Centrale banken kopen massaal goud
12 april 2013
Toen vandaag goud geleidelijk onder de technische grens van $1540 zakte leek het erop dat short-sellers hun werk wel hadden gedaan. Echter zakte goud zelfs nog even onder de $1500 grens. Ook andere commodities waaronder zilver en olie kregen het zwaar te verduren. Goud gedraagt zich al enige tijd opmerkelijk en lijkt minder te reageren op tegenvallende macro-economische signalen.
Centrale banken kopen goud en het Amerikaanse consumentenvertrouwen
Zo werd vandaag bijvoorbeeld bekend gemaakt dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in april flink gedaald is. Dat maakte de Universiteit van Michigan vrijdag bekend in een voorlopige raming. De cijfers zijn mogelijk een teken dat Amerikanen het effect van hogere inkomstenbelastingen, die sinds januari gelden, in hun portemonnee voelen.
Het IMF kwam naar buiten met een lagere groeiverwachting voor de Amerikaanse economie voor 2013. Zij hebben geanalyseerd dat de automatische bezuinigingen die dit jaar in zijn gegaan, de Amerikaanse economie veel harder raken dan oorspronkelijk verwacht werd. Het IMF rapporteerde ervan uit te gaan dat de economie van de VS dit jaar met 1,7% zal groeien in plaats van de eerder geprognoseerde 2,3%. De wereldeconomie zal volgens het IMF groeien met 3,4% in plaats van het in januari voorspelde 3,5%. Voor Europa houdt het IMF zich vast aan de verwachtingen van een economische krimp van 0,2%.
Dat de Fed zich van deze vooruitzichten niets aantrekt valt in de lijn der verwachtingen Bernanke ging zelfs zo ver om vandaag aan te geven dat hij verwacht dit jaar QE3 te kunnen beëindigen wegens de aantrekkende Amerikaanse economie en arbeidsmarkt. Dat de markten zich soms ook als ongeleide projectielen gedragen blijkt wel uit het feit dat de goudkoersen direct na deze publicaties daalden naar $ 1523 TOZ.
Bijzonder vreemd, omdat de uitspraken van Bernanke uit de vandaag gepubliceerde Fed-notulen uit maart stamden en de Fed toen nog niet beschikte over de aanzienlijk tegengevallen, vandaag gepubliceerde Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. Gezien de werkloosheidscijfers leidend zijn voor het verruimende beleid van de Fed is dat een aanzienlijk detail dat over het hoofd gezien werd. Immers wil de Fed pas met het opkopingsprogramma stoppen op het moment dat het werkloosheidspercentage zich rond de 6,5% gestabiliseerd heeft. Beleggers vergeten voor het gemak ook dat de Fed op dit moment meer dan 75% van de Amerikaanse staatsobligaties opkoopt. Het stoppen van een dergelijk programma zal door de omvang onmogelijk zomaar stopgezet worden.
Tegenvallende Amerikaanse detailhandelcijfers en dalende consumentenvertrouwen zorgden vrijdagmiddag voor een verdere vrije val van de goudkoersen. Niemand had op een groei van de winkelverkopen in de VS gerekend, maar een daling stond evenmin op de planning. Ook de beurzen kleurden hierdoor wereldwijd fors rood. Voor edelmetalen zou dit normaliter moeten betekenen dat beleggers massaal opzoek gaan naar de bekende veilige havens. Echter, in dit geval daalde goud naar het laagste punt sinds december 2011 ($1505/ TOZ) en de zilverprijs daalde nog meer naar $26,43/ TOZ. Beleggers gebruikten massaal hun edelmetaalposities om hun verlieslatende posities in te kunnen dekken. Voor beleggers die willen instappen, of juist bestaande posities willen uitbreiden is dit het ideale moment.
Al met al blijft vooralsnog de verwachting dat het herstel in de VS in elk geval positievere signalen vertoont dan het Europees herstel. Ook uit Japan kwam verdere berichtgeving dat het ruime monetaire beleid nog sterker zal worden ingezet om de deflatie definitief te bestrijden. De ontwikkelingen op de beurzen vandaag bevestigen het beeld van wereldwijde onzekerheid en onstabiliteit. Christine Lagarde bevestigde dit door uit te spreken dat de verschillen in de economische ontwikkelingen wereldwijd voor grote onstabiliteit zorgt en wel eens de bron kan worden van een nieuwe economische crisis. Wij vragen ons stiekem af of dit überhaupt mogelijk is. De lage rente in de ontwikkelde landen blijft een groot risico doordat landen daar goedkoop geld blijven lenen wat vervolgens schuldposities aanzienlijk verhoogt en hiermee tot valutarisico kan leiden. Het IMF gaat zelfs nog een stap verder. Zij waarschuwden dat ééen van de mogelijke gevolgen van het langdurige monetaire verruimingsbeleid is dat beleggers massaal uit geldmarktfondsen stappen. Immers, als gevolg van de hebzuchtige zoektocht naar hoger rendement van sommige beleggers, kunnen bepaalde assets overgewaardeerd raken. Dit zet beleggers er meer en meer aan toe om hogere risico's te nemen. Wanneer de koersen vervolgens weer dalen wordt de kans steeds groter dat niet iedere belegger uit deze grote groep zijn verliezen kan dragen. Dit ritueel zagen we vandaag op de beurzen terug. Beleggers liquideerden door het negatieve beurssentiment direct hun winstgevende posities om hun verlieslatende investeringen te kunnen dekken. Op korte termijn is dit natuurlijk een prima oplossing. Dat dit geen oplossing voor de lange termijn is, is duidelijk. Geldmarktfondsen die beleggen in kortlopend schuldpapier behalen op dit moment lage (of negatieve) rendementen. Doordat geldmarktfondsen banken van kapitaal voorzien kan een run voor de rest van de financiële sector verregaande negatieve gevolgen hebben.
Dat er op de goudmarkt sinds het begin van dit jaar onverklaarbare dingen gebeuren is ook bekend. Enerzijds denkt men dat de goudprijzen gemanipuleerd worden en anderzijds verwachten sommigen dat de goudprijzen ook niet verder zullen stijgen en dat de behoefte naar goud steeds meer zal afnemen. De ontwikkelingen op de beurzen vandaag laten een duidelijk ander beeld zien. Ook de angst op een run uit geldmarktfondsen ondersteunt het beeld dat steeds meer beleggingsspecialisten zich grote zorgen maken over de negatieve impact van de grote liquiditeit in de markten. Zorgen om inflatiedruk blijven stijgen. Centrale banken zullen commerciële banken aansporen meer geld uit te lenen om wereldwijde economische groei een impuls te geven. Als gevolg hiervan zal de inflatie de komende 5 jaar tot meer dan 4% per jaar stijgen. Dit zal particuliere beleggers aansporen om minder risico te nemen en het eigen vermogen te willen beschermen tegen de risico's van het financiële systeem waarin goud een belangrijke rol speelt. Ook moeten we de centrale banken niet vergeten. Al drie jaar op rij verbreken zij ieder opkooprecord. Afgelopen week maakte de World Gold Council bekend dat centrale banken in 2012 voor meer dan 534,6 ton fysiek goud hebben gekocht- dit is voor het laatst in 1964 gebeurd. Iedereen heeft z’n eigen mening over de ontwikkelingen van het edelmetaal. Wij zijn echter van mening dat als de centrale banken inmiddels hun goudposities al met 20% verhoogd hebben, wij als particuliere zeker goed moeten blijven opletten.