Goud- en zilverproductie en onzekere markten
24 augustus 2012
Zwakke macrocijfers uit Europa, China en Verenigde Staten bleven ook afgelopen week de boventoon voeren. De situatie rondom Griekenland zorgde voor onzekerheid op de Europese beurzen. De Griekse premier Samaras reisde afgelopen week door Europa om uitstel voor de noodzakelijke bezuinigingen in Griekenland te krijgen. Verder zijn ook de graadmeters van de Europese bedrijvigheid gedaald waardoor
Zwakke macrocijfers
Zwakke macrocijfers uit Europa, China en Verenigde Staten bleven ook afgelopen week de boventoon voeren.
De situatie rondom Griekenland zorgde voor onzekerheid op de Europese beurzen. De Griekse premier Samaras reisde afgelopen week door Europa om uitstel voor de noodzakelijke bezuinigingen in Griekenland te krijgen. Verder zijn ook de graadmeters van de Europese bedrijvigheid gedaald waardoor de angst op recessie in Europa weer steeg.
In de VS werd donderdag bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkeloosheidsuitkering onverwacht weer is gestegen. Amerikaanse beleggers waren afgelopen week vooral bezorgd dat het herstel van de wereldeconomie verdere vertraging oploopt. Ondanks positieve berichten van de Federal Reserve op dinsdag over hun bereidheid voor verdere stimuleringsmaatregelen, lijkt dit toch weer langer te duren dan veel beleggers afgelopen week hoopten. Op dit moment wordt er door analisten rekening mee gehouden dat de VS veel problemen gaat krijgen met het zogeheten begrotingsravijn. Het congres moet voor het einde van het jaar nieuwe afspraken maken over de Amerikaanse begroting en de hoogte van het schuldenplafond van ruim 15.700 miljard dollars. Vanwege de aanstaande presidentsverkiezingen wordt er verwacht dat het probleem niet voor het einde van het jaar opgelost zal worden. De tegenvallende Amerikaanse berichten werden iets verzacht door het positieve bericht dat de huizenmarkt een klein herstel liet zien.
Ook een belagrijke indicator “de Chinese fabrieksactiviteit” bleek tot het laagste niveau in 9 maanden te zijn gedaald, onder meer als gevolg van een terugval in de exportorders.
Onzekere markten
Steeds meer grote beleggingsfondsen waarschuwen voor een grote verkoopgolf in de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten. Dinsdag maakte Goldman Sachs al bekend zijn klanten te adviseren om uit Amerikaanse aandelen te stappen omdat de bank verwacht dat de S&P 500-index dit jaar nog met ruim 12% kan dalen.
Analisten verwachten dat de Europese en Amerikaanse beurzen op korte termijn teleurgesteld zullen worden. Enerzijds zal de Federal Reserve tijdens de jaarlijkse Jackson Hole toespraak op 31 augustus, vermoedelijk geen langverwachte stimuleringsmaatregelen bekendmaken, gezien de aankomende presidentsverkiezingen. Anderzijds zal de ECB op haar beurt op het overleg van 6 september naar verwachting ook geen stimuleringsmaatregelen bekendmaken. Daarnaast wijzen analisten erop dat speculanten overwegend long zitten in de S&P, iets wat in de afgelopen jaren zelden is voorgekomen en erop zou kunnen wijzen dat het wereldwijde optimisme een toppunt bereikt heeft.
Goud- en zilverproductie
Volgens analisten staan alle signalen voor edelmetalen op dit moment op groen. Zoals vorige week besproken vindt er op dit moment volgens het World Gold Council een duidelijke verschuiving plaats van van de vraag naar goud en zilver derivaten naar fysiek edelmetaal. Verder zijn Centrale Banken op dit moment de grootste netto goudkopers. De centrale banken gebruiken goud onder andere als hedge op hun grootste onzekere asset: de dollar. Daarnaast is september in afgelopen 7 jaar traditioneel gezien een uitzonderlijk hoog volume maand voor goud geweest.
Ondanks de tegenvallende vraag naar fysiek goud in India door de monsoon en de zwakke rupee zijn volgens het World Gold Council de investeringen afgelopen half jaar in fysiek goud met 15% gestegen ten opzichte van het record jaar 2011. De goudprijs steeg afgelopen maanden met meer dan 7%. India staat op het punt de ‘Love Season’ in te gaan waarin massaal gehuwd wordt en veel goud aangekocht wordt. En in de Chinese astronomische kalender bevinden we ons in het jaar van de Draak waarin traditioneel veel gouden cadeaus geschonken worden.
Wat betekent deze verhoogde aantrekkelijkheid van goud voor de fysieke productie van het edelmetaal?
Het mondiale goudaanbod komt normaliter vanuit nieuw gedolven goud (59%), hermobilisaties van centrale bankenreserves (6%) en van recycling van goud (36%). Op dit moment is er ongeveer 165.000 ton aan goud boven de grond aanwezig.
De gemiddelde jaarlijkse goudproductie bedraagt ongeveer 2.500 ton terwijl er geschat wordt dat er nog maar 26.300 ton goud onder de grond aanwezig is. Goud wordt op ieder continent (met uitzondering van Antarctica) gedolven. Met 351 ton per jaar is China op dit moment het grootste goud producerend land, gevolgd door Australië en de VS met gemiddelde productie van 250 ton per jaar.
De mondiale goudvraag stijgt jaarlijks en bedraagt nu gemiddeld 3.722 ton per jaar. Bij een gelijke hoeveelheid productie van 2.500 per jaar kan er geconludeerd worden dat de ondergronds goudvooraad tussen de 10 en 15 jaar op zal zijn.
Het wordt echter steeds lastiger om goud te delven doordat de meerderheid van goud gewonnen wordt uit minuscule korrels, vergrendeld in steeds diepere ertslagen onder het aardoppervlak.
Hierdoor stijgen de kosten voor mijnen aanzienlijk. In onderstaande grafiek is te zien dat er jaarlijks steeds minder goud gevonden wordt terwijl de productiekosten aanzienlijk stijgen.
Deze ontwikkelingen leggen een steeds hogere bodem onder de goudprijs.
De Geldbubbel
Wilt u meer lezen over de rol van goud in het financiële universum? Lees dan het recent uitgebrachte boek van Sander Boon (wellicht bekend bij u als gast spreker op de GoldRepublic seminars). Sander Boon beschrijft in zijn boek De Geldbubbel glashelder hoe de economie, politek en geschiedenis samenhangen in zijn analyse van de oorsprong en uitkomst van de financiele crisis. Bestel het boek De Geldbubbel op Bol.com |