Stagnatie edelmetaalkoersen
1 februari 2013
De euro heeft deze week met een koers van 1,3632 dollar, wederom een nieuw hoogtepunt weten te bereiken. Dit is de hoogst genoteerde stand sinds november 2011. Veel beleggers zijn op dit moment optimistisch gestemd door de verwachting dat Europa het ergste gedeelte van de schuldencrisis met 2012 achter zich heeft kunnen laten. Hierdoor stroomt er volgens RBS op dit moment massaal geld terug naar E
Let’s talk about money
De euro heeft deze week met een koers van 1,3632 dollar, wederom een nieuw hoogtepunt weten te bereiken. Dit is de hoogst genoteerde stand sinds november 2011. Veel beleggers zijn op dit moment optimistisch gestemd door de verwachting dat Europa het ergste gedeelte van de schuldencrisis met 2012 achter zich heeft kunnen laten. Hierdoor stroomt er volgens RBS op dit moment massaal geld terug naar Europa doordat beleggers grootschalig hun valuta portefeuilles geconverteerd hebben van zogenaamde veilige valuta’s zoals de yen en de Zwitserse frank naar de euro. De cijfers over inflatie bevestigden dit beeld vandaag. De inflatie in Europa is in januari van 2,2% licht gedaald naar 2%. Door de positieve economische voorruitzichten verwachten analisten dat de euro halverwege het jaar zelfs kan stijgen tot 1,40 dollar.
Ook ten opzichte van andere valuta’s floreert de euro. Tegenover de yen noteert de euro met 125,68 yen ook zijn hoogste stand sinds april 2010. Dit is voornamelijk het resultaat van speculaties omtrent de Minister president Shinzo Abe die een nieuwe president van de Bank of Japan wil gaan benoemen om hiermee op korte termijn de inflatie aanzienlijk te kunnen stimuleren. Ingrijpen is nodig doordat het land door het hoge werkeloosheidspercentage en forse terugval van consumentenuitgaven steeds verder in een deflationair entourage glijdt.
Grote banken profiteren op dit moment al van de grote waardedalingen van de yen en speculeren voornamelijk op verdere daling. Niet alleen beleggers profiteren hier op dit moment massaal van. Volgens de Financial Times noteerden UBS, Barclays en Citigroup afgelopen maand hun hoogste valutahandelsvolumes ooit. Binnen Europa speculeren ze voornamelijk op stijgende euro koersen waardoor de Zwitserse frank ook flink onderuit schoof.
Stagnatie edelmetaalkoersen
Het is niemand ontgaan dat er op dit moment vreemde dingen in beleggingswereld gaande zijn. Beleggers weten niet goed meer welke kant ze uit moeten gaan en wat ze van morgen kunnen verwachten. Immers schrijven analisten enerzijds dat het goed met de wereldeconomie gaat en wereldwijd herstel is ingetreden. Terwijl anderzijds we aan de vooravond van een valutaoorlog staan waarbij Europa wel eens als de grote verliezer uit de bus kan komen. Als resultaat op deze onzekerheden stagneren de edelmetaalkoersen op dit moment ook volledig. Dit is vreemd eigenlijk, want alle stoplichten lijken al weken lang op groen te staan voor de zilver en goud koersen.
Voor goud wordt verwacht dat de diversificatievoordelen, stijgende inflatie door bijprinten van extra liquiditeiten en de lage reële rentes op korte termijn een stimulerende werking op de prijs zullen hebben. In de deze week uitgekomen ‘Investment Outlook’ van Pimco adviseert ook Bill Gross om voor het komende jaar voornamelijk te investeren in relatief veilige internationale bedrijven en grondstoffen zoals goud. Goud omdat dit niet zoals geld, ongelimiteerd bijgeprint kan worden. Daarnaast heeft hij aan dat beleggers zich er bij moeten neerleggen dat ze minder rendement kunnen halen dan in het verleden. Het monetaire verruimingsbeleid en een langdurige lage rente hebben negatieve consequenties.
Maar ook de zilverstoplichten staan al een tijd op groen. Niet alleen steeg de zilverprijs afgelopen jaar met een ruime 16%. Ook heeft zilver naast de monetaire veilige haven functie ook een duidelijke industriële toegevoegde waarde. Dus juist door de tekenen van het wereldwijd economisch herstel en stijging in industriële productie, zou de zilverprijs nu ook moeten opleven.
Goud beweegt zich op dit moment rond $ 1673 en zilver rond $31,83. Dit zijn echter minimale prijsontwikkelingen. De koersen verplaatsten zich tot op de dag van vandaag nog voornamelijk zijwaarts. Vreemd eigenlijk want er zijn op dit moment wel degelijk interessante ontwikkelingen gaande. Zo werd afgelopen week bekend dat muntverzamelaars in Amerika een week lang moesten wachten op de populaire American Eagle One Ounce Silver Proof Coin doordat gieterijen onvoldoende aan zilver konden komen om aan de vraag van 7,4 miljoen stuks te kunnen voldoen. Ondanks dat dit probleem inmiddels weer verholpen is, zijn dit wel de eerste scheuren in het vraag en aanbodbalans.
Eerste scheuren zilvervraag en -aanbod
Om dieper op de zilvermarkt in te gaan, de zilvermarkt is qua omvang met zo'n 73 miljard dollar ongeveer 19 keer kleiner dan de goudaandelen- of obligatiemarkt. Want juist deze omvang is in combinatie met een snel groeiende industriële vraag naar fysiek zilver, wat het edelmetaal zo aantrekkelijk maakt. Daarnaast wordt er in een gemiddeld jaar volgens The Silver institute ongeveer 900 miljoen ounces zilver geconsumeerd terwijl er slechts circa 700 miljoen uit zilvermijnen wordt gehaald. De mijnproductie is door de jaren heen wel iets opgelopen, maar per saldo wordt er elk jaar ingeteerd op de bovengrondse voorraad.
Daar komt bij dat ondanks de afnemende zilvervoorraad er wel in een hoog tempo nieuwe toepassingen ontdekt worden voor zilver. Voor geen enkel metaal worden zoveel octrooien aangevraagd als voor zilver. Een goed voorbeeld van nieuwe toepassingen komt uit de fotovoltaïsche industrie. In China is de productie van fotovoltaïsche zonnepanelen sinds 2003 elk jaar verdubbeld. De vraag vanuit deze industrie naar zilver is hierdoor omhoog geschoten. Het Zilver Instituut verwacht dat de totale vraag naar fysiek zilver voor industriële toepassingen rond 2015 zal toenemen met 36%. En dan te bedenken dat er nu al te weinig zilver gemijnd wordt, is het begrijpelijk dat steeds meer beleggers bullish op zilver zijn.
We kunnen concluderen dat niet alleen goud maar juist ook zilver als edelmetaal door de stijgende inflatie, de stijgende industriële vraag en de bruikbaarheid van zilver als monetaire hedge een interessante investering is, waar we de komende tijd veel van kunnen verwachten.