Uitblijven herstel wereldeconomie
28 december 2012
Nadat we allemaal het einde van de wereld hebben overleefd genoten ook de beurzen van een paar dagen welverdiende vakantie. Ondanks de flinke koersdalingen van de afgelopen weken (goud daalde met 3% en zilver met 4%) sluiten beide edelmetalen het jaar met winst af. Goud staat op $1655/ TOZ met een maximale winst van 6,3%. De zilverkoers staat op $ 30/ TOZ - een maximale winst van 13,7% (ten opzich
Goud- en zilverkoersen 2012
Nadat we allemaal het einde van de wereld hebben overleefd genoten ook de beurzen van een paar dagen welverdiende vakantie. Ondanks de flinke koersdalingen van de afgelopen weken (goud daalde met 3% en zilver met 4%) sluiten beide edelmetalen het jaar met winst af. Goud staat op $1655/ TOZ met een maximale winst van 6,3%. De zilverkoers staat op $ 30/ TOZ - een maximale winst van 13,7% (ten opzichte van de laagst genoteerde koersen dit jaar). Vreemd eigenlijk, juist doordat banken steeds maar geld blijven bijdrukken en de steeds reëler wordende dreiging van de fiscal cliff met haar forse belastingverhogingen en bezuinigingen zouden goud en de zilverkoers nu juist nog veel meer moeten schitteren.
Of goud en zilver - zoals veel analisten verwachten - het komende jaar weer zullen schitteren, hangt voornamelijk af van een eventueel herstel van de wereldeconomie en de uitkomsten van de onderhandelingen om de naderende fiscal cliff te voorkomen.
Uitblijven herstel wereldeconomie
Analisten verwachten dat centrale banken ook in 2013 zullen doorgaan met het verruimen van de geldhoeveelheid door bij te drukken. Op korte termijn reageren beleggers altijd positief op dit nieuws waardoor beurzen altijd een kleine opleving beleven. Echter hebben beleggers voor een structureel herstel verbetering van economische groei nodig. Dit probleem zal niet zomaar opgelost worden door de markten te voorzien van extra liquiditeiten. Het grootste probleem blijft dat bedrijven niet investeren. Enerzijds is dat het gevolg van onzekerheid over het aanstormende fiscal cliff in de VS en de toekomst van de euro in Europa, en anderzijds komt dat doordat bedrijven als gevolg van de financiële crisis minder kunnen en willen lenen van banken om hun bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Banken zijn immers met de nieuwe en strengere regels van Basel III in het vooruitzicht hun balansen aan het verkorten en verstrekken hierdoor ook aanzienlijk minder leningen. Tenslotte wordt het herstel van de wereldeconomie ook vertraagd door de lage rentestanden omdat er maar relatief weinig gezinnen in gebreke blijven bij het betalen van hun hypotheek en weinig bedrijven failliet gaan. Analisten verwachten echter dat in 2013 de systeemrisico’s in Europa zijn afgenomen en plaats hebben gemaakt voor fiscale onzekerheid in de VS en hierdoor de dollar verder onder druk zal komen te staan.
Als gevolg van de aanhoudende wereldwijde onzekerheid is de verwachting dat de vraag van beleggers naar rendement minder hoog zal zijn en zullen beleggers meer op zoek gaan naar stabiele investeringen met een verlaagde economische gevoeligheid. Immers, alleen met positieve resultaten kunnen beleggers een vermogen opbouwen.
Fiscal Cliff
Het eerste kwartaal van 2013 zal voornamelijk beïnvloed worden door de uitkomst van de onderhandelingen over de Fiscal Cliff. Vorige week leek het nog dat de leiders het met elkaar eens konden worden en ging Obama goed gemutst op vakantie. De Republikeinen wilden akkoord gaan met belastingverhogingen voor hogere inkomens en de Democraten wilden in ruil daarvoor akkoord gaan met extra lastenverzwaringen en bezuinigingen ter waarde van $2000 miljard.
Nadat de republikeinen hun leider John Boehner terugfloten en toch besloten niet akkoord te gaan met welke vorm van belastingverhoging dan ook heeft Barack Obama overhaast zijn vakantie moeten afbreken. Vanavond om 21:00 uur spreekt Obama met de leiders van de Republikeinen en de Democraten. De agenda voor de vergadering zal met één onderwerp tevens de belangrijkste van het hele jaar worden: hoe kan om 1 voor 12 de fiscal cliff nog voorkomen worden? Economen en politici schatten de kans op een begrotingsakkoord steeds kleiner in en dat de VS hierdoor weer in een recessie zal belanden en dat de automatische bezuinigingen en belastingverhogingen meer dan 2 miljoen Amerikaanse banen zal kosten. Wij verwachten dat het hoe dan ook een lang weekend voor de Amerikaanse politici zal worden. Mochten de Amerikaanse leiders tot een compromis komen dan zal dat op korte termijn een positief effect op de dollar uitoefenen waardoor het aannemelijk is dat de goudprijzen op korte termijn nog iets verder kunnen dalen.
Echter, hoe het compromis er ook uit komt te zien, bezuinigingen zullen hoe dan ook op de groei van de Amerikaanse economie drukken. Waardoor als gevolg de verwachting is dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties en rendement op liquiditeiten op een historisch laag niveau blijven en een positieve stimulans voor goud zullen bieden.