Lang verwachte extra liquiditeit voor markten
21 september 2012
Afgelopen week was een bewogen week. Markten reageerden zeer positief op het nieuws dat ook de Bank of Japan (BoJ) extra geld, te weten $127 miljard, in de economie gaat investeren. Met deze aankondiging is de BoJ de 3e centrale bank (na de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank) die in korte tijd de economie gaat stimuleren. Volgens de BoJ was dit nodig om de Yen te versterken en zich in te
Lang verwachte extra liquiditeit voor markten
Afgelopen week was een bewogen week. Markten reageerden zeer positief op het nieuws dat ook de Bank of Japan (BoJ) extra geld, te weten $127 miljard, in de economie gaat investeren. Met deze aankondiging is de BoJ de 3e centrale bank (na de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank) die in korte tijd de economie gaat stimuleren. Volgens de BoJ was dit nodig om de Yen te versterken en zich in te dekken tegen de vertragende mondiale groei. De grote vraag is of andere centrale banken het zich kunnen veroorloven om achter te kunnen blijven in de grote liquiditeitsstromen. Beleggers hopen dat de Chinese Centrale Bank nu ook niet meer zal achterblijven. De Chinese premier Wen Jiabao heeft in ieder geval al beloofd dat China zich verder zal inspannen voor een oplossing van de schuldencrisis in de Eurozone. China investeert namelijk al maanden in staatsobligaties van eurolanden.
Monetaire verruimingen
Door de onzekere markten en uitblijven van QE3 namen de spanningen onder goudhandelaren afgelopen weken flink toe. Met het aanzetten van geldkranen wordt het risico op inflatie steeds groter en wordt goud door veel beleggers als hedge gebruikt. Het verruimende monetaire beleid van de Fed heeft tot nu toe nog niet tot echte geldontwaarding geleid. Dit komt omdat in de VS de omloopsnelheid van geld tot een historisch dieptepunt is gedaald. Zolang consumenten en bedrijven in de VS de hand op de knip houden zullen de effecten van het verruimende monetaire beleid zich niet direct vertalen naar hogere inflatiecijfers.
Nu de centrale banken extra monetaire verruimingen hebben aangekondigd, steeg goud naar de hoogste koers van het afgelopen jaar. Toen de Fed tussen December 2008 en juni 2011 voor $2300 miljard Amerikaans schuldpapier aankocht om de economie te ondersteunen, verdubbelde de goudprijs. Hierdoor komt de huidige goudkoers van $1740 per TOZ steeds dichterbij de septemberpiek van vorig jaar met $1900 per TOZ. Sinds eind juni is de goudprijs op de derivatenmarkt al met 12% gestegen. UBS en Societe Generale spraken afgelopen week de verwachting uit dat de goudprijs binnen een maand nog met $100 per TOZ kan stijgen en raadden hun klanten dan ook aan om in te stappen.
Positieve goudontwikkelingen
Ook de belangrijkste lobbygroep voor de goudhandel, de World Gold Council, heeft aangegeven dat zij niet bang zijn voor lagere prijzen. De World Gold Council heeft in hun maandelijkse goudrapport aangegeven dat op dit moment een eventuele neerwaartse druk vooral door centrale banken gecompenseerd wordt. Verkochten centrale banken in 2008 nog gemiddeld 400 ton goud per jaar, vanaf 2009 zijn zij wereldwijd weer als netto kopers op de goudmarkt verschenen. Afgelopen kwartaal is er voor ruim 200 ton aan goud door centrale banken aangekocht, een stijging van 30% ten opzichte van het record jaar 2011 toen banken ruim 455 ton aankochten. In 2011 is er net zo veel goud aangekocht zoals dat voor het laatst in 1964 gebeurde. Ter vergelijking, in 2010 werd er 77 ton goud door centrale banken aangekocht. Opvallend is dat vooral de centrale banken van opkomende markten zoals Thailand, China, Rusland, Brazilië, Turkije en de Filippijnen grote goud kopers zijn. Zij zijn op dit moment voornamelijk bezorgd over de dollar, euro en de waardevastheid van de Europese en Amerikaanse staatsobligaties.
Europese particuliere beleggers scharen zich ook steeds meer bij dit koopgeweld. Europese beleggers zijn sinds de Europese kredietcrisis is begonnen de belangrijkste investeerders in de goudmarkt geworden waarbij hun maandelijkse goudaankopen ruim 20 keer hoger zijn geworden. Vooral Duitse beleggers investeren in goud omdat zij bang zijn dat ze kunnen fluiten naar het geld wat Duitsland geïnvesteerd heeft, en nog steeds investeert, in noodlijdende Europese landen.