen echter dat goud de hoogste status van Tier-1 krijgt zodat goud 100% mag meetellen aan het eigen kernkapitaal om zo de eigen buffers met stijgende goudprijzen aanzienlijk te kunnen verhogen. Dit zal niet alleen goudprijzen aanzienlijk beïnvloedden maar ook ervoor zorgen dat ons banksysteem volledig anders eruit komt te zien waarin goud niet langer een ondergeschikte rol zal spelen.
Lees meer over het kopen van goud bij GoldRepublic