Twist Again... Griekse verkiezingen en goud
22 juni 2012
Zoals we vorige week al aankondigden, stonden er afgelopen week twee invloedrijke ontwikkelingen op de agenda die zich op twee verschillende continenten afspeelden. De uitwerkingen hiervan hadden mondiale gevolgen op de financiële markten. Na het positieve nieuws van de Griekse verkiezingen afgelopen zondag, begonnen de beurzen afgelopen maandag met positieve verwachtingen aan de nieuwe ha
Twist Again...
Zoals we vorige week al aankondigden, stonden er afgelopen week twee invloedrijke ontwikkelingen op de agenda die zich op twee verschillende continenten afspeelden. De uitwerkingen hiervan hadden mondiale gevolgen op de financiële markten.
Na het positieve nieuws van de Griekse verkiezingen afgelopen zondag, begonnen de beurzen afgelopen maandag met positieve verwachtingen aan de nieuwe handelsweek. De Grieken kozen toch massaal voor Europa en de eerste stappen zijn gezet richting een goedgezinde regering die de eerste bezuinigingen door gaan voeren. Helaas zette slechte Europese en Chinese economische cijfers en een directe daling van de euro direct weer een streep door de rekening waardoor het kleine vertrouwen weer wegebde. Ook de goud- en zilverkoers lieten de eerste tekenen van een daling zien.
Beleggers keken vooral uit of de keuze van de FED zou vallen op een verlenging van Operation Twist of juist toch voor het veel besproken Quantitative Easing 3 (QE3). De FED heeft zich woensdag bezorgd uitgelaten over de afzwakkende groei van de Amerikaanse economie. Toch koos de FED ervoor om voorlopig genoegen te nemen met het verlengen van Operation Twist tot eind 2012. Gedurende deze periode zullen ze zo veel mogelijk kortlopende staatsobligaties verkopen (3 jaar en jonger) om daarmee vervolgens zo veel mogelijk langlopende staatsobligaties op te kopen (6-30 jaar). Deze "Twist" heeft als doel de lange rente van de VS verder naar beneden te drukken. Hierdoor kunnen burgers goedkoper lang lenen zodat ze meer zullen consumeren. Het is nog maar te bezien of dit in de praktijk ook daadwerkelijk zo werkt. De grote groep Amerikanen die op dit moment nog steeds kampt met schulden die groter zijn dan de gedaalde waarde van hun huis zullen niet zomaar extra leningen kunnen afsluiten en kunnen hier dus geen gebruik maken van de Twist. Ook wordt er door deze Twist geen extra geld in de economie gepompt en blijft de Amerikaanse staatsschuld op hetzelfde hoge niveau staan. Daarnaast zullen bedrijfsobligaties en aandelen steeds aantrekkelijker worden als langlopende staatsobligaties minder gaan opbrengen.
Door deze negatieve ontwikkelingen verkochten veel beleggers hun edelmetaal om vervolgens met de vergaarde cashposities de geleden verliezen te dekken. Ook vluchtten veel beleggers terug naar de dollar. Hierdoor beleefde de goudkoers de slechtste week van 2012 met een daling van ruim 3,5% in Dollars (en 3% in Euro’s) en bleef schipperen rond de $1.566,60 per troy ounce.
Analisten verwachten nog steeds dat Operation Twist onvoldoende boost aan de Amerikaanse economie zal geven waardoor een QE3 toch onontkoombaar lijkt. Ook zijn afgelopen week de werkloosheidcijfers weer opgelopen en zijn er toch weer minder huizen verkocht.
Door het uitblijven van economisch herstel in de VS (en dan in het bijzonder als het gaat om de arbeidsmarkt) verwachten de analisten dat QE3 toch zal komen. Een dergelijke ontwikkeling kan direct positieve invloed op goud hebben. In het verleden heeft een QE altijd gezorgd voor verlaging van de rentes, stimulering van de economie en een daling in de dollar waardoor investeerders massaal goud aankochten als hedge tegen inflatie.
Niet in de laatste plaats zal ook door aanhoudend besmettingsgevaar van de Europese schulden goud zijn positie als veilige haven verder kunnen waarmaken.
Vooruitzichten
De komende week kijken wij uit naar het overleg van de Europese ministers om met duidelijke maatregelen te komen om een verdere uitbreiding van de schuldencrisis in de eurozone te voorkomen. Het IMF verwacht maatregelingen vanuit de ECB om de rentes te verlagen door weer staatsobligaties op te kopen en extra liquiditeit via lange termijn kredieten voor banken te verstrekken (LTRO’s).
De verwachting is dat zonder een succesvolle uitkomst speculatieve aanvallen van beleggers op individuele (zwakkere) landen kan volgen. Een groot deel van Europa kan geconfronteerd worden met zeer hoge rentes die direct een negatief effect op betreffende landen kunnen hebben en economische groei verder kan belemmeren. Op dit moment kunnen we al merken dat aandelen uit de eurozone minder aantrekkelijk worden. In april verkochten buitenlandse investeerders al ruim EUR 19 miljard aan aandelen uit de eurozone terwijl dit voor het laatst in november 2011 plaatsvond met een toenmalige uitstroom van EUR 5,8 miljard.