Wordt goud onderdeel van het Tier-1 kapitaal?
7 december 2012
De goud- en zilverkoers wisten zich aan het begin van deze week weer in zekere zin te herstellen van het flinke koersverlies van vorige week toen er plotseling een grote hoeveelheid “stop-loss orders” in de markt terecht gekomen waren. Totdat de koersen woensdag middag rond 15:00 uur opnieuw een snoekduik naar het laagste punt van afgelopen 4 weken maakten. Goud bleef hangen rond
Goud- en zilverkoersen
De goud- en zilverkoers wisten zich aan het begin van deze week weer in zekere zin te herstellen van het flinke koersverlies van vorige week toen er plotseling een grote hoeveelheid “stop-loss orders” in de markt terecht gekomen waren. Totdat de koersen woensdag middag rond 15:00 uur opnieuw een snoekduik naar het laagste punt van afgelopen 4 weken maakten. Goud bleef hangen rond $1,693 per Toz en zilver daalde naar $32 per Toz. Dit gebeurde kort nadat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zich in een rapport over grondstoffen voor 2013 beraamden dat goud zich in een zogenoemde “renaissance” fase bevind en dat het onwaarschijnlijk is dat de goudprijzen op korte termijn zullen stijgen. Als gevolg hiervan werden er plotseling meer dan 3000 goud future contracten van de hand gedaan, wat ervoor zorgde dat goudprijs binnen een minuut met $10 toz daalde.
Het nieuws dat de ECB de rente ongewijzigd op 0,75% houdt, zorgde echter voor een zachte landing en donderdag middag zelfs weer voor flinke stijging naar $1,700 per Toz. De verwachting voor de komende weken is dat goud onder druk zal blijven staan zolang er nog geen zicht is op hoe de markten zullen reageren op de ‘Fiscal cliff’ en of centrale banken grootschalig goud zullen blijven aanschaffen.
Toch zijn de lange termijn vooruitzichten voor beide edelmetalen door aanhoudende vertraagde groei in China, extra monetaire verruimingen van de FED in december, angst voor de ‘fiscal cliff’ en grote aankopen van centrale banken, als zeer positief te noemen. Ook de Deutsche bank verwacht dat vooral door de aanhoudende aankoop woede van centrale banken de goudprijs het komende jaar richting $2000 toz kan duwen.
Goud als Tier -1 capital
Zoals reeds vorige week gemeld, is er voor centrale banken naast de diversificatie van de internationale reserves en spreiding van valutarisco’s, nog een andere hele belangrijke reden te noemen waarom centrale banken massaal goud inkopen. Al enige tijd vinden er onderhandelingen plaats tussen toezichthouders en centrale banken over de kapitaaleisen die in het kader van Basel III geëist worden. Omdat goud op dit moment nog een Tier-3 status in het eigen vermogen van kredietinstellingen heeft, heeft het nog een ondergeschikte functie. Banken eisen echter dat goud een hogere status moet krijgen en dat fysiek goud zo snel mogelijk een Tier-1 status krijgt. Met deze Tier-1 status mag het goud voor 100% meetellen in het eigen kernkapitaal. De buffers die banken wettelijk aan dienen te houden worden zo aanzienlijk verhoogd. Het is aannemelijk om te stellen dat, zodra goud volledig tot het kernkapitaal van banken mag worden meegeteld, de goudprijs aanzienlijk verder zal stijgen in prijs.
