Verhoogde kans op inflatie?
19 oktober 2012
Na de dalingen van de goudkoers begin dit jaar keken beleggers hoopvol uit naar het tweede deel van 2012 voor de langverwachte hogere goudkoersen. Inmiddels is goud in het afgelopen kwartaal met ruim $250 /TOZ gestegen. De meeste analisten verwachten nog een verdere stijging, onder andere door de monetaire verruimingsmaatregelen van de Fed en de ECB, afnemende mondiale groei en stijgende inflatie.
Verhoogde kans op inflatie?
Na de dalingen van de goudkoers begin dit jaar keken beleggers hoopvol uit naar het tweede deel van 2012 voor de langverwachte hogere goudkoersen. Inmiddels is goud in het afgelopen kwartaal met ruim $250 /TOZ gestegen. De meeste analisten verwachten nog een verdere stijging, onder andere door de monetaire verruimingsmaatregelen van de Fed en de ECB, afnemende mondiale groei en stijgende inflatie.
Verhoogde kans op inflatie
Vorige week meldden we al dat het IMF wil dat de noordelijke Europese landen met een overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans de binnenlandse vraag stimuleren. Dit moet resulteren dat landen die meer exporteren (zoals Nederland en Duitsland) hun inflatie naar 3% tot 4% moeten verhogen om zo de zuidelijke landen met een inflatietempo van 1% te corrigeren. Daar waar volgens het IMF in Europa inflatie gestimuleerd moet worden door lonen te laten stijgen om vervolgens de interne consumptie en investeringen te verhogen, wordt wereldwijd ook in opkomende markten inflatie verwacht. Sinds juni zijn voedselprijzen al met meer dan 30% gestegen. Basisvoedsel als granen worden beschouwd als de belangrijkste inflatie-indicator waardoor analisten verwachten dat deze prijsstijging de grootste aanjager van inflatie wereldwijd zal zijn.
Stijgende inflatie heeft van oudsher altijd al een positieve invloed gehad op de goudprijs. Analisten verwachten hierdoor dat de goudprijs nog dit jaar naar $1920 kan stijgen. Verwacht wordt dat de aangekondigde kwantitatieve verruiming door de Fed voor een lagere dollarkoers zal zorgen, waardoor de kans groot is dat de grondstofprijzen aanzienlijk onder druk komen te staan. Analisten verwachten dat goud en zilver naar verwachting juist zullen profiteren van de lagere dollarkoersen waardoor veel banken verwachtingen over goud en zilver positief bijgesteld hebben. De Saxo Bank meldde afgelopen week te verwachten dat door de toegenomen inflatieverwachtingen in combinatie met de rente die nog tot 2015 laag gehouden wordt voor negatieve aandelenrendementen kan zorgen waardoor investeringen in goud en zilver nog aantrekkelijker worden. Ook Pimco heeft zijn verwachtingen positief bijgesteld en verwacht dat het technische doel van $2075 /TOZ begin 2013 gehaald kan worden.
Groeipotentie goud en zilver
Ondanks de verschillen tussen de twee populairste edelmetalen, goud en zilver, maakten beide edelmetalen afgelopen jaren een gelijke groei door. Stond de kiloprijs van goud in 2007 nog rond de EUR 17.000 is de koers 5 jaar later met ruim 250% gestegen. Ook zilver maakte sinds 2007 een stijging van ruim 250% mee en dit lijkt slechts het begin te zijn. Uit cijfers van de U.S. Commodity Futures Trading Commission blijkt dat het aantal hedgefondsmanagers dat afgelopen twee maanden speculeert op hogere zilverkoersen vertienvoudigd is. Op korte termijn zien fondsmanagers verhoogde inflatie waardoor ze verwachten dat de zilverprijs naar $38 /TOZ zal stijgen. Niet alleen door stijgende inflatie, maar ook door de industriële vraag en de bruikbaarheid van zilver als monetaire hedge zorgen voor de verhoogde aantrekkelijkheid van het edelmetaal. Voor november en december wordt zelfs verwacht dat zilver met ruim 15% kan stijgen, waarna de zilverkoers gedurende 2013 zijn weg naar boven zal voortzetten.
Het land met de grootste goudmarkt ter wereld, heeft na een stagnatie van twee maanden weer een aanzienlijke groei in de goudhandel gemeld. Om de Indiase goudhandel verder te stimuleren, heeft de Indiase Post aangekondigd om tot en met 31 december 7% korting op goudaankopen in eigen kantoren te geven. Doordat een soortgelijke actie van Indian Post in 2011 door miljoenen Indiërs gebruikt werd, wordt ook dit jaar weer verwacht dat het de interne goudverkopen een boost zal geven.
Stijgende vraag naar allocated goud
Volgens onderzoek van de Deutsche bank vindt er op dit moment een duidelijke verschuiving plaats van goud- en zilverderivaten naar fysiek, allocated goud. De Europese crisis drijft steeds meer vermogende investeerders om geld en edelmetalen bij banken weg te halen en dit onder te brengen bij partijen die alleen allocated goud en zilver aanbieden. Want alleen bij allocated edelmetaal krijgen beleggers baarnummers en het bewijs van eigendom waardoor zij zich geen zorgen hoeven te maken over eventuele tegenpartijrisico’s zoals bankfaillissementen. Ook de World Gold Council rapporteerde eerder al dat beleggers door de onzekerheid in de financiële markten sinds 2009 ruim 96% meer gouden munten en baargoud aangekocht hebben terwijl aankopen van goud- en zilverderivaten daarentegen juist met 73% daalden. Het was al bekend dat Chinezen afgelopen jaar een grote inhaalslag gemaakt hebben en tot de grootste groep van goudbezitters zijn gaan horen, maar ook zij voelen in eigen land de grond onder hun voeten te heet worden en verschepen, volgens de Deutsche Bank, grootschalig hun goudbezittingen uit China weg. De Deutsche Bank meent dat de Chinezen bang zijn voor hevige politieke verschuivingen na de aankomende verkiezingen eind dit jaar en ook bang zijn voor de invloed van de Europese crisis op de vertragende Chinese economische groei.
Op korte termijn kan de goudprijs nog een kleine terugval krijgen doordat beleggers die afgelopen zomer zijn ingestapt een goed rendement hebben weten te behalen en winsten zullen nemen. Maar zolang er geen duidelijke maatregelen voor de Europese crisis en mogelijk aankomende ‘fiscal cliff’ in Amerika worden gepresenteerd, is het onwaarschijnlijk dat de vraag naar goud zal afnemen.