Stijgende vraag goud en profiterende dollar
11 januari 2013
In Europa heeft de ECB op donderdag unaniem besloten om de rente zoals verwacht op 0,75% te houden. De Centrale Bank verwacht dat de Europese economie halverwege 2013 al herstel zal laten zien en doordat de inflatie minder hard stijgt dan eerder werd verwacht lijkt een verdere stimulans niet nodig te zijn. De Euro profiteerde van dit nieuws en steeg naar USD 1,328. Ook de goud- en zilverprijzen pr
Profiterende dollar
In Europa heeft de ECB op donderdag unaniem besloten om de rente zoals verwacht op 0,75% te houden. De Centrale Bank verwacht dat de Europese economie halverwege 2013 al herstel zal laten zien en doordat de inflatie minder hard stijgt dan eerder werd verwacht lijkt een verdere stimulans niet nodig te zijn. De Euro profiteerde van dit nieuws en steeg naar USD 1,328. Ook de goud- en zilverprijzen profiteerden kortstondig van de zwakkere dollar; goud steeg naar $1678 TOZ en zilver naar $30.9 TOZ. Helaas was dit van korte duur want de dollar steeg direct in waarde nadat bekend werd dat de inflatie in China in december naar een onverwachte 2,5% is gestegen door hogere voedselprijzen. Japan maakte als klap op de vuurpijl bekend $16 biljoen extra liquiditeit in de markt te gaan pompen. Ze willen het geld voor publieke werkzaamheden zoals sociale infrastructuur, nieuwe ziekenhuizen en scholen gebruiken en om de huizenmarkt te stimuleren. Tevens hebben ze een ruim budget vrij gemaakt voor incentives voor grotere bedrijfsinvesteringen en om kleine ondernemers in nood ondersteunen.
Analisten verwachten hierdoor op korte termijn een verdere stijging van de dollar waardoor beleggers er voor kunnen kiezen om voor het weekend nog edelmetaalposities te liquideren om hiermee kortstondig mee te kunnen liften op de Amerikaanse valuta.
Lame Duck Session
De dollar heeft op dit moment voornamelijk aan kracht gewonnen doordat andere grote economieën met beduidend minder positief nieuws naar buiten kwamen. De verwachting is dat dit de dollar slechts een kortstondige boost zal geven. Immers zullen veel beleggers en fondsen nog lang huiverig blijven voor Amerikaanse aandelen omdat de begrotings- en schuldenproblemen in de VS nog lang niet zijn opgelost. Deze onzekerheid zal naar verwachting aanzienlijk druk blijven uitoefenen op de Amerikaanse consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen waardoor het aannemelijk is dat de Amerikaanse groei voorlopig op zich zal laten wachten en hierdoor de dollar verder nog onder druk zal komen te staan.
Met het akkoord dat de Republikeinen en de Democraten op nieuwjaarsdag tijdens de inmiddels omgedoopte ‘Lame Duck Session’ bereikten, zijn de automatische verlaging van overheidsuitgaven ter hoogte van $100 miljard per maand slechts voor twee maanden uitgesteld. Bloomberg verwacht dat de VS al binnen een maand in de problemen kunnen komen met het nakomen van haar financiële verlichtingen en dat tussen 15 februari en 1 maart het schuldplafond bereikt zal worden. Op dat moment zal namelijk een einde komen aan de buitengewone maatregelen die het miniserie van Financiën heeft kunnen inzetten door de herfinanciering van bepaalde staatsobligaties ter hoogte van $200 miljard voor twee maanden uit te stellen.
Ook wordt verwacht dat het verruimde monetaire beleid van de Federal Reserve zijn grenzen zal bereiken. Enerzijds door het uitblijven van resultaat en anderzijds door gebrek aan politieke acceptatie.
Stijgende vraag goud
Voor goud wordt verwacht dat de diversificatievoordelen, stijgende inflatie door bijprinten van extra liquiditeiten en de lage reële rentes een stimulerende werking op de goudprijs zullen hebben. Welke ontwikkelingen de Amerikaanse economie ook staat te wachten, uit het verleden is gebleken dat door economische onzekerheid de investeringsvraag van beleggers, fondsen en centrale banken naar goud zal blijven toenemen. Maar ook bij een economisch herstel hoeven we ons volgens analisten geen zorgen te maken om de goudprijs. Juist als gevolg van stijging van de welvaart zal de juwelenvraag naar goud alleen maar groeien. Zelfs in de huidige recessie komt meer dan 50% van de wereldwijde fysieke vraag naar goud uit de juwelenindustrie.