Europese beurzen overwegend in het rood
13 juli 2012
De Europese beurzen stonden afgelopen week overwegend in het rood. Europese beleggers werden nerveus van de lagere koersen in het Azië en op Wall Street. Ondanks de aanhoudende hoop van beleggers, heeft de Federal Reserve afgelopen woensdag aangekondigd voorlopig niet van plan te zijn om extra stimuleringsmaatregelen te nemen. De vooruitzichten voor de economische situatie in de Verenigde Sta
Prijsontwikkeling goud en zilver
De Europese beurzen stonden afgelopen week overwegend in het rood. Europese beleggers werden nerveus van de lagere koersen in het Azië en op Wall Street. Ondanks de aanhoudende hoop van beleggers, heeft de Federal Reserve afgelopen woensdag aangekondigd voorlopig niet van plan te zijn om extra stimuleringsmaatregelen te nemen. De vooruitzichten voor de economische situatie in de Verenigde Staten zouden eerst aanzienlijk moeten verslechteren. Door de daarop volgende dollar rally kwam de goudprijs weer onder druk te staan. Moody’s heeft Italiaanse staatsobligaties verlaagd tot junkstatus en China maakte bekend dat het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal minder hard gestegen is en op het laagste punt sinds 2009 staat.
Positief nieuws kwam vanuit de Europese Centrale bank. Zij maakten bekend dat de banken veel minder geld bij de ECB hebben ondergebracht. Dit zou een bemoedigend teken zijn omdat banken nu meer kunnen gaan lenen aan consumenten en bedrijven.
De fluctuerende cijfers op de beurzen laten al maanden zien dat beleggers niet goed weten wat ze met de huidige economische situatie aan moeten. Niet veel anders dan op de beurzen wachten investeerders in goud ook al maanden op een koersverandering. Ondanks de positieve cijfers van goud afgelopen 5 jaar, is te zien dat goud sinds dit jaar weinig veranderd is.
De prijsontwikkelingen van goud en zilver zijn onderhevig aan een aantal belangrijke factoren. De wereldwijde economische vertragingen, met name in de regio’s waar verreweg het meeste edelmetaal verkocht wordt: China en India zorgt voor dat er minder goud aangekocht wordt. Maar inmiddels is ook algemeen bekend dat de koersen in zekere mate bewust beïnvloed worden. Een aantal grote banken- zoals JPMorgan, Bear Stearns en Goldman worden er al jaren van verdacht met name de zilvermarkt te manipuleren door het aanhouden van grote shortposities. De goud- en zilverkoersen maakten vorig jaar september ook plotseling een diepe duik nadat de Comex de marginverplichtingen verhoogd had zodat beleggers meer onderpand moesten bijstorten en massaal edelmetaal posities verkochten. Echter had een verlaging van de marginverplichtingen, begin dit jaar, weinig tot geen effect op de edelmetaalkoersen.
Eric Sprott (oprichter van Sprott Inc. ) verwacht dat goud voor het einde van het jaar een flinke koerswinst kan behalen. Op dit moment wordt er door overheden al meer en meer geld uitgegeven om op korte termijn de economieën te stimuleren maar het is juist wachten of dit ook daadwerkelijk het positieve effect op de lange termijn zal hebben. Op lange termijn zullen investeerders dan de veiligste assets opzoeken. De vraag is dus vooral wanneer het omslagpunt komt dat goud weer aantrekkelijker dan de dollar wordt. Op dit moment heeft de dollar een vrij sterke positie wat op korte termijn positief voor Amerika is. Op de lange termijn zal dit betekenen dat de exportpositie van de Verenigde Staten onder druk komt te staan. Bij de al zwakke Amerikaanse economie zal dit negatieve gevolgen hebben en kunnen verdere economische stimuleringsmaatregelen niet uitblijven waarvan goud zal profiteren. Binnen Europa is het gevaar ook nog lang niet geweken. Want met welke oplossing kan de ECB komen als blijkt dat de landen de toegezegde kapitaalinjecte voor de Spaanse banken, zelf tegen een veel hogere rente op de markt moeten gaan lenen?
In zilver daarentegen zien veel investeerders vooral nu grote kansen. Niet alleen omdat de goud-zilver ratio op dit moment heel ver uit elkaar staat (2x zo hoog als in 2011) maar ook omdat zilver op dit moment vrij betaalbaar is. Daarnaast heeft zilver nog het voordeel dat het voor 85% in de industrie gebruikt wordt voor o.a. telefoons, zonnepanelen en de medische industrie. Er is geen enkel ander industrieel product waar zo veel octrooi als voor zilver is aangevraagd. Voorlopig zijn er nog geen tekenen te bekennen van productieverlagingen in deze sectoren en wordt er bovendien door hoge kosten bijna niet gerecycled. De verwachting is dat zilver hierdoor op de lange termijn (5-7 jaar) steeds schaarser zal worden waardoor de prijs alleen maar kan toenemen.