Vooruitzichten, QE4, grootbanken en de fiscal cliff
14 december 2012
Ondanks de nieuw aangekondigde quantitatieve verruiming in Amerika, de toenemende instabiliteit in Europa en de hoge prijsverwachtingen van verschillende banken is de goudprijs de tweede helft van deze week onder de $1700,- per Toz gezakt. Zilver verloor zelfs 4,2% van zijn waarde en zakte naar $33,- per Toz. Betekent dit dat de goud en zilver bull over is?
Vooruitzichten
Ondanks de nieuw aangekondigde quantitatieve verruiming in Amerika, de toenemende instabiliteit in Europa en de hoge prijsverwachtingen van verschillende banken is de goudprijs de tweede helft van deze week onder de $1700,- per Toz gezakt. Zilver verloor zelfs 4,2% van zijn waarde en zakte naar $33,- per Toz. Betekent dit dat de goud en zilver bull over is?
QE4
Afgelopen woensdag heeft Ben Bernanke, voorzitter van het Federal Open Market Committee, nieuwe kwantitatieve verruimingsmaatregelen bekend gemaakt. Na afloop van een tweedaags overleg is besloten om na ‘operation twist’, dat op 31 december afloopt, maandelijks voor 45 miljard dollar extra bonds op te kopen. Deze maatregel, in combinatie met QE3, betekent dat er vanaf januari in totaal 85 miljard dollar bij wordt geprint. Al lijkt deze maatregel hetzelfde als alle voorgaande, verschilt hij wezenlijk omdat door de beëindiging van operation twist geen lang lopende leningen meer worden omgeruild tegen kort lopende. Dit betekent dat er meer geld moet worden bijgedrukt om de verruimingsmaatregelen te financieren. In tegenstelling tot voorgaande beslissingen over monetaire verruimingsmaatregelen, waar een tijdseenheid aan gekoppeld werd, is er nu besloten door te gaan met deze monetaire verruiming tot de werkloosheid onder de 6,5% komt, of de inflatie meer dan 0,5% uit komt boven de gestelde 2% uitkomt voor twee achtereenvolgende jaren. Daarnaast is er besloten de rente voor de 48e maand op een rij historisch laag tussen de 0% en de 0.25% zal worden gehouden.
QE4 heeft een rare wending gegeven aan de ontwikkeling van de goudprijs. Na een korte stijging zakte deze volledig in. Door de sterker wordende dollar en een daling op de Europese beurzen werd veel goud verkocht om verliezen in andere asset classes te compenseren en de boeken voor het jaar 2012 zo positief mogelijk af te sluiten. Deze daling zal waarschijnlijk van korte duur zijn omdat de grote hoeveelheid geld die met de maatregel wordt gecreëerd het risico op inflatie op langere termijn aanzienlijk verhoogd en de netto aankopen van edelmetalen zal stimuleren.
The real deal
In de nacht van donderdag op vrijdag is er een akkoord gesloten voor het creeëren van een ’Single Supervisory Mechanism’ in de EU. Dit is een zeer belangrijke stap voorwaarts voor het creëren van een bankenunie in Europa en de integratie voor financiële supervisie voor het gehele eurogebied. Europees commissaris Jose Manuel Barosso benadrukt het belang van deze maatregelen omdat dit de geloofwaardigheid naar investeerders en handelspartners ten goede komt.
Dit is een grote, positieve stap voor de Europese Unie. Het nieuws heeft de Euro omhoog gestuwd en de rente van Spaanse en Italiaanse bonds verlaagd. Natuurlijk moet het voorstel nog wel door het Europees Parlement worden goedgekeurd. Het liefst voor het einde van het jaar, aldus Barosso. Al om al betekende dit een erg positieve dag voor Europa, al moet er nog veel zwaar werk verricht om de crisis in Europa aan te pakken.
Op Hollandse bodem zijn de groeiverwachtingen voor de economie voorlopig negatief. Een verslechterde outlook op de economie vanwege politieke beleidsmaatregelen, in combinatie met de vastgoedcrisis waar Nederland zich in bevindt heeft ertoe geleid dat Moody’s de negatieve outlook voor Nederlandse banken opnieuw bevestigd. Het bedrag aan leningen dat de Nederlandse banken hebben uitstaan is nog steeds aan de hoge kant, ondanks verbeterende kapitaalratio’s. Ook laat Moody’s weten dat Nederlandse banken in zijn financiering zwaar afhankelijk is van de financiële markten, en daardoor erg kwetsbaar is bij een verdieping van de Europese crisis.
De grootbanken
Bank of America Merrill Lynch heeft hoge verwachtingen van de goudprijs. Zij denken dat deze per eind 2014 zal stijgen tot 2400 dollar per Toz. Het grootste risico daarbij is weliswaar het herstel van de Amerikaanse wereldeconomie. Daarnaast geeft Credit Suisse in haar commodity outlook aan dat de populariteit van goud zal toenemen in 2013 vanwege aanhoudende onzekerheid omtrent de fiscale vraagstukken in de V.S., en daarmee de toenemende onzekerheid met betrekking tot het verliezen van mogelijkheden om de overheidsuitgaven te verlagen. Volgens verschillende economicie ligt het probleem daarbij niet zozeer bij de Fiscal Cliff problematiek, maar eerder in de als maar stijgende schulden.
Goud tot 1 januari 2013
Tot op heden is er weinig vooruitgang geboekt in de discussies over de Fiscal Cliff. Naar verwachting zal er tot het laatste moment gewacht worden met het nemen van beslissingen. Hierdoor zal er veel onzekerheid zijn in de financiele markten. Op het moment dat de volatiliteit op de beurzen toeneemt zullen veel beleggers zich terugtrekken uit de markt en kiezen voor de dollar. Dit komt de koers van de dollar ten goede en daarmee zal goudkoers op de korte termijn mogelijkerwijs iets van zijn glans verliezen.