Historische renteverlaging ECB
6 juli 2012
Ondanks dat de historische renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen donderdag tot verliezen op de Europese beurzen leidde, kwam de verlaging van de herfinancieringsrente met 25 basispunten niet geheel als verrassing. De werkloosheid in de eurozone is in mei opgelopen tot een niet eerder gezien niveau van 11,1 % en de vooruitblikkende inkoopmanagersindex voor de hele regio d
Historische renteverlaging ECB
Ondanks dat de historische renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen donderdag tot verliezen op de Europese beurzen leidde, kwam de verlaging van de herfinancieringsrente met 25 basispunten niet geheel als verrassing.
De werkloosheid in de eurozone is in mei opgelopen tot een niet eerder gezien niveau van 11,1 % en de vooruitblikkende inkoopmanagersindex voor de hele regio duidt al vijf maanden op rij op een krimp. De Duitse economie is aan het vertragen, dalende grond- en brandstofprijzen en de recessie in landen als Italië en Spanje wordt steeds heviger. Tegelijk is de inflatiedruk langzamerhand aan het afnemen en hapert de kredietverlening aan de private sector, waardoor bovenstaande ontwikkelingen ruimte boden voor renteverlagingen.
Deze renteverlaging is, samen met het besluit van de EU top vorige week om het volledige bankentoezicht onder hoede van de ECB te brengen en het Europees Stabiliteits Mechanisme meer bevoegdheden te geven, een belangrijke stimuleringsmaatregel voor Europa.
Ook maakte de Bank of Engeland bekend meer staatsobligaties te zullen aankopen. De Chinese centrale bank heeft tijdens deze gecoördineerde actie de eenjaarsrente ook met 25 basispunten verlaagd. Toch reageerden de markten teleurgesteld op deze acties. ECB voorzitter Mario Draghi gaf tijdens een toelichting aan nog te verwachten dat de economie van de eurozone zwak blijft en vooral nog grote risico's loopt op nog meer tegenslag. Dit nieuws sterkte de positie van de dollar weer waarbij de euro tot een nieuw dieptepunt daalde (€1,2350)
Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat niet alleen veel multinationals maar ook niet-Europese fondsmanagers hun euro's zo veel mogelijk omwisselen voor andere munten. De vrees voor de Europese schuldencrisis heeft nu ook de beheerders van de deviezenreserves (Centrale Banken) in de wereld in zijn greep gekregen. Uit cijfers van het IMF blijkt dat de centrale banken in het eerste kwartaal een flink deel van hun eurobeleggingen van de hand hebben gedaan.
Maar niet alleen door de economische onzekerheden fluctueerden de goud en zilverkoersen afgelopen week aanzienlijk. Ook een afname van de vraag naar goud in India speelde een belangrijke rol. De grootste groep goudinvesteerders in India, de agrariërs, hebben te kampen met een slecht landbouwseizoen waardoor winsten moeilijk omgezet kunnen worden in goud.
Ondanks de vlucht uit de euro's en een toename in investeringen in dollars, zijn banken en investeerders steeds meer "bullish" over de aankoop van goud en adviseren zij edelmetaal posities aan te houden dan wel niet uit te breidden. Analisten verwachten nog steeds Quantitative Easing 3 in de VS. Last but not least zorgen de constante goudaankoop van grote centrale banken ervoor dat de goudprijzen stabiel en in een opwaartse trend blijven.
Centrale banken hebben steeds meer behoefte aan fysiek goud waardoor zij sinds 2008 tot de groep van grootste kopers van fysiek goud toebehoren. De centrale bank van de VS is met ruim 8.000 ton aan goud de grootste. Ook centrale banken van China, Mexico, Korea, Rusland, Japan en Turkije hebben onlangs hun goud posities aanzienlijk verhoogd om hun reserves minder afhankelijk van de Amerikaanse dollar te maken waardoor de fundamenten voor goud op lange termijn alleen maar sterker kunnen worden.