Outlook goud en overige markten 2013
21 december 2012
In de eerste twee weken van december verloor de goudprijs al 3% van zijn glans. Niet alleen grote verkooporders maar ook de onzekerheid over de Fiscal Cliff speelden hier een belangrijke factor in. Dachten we dat we inmiddels wel klaar waren voor de langverwachte en beloofde eindejaarsrally, zakten de koeren op donderdag middag naar het nieuwste dieptepunt van de afgelopen 4 maanden van $1636 per
Goud- en zilver koersen
In de eerste twee weken van december verloor de goudprijs al 3% van zijn glans. Niet alleen grote verkooporders maar ook de onzekerheid over de Fiscal Cliff speelden hier een belangrijke factor in. Dachten we dat we inmiddels wel klaar waren voor de langverwachte en beloofde eindejaarsrally, zakten de koeren op donderdag middag naar het nieuwste dieptepunt van de afgelopen 4 maanden van $1636 per TOZ. Zilver daalde zelfs met een ruime 4% naar $29 per TOZ. De koersdalingen waren het directe gevolg van grote liquidatie van edelmetaal posities van Hedge funds. Ook steeg de dollar naar €/$0.7596 doordat bekend werd dat de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal met een onverwachte 3,1% is gestegen. De optimistische bevestigingen van de Republikein John Boehner over zijn vertrouwen dat hij met Obama dicht bij een deal zaten aan het einde van de dag, zorgde voor nog meer volatiliteit in de goud- en zilver markt.
Outlook goud 2013
Goud is na de hoogste koers dit jaar behaald te hebben ($1791 TOZ) op 4 oktober jongstleden met 9,2% gedaald en zilver zelfs met 14%. Toch zet goud, door de verruimingsmaatregelingen van de centrale banken van de VS, China en Europa, koers om dit jaar als 12e op een volgend jaar af te sluiten met winst. Sinds de Federal Reserve vanaf december 2008 verruimingsmaatregelen is gaan toepassen, de lage rente handhaaft en schulden opkoopt is goud met ruime 89% gestegen. Ondanks de laatste enigszins negatieve koersontwikkelingen houdt een ruime meerderheid van de beleggers vast aan positieve vooruitzichten voor 2013. In het deze week verschenen rapport van PricewaterhouseCoopers verwachten analisten door de huidige onzekere economische omstandigheden in de VS en aanhoudende onzekerheden binnen Europa dat centrale banken en fondsen grootschalig goudposities blijven aankopen. Wel zal er een belangrijke verschuiving plaats vinden en zullen beleggers in plaats van hoog rendement meer op zoek gaan naar behoudt van rendement door goudposities verder uit te breiden.
Zij staan niet alleen in hun bevindingen. De analisten van Deutsche bank, Morgan Stanley, Bank of America, Capital Economics en Saxobank gaan zelfs verder en hebben in hun outlook voor 2013 de hoge verwachting dat goudprijzen richten $2400 TOZ zullen stijgen. Zij baseren deze verwachte koersstijgingen voornamelijk op de belangrijke ontwikkelingen rond Basel III die een belangrijke psychische stimulans aan de goudmarkt zullen geven. Zoals al eerder vermeld vinden er al enige tijd onderhandelingen plaats tussen toezichthouders en centrale banken over de kapitaaleisen die in het kader van Basel III geëist worden. Banken kunnen op dit moment onvoldoende voldoen aan de veel strengere eisen en zijn op zoek naar manieren om dit probleem op te lossen zodat Basel III in 2013 van kracht kan gaan. Op dit moment heeft goud nog een Tier-3 status in het eigen vermogen. Banken eisen echter dat goud de hoogste status van Tier-1 krijgt zodat goud 100% mag meetellen aan het eigen kernkapitaal om zo de eigen buffers met stijgende goudprijzen aanzienlijk te kunnen verhogen. Dit zal niet alleen goudprijzen aanzienlijk beïnvloedden maar ook ervoor zorgen dat ons banksysteem volledig anders eruit komt te zien waarin goud niet langer een ondergeschikte rol zal spelen.
Outlook markten 2013
Na een tijdelijke euforie van de Amerikaanse markten over positieve vooruitzichten dat Barack Obama en de republikeinse John Boehner gezamenlijk tot afspraken zullen komen om de Fiscal Cliff in Amerika te voorkomen, daalde het vertrouwen op vrijdag opnieuw. De stemming op de markten daalden doordat consumentenvertrouwen en bestedingen in Amerika opnieuw, tegen verwachting in gedaald zijn. Ondanks deze kortstondige negatieve reactie van beleggers op de aandelenmarkten zal het eerste kwartaal van 2013 voornamelijk beïnvloed worden door de uitkomst van de onderhandelingen over de Fiscal Cliff. Echter, hoe het compromis er ook uit komt te zien, bezuinigingen zullen hoe dan ook op de groei van de Amerikaanse economie drukken. Waardoor als gevolg de verwachting is dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties en rendement op liquiditeiten op een historisch laag niveau blijven.
RBS verwacht dat de Democraten en Republikeinen belastingverhogingen van 2% en automatische bezuinigingen van op de belangrijkste Amerikaanse sectoren zullen voorkomen. Wel wordt verwacht dat de hogere inkomens (5% van de bevolking) belastingverhogingen tegemoet zullen gaan. Bij een dergelijk compromis zal de economische groei tussen de 1% en 2% lager uitvallen en kan de VS zich op maken voor een nieuw jaar van gematigde groei en een zwakkere dollar. Lukt dit niet dan wordt verwacht dat de Amerikaanse economie zelfs met 4% zal afnemen en hiermee direct in een recessie terecht komen.
De markt in Europa zal daarentegen geconfronteerd worden met twee tegengestelde ontwikkelingen. Aan de ene kant is er door het beleid van de centrale banken veel liquiditeit en een sterke vraag dankzij de lage rente. Anderzijds zal er sprake zijn van een negatief fundamenteel beeld met een magere groei aangevuld door een broos banksysteem en een monetaire unie die steeds meer vanuit een centraal punt geleidt zal worden. Analisten verwachten echter dat in 2013 de systeemrisico’s in Europa zijn afgenomen en plaats hebben gemaakt voor fiscale onzekerheid in de VS en hierdoor de dollar verder onder druk zal zetten.
Als gevolg van de aanhoudende wereldwijde onzekerheid is de verwachting dat de vraag van beleggers naar rendement minder hoog zijn en zullen beleggers meer op zoek gaan naar stabiele investeringen met een verlaagde economische gevoeligheid. Immers, alleen met positieve resultaten kunnen beleggers een vermogen opbouwen.
Voor de prijsontwikkelingen van goud blijft het bij printen van extra liquiditeiten om de Amerikaanse economie te stimuleren en de dollar te ondersteunen, en de zoektocht van beleggers naar veiligere havens hoe dan ook zeer gunstig.