Positieve verwachtingen voor Fed-bijeenkomsten
3 augustus 2012
Afgelopen week keken alle beleggers wereldwijd met positieve verwachtingen uit naar de bijeenkomsten van de Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB). Woensdag werden beleggers dan toch weer teleurgesteld doordat de Fed besloot om ondanks een terugval in het herstel van de Amerikaanse economie, voorlopig toch nog geen extra stimuleringsmaatregelen wil nemen. Wel wordt het zogenaamde
Positieve verwachtingen voor Fed-bijeenkomsten
Afgelopen week keken alle beleggers wereldwijd met positieve verwachtingen uit naar de bijeenkomsten van de Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB). Woensdag werden beleggers dan toch weer teleurgesteld doordat de Fed besloot om ondanks een terugval in het herstel van de Amerikaanse economie, voorlopig toch nog geen extra stimuleringsmaatregelen wil nemen. Wel wordt het zogenaamde “ Operation Twist”, waarbij de Fed kortlopende staatsobligaties verkoopt en daarvoor langlopende staatsobligaties voor terug koopt, tot eind 2012 verlengd. Alleen een verdere stijging in de werkeloosheid zal de Fed kunnen bewegen tot extra stimuleringsmaatregelen.
Volgens Reuters zien analisten toch nog steeds een kans van 50% dat de Fed nog voor het einde van het jaar een nieuwe stimuleringsronde aankondigt. Maar door de slechte economische omstandigheden en omdat de markten al zo lang verwachten dat Quantitative Easing 3 er ieder moment aan kan komen is het maar de vraag of deze stimulering te zijner tijd überhaupt het gewenste impact voor de Amerikaanse economie zal hebben.
Een dag later kregen de beleggers weer een grote teleurstelling voor de kiezen. ECB-voorzitter Mario Draghi kon zijn belofte van vorige week - klaar te staan om alles uit de ECB-kluis te trekken om de euro te redden - niet waarmaken. Wereldwijd werd verwacht dat ECB het permanente noodfonds ESM een bankvergunning zou verlenen om samen obligaties op te kopen van noodlijdende landen. Daarmee zouden ze enerzijds de koersen kunnen drukken en anderzijds op de secundaire markt leningen kunnen verstrekken gezien het wettelijk verboden is voor de ECB om overheden direct te financieren. Met bankvergunning kan er met het beschikbare kapitaal van EUR 500 miljard direct euroschulden op gekocht worden en kon het ESM direct lenen van de ECB. Echter liet Draghi weten eerst te willen afwachten met welke stimuleringsmaatregelen de Europese regeringsleiders zullen komen alvorens de ECB tot actie laten overgaan, en voorlopig slechts blijven focussen op het bestrijden van de inflatie.
Door de weinig geruststellende woorden van Draghi is alle positieve hoop inmiddels vervlogen. Een definitief besluit omtrent het ESM kan überhaupt nog niet genomen worden gezien het ESM pas op 12 september een go or no-go krijgt. De ECB zou zelf al wel eerder kunnen besluiten om zijn opkoopprogramma verder op te pakken, met aanzienlijke grotere volumes. Tot nu toe heeft de ECB al voor EUR 211 miljard aan staatsobligaties opgekocht. Om de beurzen toch weer enigszins positief te stemmen berichtte Draghi vandaag dat de kans groot is dat de ECB tot actie zal overgaan zodra Spanje om noodhulp zal vragen. Ondanks dat de markten - tegen beter weten in - weer positief op deze berichtgeving reageerden, is inmiddels wel gebleken dat zulke uitspraken door Draghi niet altijd tot het gewenste resultaat hoeft te leiden.
De Amerikaanse presidentskandidaten hebben er inmiddels een vast campagne-item van gemaakt om met een beschuldigende vinger naar Europa te wijzen. En misschien hebben ze wel een beetje gelijk. De vraag blijft hoe wij hier zelf mee om gaan. De markten reageren verre van natuurlijk op de huidige ontwikkelingen en lijken af en toe meer op aan afspiegeling van Jantje huilt, Jantje lacht.
Maar ook goud schijnt niet volledig ongeschonden aan deze ups en downs voorbij te gaan. Goud fluctueert inmiddels bijna nt zo hard met de beurzen mee. Bijna alle stijgingen hebben we te danken gehad aan acties of aankondigen vanuit de Fed om over te gaan op een bepaalde stimuleringsmaatregel van de Amerikaanse economie. Een stimulering wordt immers gezien als een risico op inflatietoename, welke vaak automatisch resulteert in een daling van vertrouwen in de sterke dollar waardoor beleggers veelal hun toevlucht weer zochten in goud. Dalingen hadden weer vaak te maken met tegenvallende economische cijfers en vooral het uitblijven van een stimulans van de Amerikaanse centrale bank.
Analisten zijn er al tijden van overtuigd dat stimuleringsmaatregelen van centrale banken de nodige opwaartse stimulans voor goud zal zijn. Ook de stabiele goud aankoop van centrale banken zorgen ervoor dat de lange termijn verwachtingen voor goud nog steeds positief zijn.
Daarnaast laat bovenstaande grafiek duidelijk zien dat ondanks de wispelturige markten, de goudkoers sinds begin dit jaar met ruim 7% is gestegen. Er is geen beurs die dat op dit moment evenaart. Afgaande van deze vooruitzichten moeten we ons waarschijnlijk wél steeds meer zorgen gaan maken waar de hulp en waar mogelijk de oplossing voor de Europese crisis vandaan komt. Want één ding staat vast: de problemen lossen zich zeker niet vanzelf op. Het wordt nu echt wel eens tijd dat Europa de problemen onder ogen durft te zien en dat iemand actie durft te nemen.