De markten lijken het spoor volledig bijster te zijn
28 juni 2013
Op dit moment bevinden we ons in een moeilijk beleggingsklimaat. De wereldeconomie is niet nog niet helemaal afgekoeld maar laat ook nog te weinig tekenen van herstel zien. De begrotingstekorten van ’s werelds grootste economieën, VS en China, nemen steeds ergere vormen aan. Ondanks de forse stimuleringsmaatregelen van de Fed stagneren de binnenlandse consumptie en investeringen in de V
De markten lijken het spoor volledig bijster te zijn
Op dit moment bevinden we ons in een moeilijk beleggingsklimaat. De wereldeconomie is niet nog niet helemaal afgekoeld maar laat ook nog te weinig tekenen van herstel zien. De begrotingstekorten van ’s werelds grootste economieën, VS en China, nemen steeds ergere vormen aan. Ondanks de forse stimuleringsmaatregelen van de Fed stagneren de binnenlandse consumptie en investeringen in de VS nog steeds. Ook de Europese schuldencrisis lijkt nog lang niet in rustig vaarwater aanbeland te zijn. Toch lijken de markten zich helemaal niets van de economische vooruitzichten aan te trekken om vervolgens voornamelijk hun eigen plan te trekken — welk plan dat dan ook precies moge zijn...
Vorige week reageerden de markten nog zeer gechoqueerd nadat de Fed vorige week woensdagavond aankondigde om, zodra de werkeloosheid tot 7% is gedaald (i.p.v. de eerdere 6,5%), nog dit jaar het opkoopprogramma af te bouwen. Een onnatuurlijke reactie gezien dit zou moeten betekenen dat het juist heel goed gaat met de Amerikaanse economie en dat deze sterk genoeg is om de financiële markten te kunnen stimuleren zonder stimuleringsmaatregelen. Maar beleggers waren natuurlijk voornamelijk bang dat de tijden van goedkope leningen binnenkort definitief voorbij zijn.
De tegenstrijdige ontwikkelingen zetten zich afgelopen week vervolgens voort nadat er aan het begin van de week bekend werd dat de Amerikaanse consumentenbestedingen fors gedaald waren, van 3,5% naar 2,6%. Ook de economie bleek met 1,8% aanzienlijk minder sterk gegroeid te zijn na de eerdere beraming van 2,4%. Maar beleggers reageerden hier weer ongekend euforisch op en Wall Street zette dinsdag in op een flink herstel ten opzichte van de week daarvoor. Immers betekenen tegenvallende economische cijfers dat de Fed het afbouwen van QE3 wel op haar buik kan schrijven.
Op woensdag bleef groen de hoofdkleur doordat er vervolgens meerdere toespraken waren van Fed-topmannen die de markten bemoedigend toespraken. De opbeurende woorden waren voornamelijk bedoeld om duidelijk te maken dat een eventuele renteverhoging door de markten veel te vroeg is ingeprijsd. Volgens de topmannen laat de Fed zich voornamelijk leiden door langetermijnresultaten waardoor op korte termijn geen mutaties in de rentestanden zullen plaatsvinden. Daarnaast ontkrachtten de heren de strenge woorden van Bernanke door te benadrukken dat de Amerikaanse economie op dit moment toch nog niet sterk genoeg is om een afbouw van het stimuleringsprogramma te kunnen opvangen. Tenslotte benadrukte de Fed dat de eerder genoemde gewenste werkeloosheidspercentage van 6,5% geen definitieve norm is en dat zodra dit niveau bereikt wordt, de centrale bank nog een aantal maanden uitloop zal inzetten. Aanvullend hierop stond het tweede deel van de week in het teken van positieve economische cijfers uit de VS waardoor de beurzen dan toch wel weer extra gestimuleerd werden. De Amerikaanse woningmarkt lijkt aan te trekken doordat de huizenverkopen afgelopen maand naar het hoogste niveau sinds 2006 steeg. Ook zijn de consumenten bestedingen en consumentenvertrouwen sterk minder hard gedaald dan verwacht waardoor de inflatie positief beoordeeld door de consumentenprijsindex. Dit is groot belang in een economie zoals die van de VS die, gemeten naar nationale bestedingen, voor gemiddeld 2/3 bestaat uit consumentenbestedingen.
Niet van de wijs laten brengen
Wij verwachten dat de marktverwachtingen overdreven zijn en dat het ruime monetaire beleid niet in 2013 al gewijzigd zal en kan worden. Het Amerikaanse herstel is nog in een te prematuur stadium en er is te weinig bewijs dat de inflatie stijgt. Daar komt bij dat we verwachten dat wegens het hoge schuldenniveau huishoudens geen hoge hypotheekrente kunnen betalen terwijl die rente sinds januari in de VS al flink gestegen is.
Terwijl de buitenlandse pers zich voornamelijk op de perikelen in de VS richtte, borrelde het ook in de Chinese wandelgangen. De spanning in China was afgelopen week om te snijden. De laatste twee weken nam de interbancaire rente al gestaag toe waarbij de kortetermijnrente tussen banken afgelopen week tot een recordhoogte van 25% steeg. Hierop vluchtten Chinese bankiers massaal naar liquiditeiten. Ook de Chinese Centrale bank zal hierdoor op de lange termijn dezelfde weg in moeten slaan als haar ‘Centrale’ zusjes om dus de ondergang van de financiële sector te voorkomen door geld bij te drukken. Een negatieve reële rente zou hierop het gevolg kunnen zijn.
Positieve goudvooruitzichten
De onzekerheid op de beurzen zorgde ervoor dat de goudprijs met een daling van 25% dit jaar een nieuw dieptepunt van $1179,40 Toz behaalde. De volatiliteit op de goud-futures-markt is met 32,5% op het hoogste niveau sinds oktober 2011 aanbeland. Daar kwam bij dat goud ook sterk benadeeld werd door de plotselinge verhoging naar 25% van de marginverplichtingen op ’s werelds grootste future exchange company CME. Veel beleggers moesten al dan niet noodgedwongen posities van de hand doen doordat ze onvoldoende liquiditeiten konden bij storten. In de tussentijd blijven ETF-houders short gaan waardoor ETP Holdings op dit moment met 9,5 metrische ton de laagste goudvoorraad sinds mei 2010 aanhoudt. Gelukkig lijken analisten meer vertrouwen in de toekomst van het edelmetaal te hebben. Zelfs technische analisten verwachten dat dat de bodem in juli bereikt zal worden rond een koers van $1000 Toz.
Ondanks dat technische analisten niet in de eerste plaats naar fundamentals kijken, kunnen wij niet anders beamen dat ook die de juiste richting op wijzen. Met name de toenemende krapte op de edelmetaalmarkt zal een belangrijke stimulerende rol voor edelmetalen spelen. ’s Werelds tweede grootste economie, China, zet al jaren in op goud. Dit jaar zullen ze naar verwachting alle records breken en naar verwachting eind 2013 ruim 1000 ton goud hebben aangekocht ten opzichte van 776,1 ton in 2012. En zolang de geldpersen wereldwijd overuren maken om valuta’s goedkoper te maken om export te stimuleren en schulden in waarde te degraderen en schulden in Europa opgelost worden door schulden kwijt te schelden en noodfondsen te verhogen kunnen we niet anders doen dan ons achter de technische analisten scharen.