Euro/dollar
Spanje vroeg afgelopen maandag formeel hulp aan het Europees Noodfonds (ESM). Het bedrag van EUR 39,5 miljard heeft Spanje voor de herkapitalisatie van zijn noodlijdende banken nodig en wordt naar verwachting rond 12 december uitgekeerd. De aanvraag van noodsteun gaf niet alleen de beurzen een kortstondig extra duwtje in de rug, vooral de euro profiteerde van de aanvraag en bereikte met $ 1,3075 de hoogste koers in 6 weken tijd. Helaas wist de Euro deze winst niet lang vast te houden. Sinds dat het nieuws van de ECB bekend werd dat de rente ongewijzigd werd, is de dollar weer begonnen aan een sterke comeback. Een ander aspect dat deze koersverandering stimuleerde is dat ondanks de zorgen omtrent de ‘fiscal cliff’ wordt verwacht dat de Amerikaanse economie in 2013 met 2,2% aantrekt terwijl de economie in de eurozone met 0,4% kan dalen. Dit is sinds 1993 het grootste groeiverschil tussen beide continenten. Citigroup verwacht zelfs dat dit verschil in 2014 nog kan oplopen tot 3,4%. Voor de goudprijs betekent een sterke dollar over het algemeen een daling in de goudprijs. Echter verwachten analisten nu dat een sterke dollar geen gevaar voor de goudprijs zal betekenen omdat het IMF stelt, dat wanneer de Amerikaanse economie weer aantrekt, ook de importen weer toenemen en daarmee ook het tekort op de lopende rekening. Dit zal van zelf weer een neerwaartse druk op de dollar uitoefenen en dus goudprijs verder stimuleren.
Tail risk
Uit cijfers van de Amerikaanse dataonderzoeker EPFR Global blijkt dat in afgelopen week meer dan $30 miljard aan stukken uit Amerikaanse aandelenfondsen verkocht zijn. Beleggers wachten de onderhandelingen over mogelijke oplossingen over de ‘fiscal cliff’ toch niet af en parkeren hun geld voor de zekerheid in geldmarktfondsen of op deposito’s. Beleggers nemen een stap opzij omdat ze verwachten dat zelfs als er een akkoord over de ‘fiscal cliff' bereikt wordt, de kapitaalwinsten en dividenden zwaarder belast zullen worden. Dat beleggers nu massaal op zoek zijn naar risicomijdende investeringen zal een verdere stimulans voor edelmetalen betekenen.
Toch was 2012 door het ruime monetaire beleid van de westerse wereld een heel goed jaar voor beleggers. Of het herstel in 2013 doorkan zetten, hangt naar verwachting vooral af van de echte economie. De visie op de mondiale economische groeiverwachtingen is cruciaal, gezien dit fundamentele verschuivingen in beleggingsportefeuilles te weeg kan brengen ten laste van aandelen en ten gunste van meer veiligere investeringen zoals obligaties, valuta’s en edelmetalen. Afgelopen week is uit onderzoek van de ING gebleken dat Europese pensioenbeleggers massaal de eigen aandelenposities in 2013 willen afbouwen. Ze zijn in 2013 bang voor een ‘tail risk’ (een kleine kans op een gebeurtenis met grote gevolgen) en zetten nog steeds in op het uiteenvallen van de eurozone.
De ECB heeft aangegeven te verwachten dat de economie van Europa in 2013 pas in de tweede helft van het jaar beginnen te herstellen en daardoor voor het tweede jaar op rij een krimp zal laten zien. De groeiberamingen zijn voor het komende jaar verlaagd van 0,9% tot een groei van 0,3%, terwijl er in september nog een groei tot 1,4% verwacht werd. Daar en tegen lijkt de inflatie volgend jaar wel aan de doelstelling te voldoen en zal naar verwachting uitkomen op 1,1% tot 2,2%. In november zakte de inflatie af tot 2,2% vanwege minder sterke stijgingen van de voedsel en energieprijzen.
Veel beleggers verwachten nu doordat de ECB ondanks deze slechte vooruitzichten de rente ongewijzigd heeft gelaten, zij begin 2013 met een renteverlaging zullen komen. Een renteverlaging zal zonder meer stimulans voor de het beleggen in goud zijn. Op 12 december is het de beurt aan Amerikaanse centrale bank om weer een beslissing te nemen over de verdere inzet van het lopende ‘operation twist’ en QE3.