Edelmetalen in de lift!
7 september 2012
Vakanties zijn weer voorbij en professionele beleggers kropen afgelopen week weer terug achter hun schermen om te kijken wat er van de belofte is gekomen om de wereldeconomie verder te stimuleren. Na de relatieve rust van de afgelopen zomermaanden, groeien de zorgen over de tegenvallende groei in de VS en China, de schuldencrisis in Europa en de effecten van de burgeroorlog in Syrië.
Edelmetalen in de lift!
Vakanties zijn weer voorbij en professionele beleggers kropen afgelopen week weer terug achter hun schermen om te kijken wat er van de belofte is gekomen om de wereldeconomie verder te stimuleren. Na de relatieve rust van de afgelopen zomermaanden, groeien de zorgen over de tegenvallende groei in de VS en China, de schuldencrisis in Europa en de effecten van de burgeroorlog in Syrië.
Edelmetalen in de lift
Afgelopen week beleefden de goudprijzen door speculatie op meer verruimingen van de ECB bijna een nieuw record met $1713 per TOZ. Het heeft langer dan verwacht op zich laten wachten maar langzaam aan is goud weer aan een opmars bezig. Analisten verwachten nog steeds een koerseinde in 2012 van $1900. Dat de ECB en de Federal Reserve afgelopen week hebben besloten dat het nu niet het moment is om verdere verruimingen door te voeren, betekent niet dat de FED een QE3 van de baan heeft geschoven. Met de dreigingen van de dalende Amerikaanse economie, het stijgende begrotingstekort en de Europese kredietcrisis is het einde juist nog lang niet in zicht en houden de centrale banken niet veel munitie over om de economie mee te stimuleren. Ook de grote verkoopgolf van Amerikaanse aandelen bevestigt dat beleggers het nu tijd vinden om hun heil in veiligere investeringen te zoeken en zich in te dekken tegen de grote aankomende liquiditeitsstromen. Daarnaast vragen steeds meer beleggers zich af welke effecten een echte verruiming nog voor de beurzen kan hebben. Dit gezien de markten al maanden op een verruiming speculeerden zonder op daadwerkelijke actie te wachten. De rol van goud als hedge op dreigende inflatie en bescherming van vermogen wordt hierdoor sterker en sterker. Maar ook zilver en platina winnen als vermogensbescherming aan populariteit doordat zij ook veelvuldig als industriele toepassingen gebruikt worden en daardoor een sterke meerwaarde bezitten op lange termijn.
Terugwinnen van vertrouwen
Om de euro te redden moeten beleggers weer vertrouwen krijgen en vooral geven aan de euro. De inflatie blijft laag, de groeiprognoses nemen steeds meer af en de verwachtingen voor 2013 worden ook iedere keer naar beneden bijgesteld. Gisteren heeft Mario Draghi bekend gemaakt dat de rente niet verlaagd wordt. Met tegenzin van Duitsland zal de ECB wel staatsobligaties met een looptijd van 3 jaar opkopen van landen in nood. Wel heeft Duitsland met als enige stem tegen voorlopig, kunnen voorkomen dat de rente niet verder verlaagd heeft. De Duitse ECB bestuurder Jorg Asmussen kon niet nalaten te benadrukken dat dit opkoopprogramma alleen ingezet wordt als er harde hervormingen tegenover staan. Met name in Duitsland leeft de angst dat het opkoopprogramma gezien wordt als een ‘carte blanche’ en de directe noodzaak voor sommige regeringen wegneemt om de hoognodige bezuinigen door te voeren. Het is maar de vraag hoe lang Duitsland zijn veto-stem nog mag gebruiken.
De Euro profiteerde hiervan en steeg naar 1,26 ten opzichte van de dollar. Dat is belangrijk gezien dit in de nabije toekomst investeerders als China positief kan beïnvloeden om overheidsobligaties aan te kopen. Zodra dat gebeurt kan de rente weer op een natuurlijke manier tot stand komen en kan de waarde van de euro toenemen. Het terugwinnen van het vertrouwen van beleggers is vooral nu heel belangrijk, nu kredietbeoordelaar Moody’s de vooruitzichten van de kredietwaardigheid van de Europese Unie van stabiel naar negatief verlaagd heeft. Volgens Moody’s heeft dit voornamelijk te maken met de mogelijke, aankomende kredietverlaging van de ‘nog’ stabiele Europese landen Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.
De lachende derden
Het consumentenvertrouwen in de VS is in augustus onverwacht flink gedaald. Amerikaanse consumenten zijn voornamelijk veel somberder over de toekomst en maken zich met name zorgen over prijsstijgingen en de werkgelegenheid. Het werd er niet veel positiever op toen de Republikeinen afgelopen dinsdag hebben uitgehaald naar de Amerikaanse president Barack Obama. Bekend is geworden dat de Amerikaanse staatschuld tijdens zijn regeerschap met 5 biljoen dollar is gestegen en nu boven de 16 biljoen dollar is uitgekomen. Ter vergelijking, George W. Bush heeft de staatsschuld toen der tijd met 4 biljoen dollar laten oplopen. Het lijkt erop dat de enige echt blije Amerikanen de boeren zijn. Door de ergste droogte sinds 50 jaar zijn de graanprijzen explosief gestegen en stevenen Amerikaanse boeren af op hun meest winstgevende jaar in de geschiedenis. Het is niet voor niets dat er steeds meer geluiden komen dat hedgefondsen en vermogensbeheerders in toenemende mate speculeren op verdere prijsstijgingen van grondstoffen.