Hoe ziet een deflationair scenario eruit?
10 augustus 2012
Op de beurzen is het deze week in vergelijking met voorafgaande weken vrij rustig verlopen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde de outlook van Griekenland van stabiel naar negatief. Ze houden er rekening mee dat Griekenland nog dit jaar verder in betalingsproblemen komt en hierdoor in het najaar nog ruim 7 miljard euro aan extra financiering nodig hebben. Daarnaast waarschu
Hoe ziet een deflationair scenario eruit?
Op de beurzen is het deze week in vergelijking met voorafgaande weken vrij rustig verlopen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde de outlook van Griekenland van stabiel naar negatief. Ze houden er rekening mee dat Griekenland nog dit jaar verder in betalingsproblemen komt en hierdoor in het najaar nog ruim 7 miljard euro aan extra financiering nodig hebben.
Daarnaast waarschuwde United Nations ervoor dat bij het aanhouden van het warme droge weer in grote graanproductiegebieden zoals de VS, er een grote kans bestaat op een nieuwe voedselcrisis. Niet alleen door het slechte weer maar ook door de hoge olieprijzen, groeiend gebruik, afhankelijkheid van biofuels, beperkte export beleid in veel landen en extreem hoge graanprijzen zijn de voedselprijzen tot nieuwe recordhoogtes gestegen.
Ondanks dat de wereldwijde economische vooruitzichten aanzienlijk lijken te verslechteren stijgen beurzen al ruim twee maanden. Dat komt omdat deze economische vooruitzichten op dit moment niet de voornaamste basis vormen voor speculatie. Speculatie op eventuele stimuleringsmaatregelen van beleidsbepalers is momenteel wel actueel. Deze week vestigden beleggers massaal hun hoop op stimuleringsmaatregelen in China. De consumenteninflatie in China verder gedaald van 2,2% naar 1,8%. Daarnaast is het de vijfde achtereenvolgende maand dat de producentprijzen in China dalen wat de Chinese centrale bank meer ruimte biedt om met nieuwe stimuleringsmaatregelingen te komen. Analisten waarschuwen voor deflatiegevaar van de Chinese economie gezien de rente sinds juni dit jaar al twee keer verlaagd is en het kernkapitaal van de banken sinds november 2011 al 3 keer verlaagd is.
Zoals iedere speculatie op stimuleringsmaatregelingen, had deze speculatie ook deze week zijn positieve invloed op goud en zilverkoersen. De dalende Chinese inflatie, de wederom gestegen werkloosheid in de VS en verwachting dat de grootste centrale banken de wereldeconomie gaan stimuleren zorgden ervoor dat goudkoers deze week steeg naar $ 1618.80TOZ. Zolang de Amerikaanse economie zijn herstel niet kan doorzetten zal er nog altijd verder gespeculeerd worden over de lang verwachte Quantitative Easing 3. Analisten bevestigen dat iedere vorm van stimuleringsmaatregel van uit een Centrale bank positieve invloed op de goudkoers zal hebben. Deze grafiek bevestigt deze relatie.
Verder is uit onderzoek van de World Gold Council gebleken dat een stijging van 1% geld in omloop, binnen een half jaar een stijging van de goudprijs van 0,9% lijdt. Sinds december 2008 tot juni 2011 is de goudprijs immers met 70% gestegen en is er ruim $ 2,3 triljoen extra geld in omloop gebracht.
Deflationair scenario
Van oudsher wordt goud als belangrijke hedge op inflatie gezien. Maar wat zou een eventueel deflationair scenario voor goud betekenen? Deflatie betekent dat het vertrouwen in het financiële systeem wegvalt door de waardevermeerdering van valuta terwijl het algemeen prijsniveau daalt. Daar waar een inflatie juist gecreëerd wordt door geldvermeerdering, wordt deflatie juist veroorzaakt door geldvermindering in verhouding tot de hoeveelheid bestaande goederen. Bij deflatie groeit in eerste instantie de koopkracht, in eerste instantie zou je zeggen dat dit een positief effect op de economie zou moeten hebben. Echter kan deflatie juist zeer schadelijk voor de economie zijn. Bij deflatie stellen consumenten hun bestedingen juist uit met de verwachting dat goederen op korte termijn goedkoper zullen worden. Hierdoor komt de economie onder druk komt te staan. Door de afname van de omloop snelheid van valuta zal de reële rente stijgen, waardoor de economie uiteindelijk in een recessie terecht kan komen. Hierom wordt er door centrale banken altijd geprobeerd om deflatie te voorkomen door een lage mate van inflatie te handhaven. Historisch gezien is goud tijdens de bekende depressie/deflatie periodes zoals van 1864-1897 en tijdens 1929-1933 ook waardevast en als betrouwbaar bewezen. De goudkoers stegen toen al omdat goud een van de weinige waardemiddellen was waar mensen nog vertrouwen in hadden.
Het grootste risico in een economie wordt gelopen wanneer de rente laag is. Juist doordat de oplopende besparingen door bestedingsuitstel niet tot nog lagere rentestanden kunnen leiden. Op dit moment bevinden wij ons in een financiële depressie waar we waarschijnlijk alleen door twee mogelijke manieren uit kunnen komen. Enerzijds kunnen we door economische groei hieruit komen echter door de hoge schuldposities kunnen de economieën nauwelijks groeien. Anderzijds kan de ECB staatschulden opkopen, zodat de staatschulden lager worden en geld weer in de economie gestoken kan worden. Bij dit scenario kan de ECB niet anders dan het benodigde geld hiervoor bij te drukken. Duitsland is op dit moment juist fel tegen het bijspringen van de ECB omdat ze eerst willen wachten totdat alle Europese begrotingen op orde zijn. Door deze eis is de kans groot dat de beslissing tot extra stimuleringsmaatregelen door de ECB nog zo lang mogelijk wordt uitgesteld. De grote angst van Duitsland is op een herhaling van de hyperinflatie zoals zij hebben meegemaakt na de eerste wereldoorlog in 1922.
Als er namelijk flink meer bijgeprint wordt, is de kans groot dat mensen minder vertrouwen in de valuta krijgen. Door gebrek aan vertrouwen zal de omloopsnelheid van de valuta aanzienlijk vergroot worden doordat mensen sneller geld uitgeven. De kans is groot dat goud op dat moment niet meer als grondstof maar als monetaire eenheid gezien zal worden doordat mensen vooral opzoek zullen gaan naar middelen om waarde van hun vermogen vast te houden. De meeste beleggers hebben de hoop op het moment voornamelijk gevestigd dat de Europese leiders samen met de ECB en IMF snel tot een goede oplossing komen om erger te voorkomen. Goud kopen is een eenvoudige manier om vermogen te beschremen tegen monetaire onrust.