Economisch herstel onderweg?
10 mei 2013
De prijs van goud nam woensdag met 1,72% toe maar verloor donderdag en vrijdag weer een groot deel van deze winst. Tijdens de PM fixing noteerde het goud $1426 /Toz. Recente economische data uit de Verenigde Staten en China, alsmede een sterker geworden dollar als gevolg van het aggressieve obligatie opkoopprogramma van de Bank of Japan, hebben de toename van de goudkoersen doen temperen.
Economisch herstel onderweg?
De prijs van goud nam woensdag met 1,72% toe maar verloor donderdag en vrijdag weer een groot deel van deze winst. Tijdens de PM fixing noteerde het goud $1426 /Toz. Recente economische data uit de Verenigde Staten en China, alsmede een sterker geworden dollar als gevolg van het aggressieve obligatie opkoopprogramma van de Bank of Japan, hebben de toename van de goudkoersen doen temperen.
De Verenigde Staten meldden dat het aantal werkelozen met 4.000 is afgenomen tot een aantal van 323.000. Met deze claim is het percentage werklozen weer terug waar het was voor de recessie in 2007. Ook is het consumentenvertrouwen op het hoogste punt van de afgelopen vijf jaar en ook de loonlijsten zijn wederom toegenomen in de maand april.
China rapporteerde een grotere sprong dan verwacht met exportcijfers van 14,7% in april. Meerdere economen benadrukken echter wel dat sommige kapitaalstromen verkapt worden als handelstromen wat leidt tot de geflateerde export cijfers. Niettemin neemt de import jaarlijks toe met 16,8% door een vrij forse binnenlandse vraag naar producten.
Terwijl de Bank of Japan bezig is met het opkopen van obligaties om zo het 2% inflatiedoel te bereiken, is de dollar nog steeds bezig met een opmars. De dollar/Yen koers heeft afgelopen donderdag het level van 100 bereikt, wat betekent dat 50% verschil heeft plaatsgevonden tussen het hoogtepunt in 2011 van 75,35 en het punt in 2007 van 124,14. Er wordt bovendien verwacht dat de Yen nog verder af zal gaan nemen.
In Europa voeren wij nog steeds een groot gevecht tegen de economische tractie. Afgelopen week gaf Mario Draghi wederom aan bereid te zijn om te snijden in de rentepercentages en zelfs een negatieve depositorente te overwegen. De ECB voorspelde dat de EU-17 economieën met 0,4% zullen afnemen in 2013, hoewel de Duitse fabrieksorders in de maand maart met 2,2% omhoog sprongen, tegen de verwachte 0,5% verlies.
De vraag naar fysiek goud en ETP’s
Gedurende deze week groeide de goud gedekte ETP (Exchange Traded Product) holdings, met 0,1% tot 2.241,708 ton. Dit is de eerste groei die wordt waargenomen sinds de scherpe daling begin april.
In India zal de import van fysiek goud in mei waarschijnlijk de 100 ton gaan overtreffen, na dezelfde groei in april. De zwakke goud prijzen en het festival van Akshaye Tritiya volgende week, helpen de vraag naar goud verder omhoog.
Hongkong heeft net gerapporteerd dat China’s goud import vanuit Hongkong een hoogtepunt heeft bereikt van 223,52 ton in maart, nog voor de grote sell-off in goud in april. De China Gold Association beweert dat China momenteel een tekort van goud juwelen heeft na de de hevige prijsdaling april.
Edelmetaal handelaren en analisten zijn echter verdeeld of de vraag naar fysiek goud zal blijven toenemen de komende tijd. Bloomberg meldde dat speculanten vorige week in goud hun netto-lange posities in opties en futures verhoogden met 19%, terwijl ze hun netto-shortposities verminderden met 9,2%. Echter de netto-short posities zijn nog steeds drie keer groter dan het gemiddelde sinds 2006.
Platina stijgt door tekorten in aanbod vanuit Zuid Africa
Platina is met een prijs van $1.484 /Toz het goud weer voorbij geschoten. Over de afgelopen twee weken is de prijs van platina met maar liefst 2 tot 3% gestegen door onzekerheid over de aanbodzijde van dit witte edelmetaal.
Anglo American Platinum (Amplats), ‘s werelds grootste platinum producent, gaf vandaag aan 6.000 banen te schrappen en 3 mijnschachten te sluiten in Zuid-Africa. Amplats wil hiermee zijn platina productie dit jaar met 10% (250.000 Toz) verminderen. Dit staat gelijk aan zo’n 4,5% van de wereldwijde productie. In de toekomst wil zij dit verder opschalen tot 100.000 Toz per jaar. Ondanks dat Amplats hiermee minder banen schrapt dan vooraf aangekondigd, zijn de vakbonden daarom ook verre van tevreden over het besluit. Het sluiten van platina mijnen raakt de gemeenschap hard. De komende dagen zal blijken of dit besluit opnieuw zal leiden tot grootschalige stakingen in de platina mijnen.
Zo’n 72% van de totale wereldproductie van platina wordt gemijnd in Zuid-Africa. Deze output is de laatste jaren zwaar geraakt door stakingen, gezondheid- en veiligheids-kwesties waardoor mijnen stilgelegd moesten worden. Kosten om platina te winnen zijn over de afgelopen vijf jaar met 15% toegenomen. Door deze situatie en het toegenomen risico dat de lokale overheden platina mijnen willen nationaliseren zijn de bestaande mijn bedrijven nu niet echt gemotiveerd hun activiteiten verder uit te breiden.