Goudprijs staat onterecht onder druk
15 februari 2013
In Nederland viel er afgelopen week weinig eer te behalen. De inflatie in januari is door de zware belastingdruk naar 3% gestegen. Dit is het hoogste niveau van de afgelopen 4 jaar tijd en zet de koopkracht verder onder druk. De Nederlandsche Bank verwacht dat het reële beschikbare inkomen van Nederlanders in 2013 met een verdere 6% zal dalen. Daar kwam bij dat bekend werd dat de Nederlandse
Week van nieuwe recessie
In Nederland viel er afgelopen week weinig eer te behalen. De inflatie in januari is door de zware belastingdruk naar 3% gestegen. Dit is het hoogste niveau van de afgelopen 4 jaar tijd en zet de koopkracht verder onder druk. De Nederlandsche Bank verwacht dat het reële beschikbare inkomen van Nederlanders in 2013 met een verdere 6% zal dalen. Daar kwam bij dat bekend werd dat de Nederlandse economie in Q4 van 2012 wederom met 0,2% kromp en hierdoor voor de derde keer in een recessie is belandt.
Andere EU landen deden ook mee in de race naar de recessie. De economie in de eurozone kromp met 0,6% in Q 4 van 2012. Dit is de sterkste krimp sinds de mondiale recessie van 2008-2009. Bij de grootste vier economieën was de daling van het bruto binnenlands product het sterkst; Italië (-0,9%), gevolgd door Spanje (-0,7%), Duitsland (-0,6%) en Frankrijk (-0,3%).
Ook de Japanse beurzen kregen een behoorlijke klap te voorduren. Gisteren werd bekend dat ook de Japanse economie met 0,1% in Q4 van 2012 is gekrompen terwijl er juist op een groei gerekend was. Deze krimp duwt ook Japan in een onverwachte recessie.
Beleggers reageerden terughoudend op deze tegenvallende cijfers omdat beurzen in januari juist waren opgelopen door de algemene verwachting dat de wereldeconomie dit jaar weer zou gaan aantrekken. Wallstreet profiteerde wel van de zijwaartse beweging van beleggers. De S&P is hierdoor gister vlak gesloten en bleef met 1.521,39 op het hoogste niveau in 5 jaar tijd staan. Ook meevallende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers en dalende wekelijkse steunaanvragen verzachtten de pijn enigszins.
Ranking the currencies
In navolg op de vermeende wereldwijde valutamanipulaties zijn de G7 afgelopen dinsdag met spoed bij elkaar gekomen om te spreken over dit debacle. Afgelopen maanden probeerden alle grootmachten zoals de VS, China en Japan massaal hun valuta te devalueren om zo op korte termijn de eigen export aantrekkelijker te maken. Grote hedgefondsen hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt en veel geld verdiend door massaal shortposities in te nemen op de Japanse yen. En met resultaat, want door het actieve stimuleringsbeleid van de nieuwe Japanse premier Shinzo Abe daalde de yen tussen november en begin februari met ruim 20% ten opzichte van de dollar. Dit verontregelde ook andere valuta’s waardoor ook zij begonnen met massale devaluering.
Om een einde te maken aan deze neerwaartse spiraal hebben de 7 belangrijkste industrielanden een gezamenlijke verklaring opgesteld waarin vastgelegd werd dat ze hun munten niet (meer) zouden devalueren om een sterkere economische groei te bewerkstelligen. Tevens lieten ze vastleggen dat de individuele fiscale en monetaire beleid alleen gericht zal blijven op het halen van binnenlandse doelstellingen en dat ze zich niet meer zouden laten leiden door wisselkoersen. Het document is ondertekend door alle ministers van financiën en de centrale bank presidenten. Vandaag en morgen zal de G20 in Moskou plaatsvinden waar dit onderwerp nog uitgebreid ter sprake zal komen. Beleggers kijken argwanend naar deze verklaring en vertrouwen nog onvoldoende op de daadwerkelijke haalbaarheid van dit plan.
Goudprijs staat onterecht onder druk
Ondanks dat de beurzen licht rood kleurden door de onzekerheid van beleggers, daalde ook de goudprijs met 1% naar $ 1644/ Toz, tevens de laagste stand van afgelopen maand. Het is eigenlijk een vreemde gewaarwording dat de valutastrijd nog geen stimulans op de goudprijs heeft kunnen bewerkstellen. Goud is immers juist het traditionele instrument om het risico van dalende valuta’s af te dekken. Een valutaoorlog zou dus juist de goudrally van meer dan 10 jaar moeten verlengen. De World Gold Council is er echter van overtuigd dat de onzekerheid over de stabiliteit van de valuta’s de goudprijs zal stimuleren. Het probleem op korte termijn is echter dat beleggers op dit moment, nu de groei van de Amerikaanse economie lijkt aan te trekken, en de S&P500 zijn vijfjarig hoogtepunt noteerde, voor meer risicovollere beleggingen kiezen. Door deze risicobehoefte staat de goudprijs al enige tijd onterecht onder druk. Dit jaar is de prijs met 2,6% gedaald. Wereldwijd is het aantal beleggingen in het edelmetaal, fysiek of via ETF’s, met 8,3% afgenomen ten opzichte van een jaar eerder.
Toch zijn het juist de grote financiële instellingen, hedgefondsen en centrale banken die juist massaal goud blijven aankopen. De World Gold Council verwacht zelfs dat er door centrale banken in 2013 een record aan goud aangekocht zal gaan worden- In 2012 is er in totaal 4405,5 ton goud aangekocht. Rusland heeft inmiddels China en India van de troon gestoten als grootste goud opkoper. De Russische premier Putin heeft in een verklaring afgegeven dat hij van mening is dat hoe meer goud een land heeft, des te onafhankelijker een land is in tijden van nood als andere valuta’s omvallen. Daarnaast is hij van mening dat de VS zijn monopoliepositie met hun wereldmunt door het verruimde monetaire beleid misbruiken en daarmee ook de wereldeconomie in gevaar brengen. Rusland wil zich op deze manier indekken voor alle aanstormende gevaren. Niet alleen banken blijven goud aankopen. Eerder werd al bekend dat ook hedgefondsen als The Pacific Group 30% van het beheerd vermogen in fysiek goud heeft omgezet. Ook het Soros Fund Management verhoogde al eerder hun goudpositie naar 49% met $215 miljoen.
De verwachting is dat beleggers op korte termijn voor risicovollere beleggingen zullen kiezen. Echter met de aanhoudende problemen in de VS en Europa zal dit risicobeleid aanzienlijk teruggeschroefd worden en de vraag naar goud weer doen stijgen. De vrees voor inflatie zal immers op lange termijn en gegeven de huidige lage rente het monetaire beleid van de centrale banken alleen maar meer onzekerheid brengen.
Bekende zilvermanipulatie
Het is algemeen bekend dat de zilvermarkt vaak onderhevig is aan marktmanipulaties van grote hedgefondsen en banken. Banken als JP Morgen bezitten grote shortposities in de futuremarkt en optiecontracten waardoor ze massaal speculeren op dalende zilverprijzen. Zodra grote posities in de markt terugkomen heeft dit meestal direct (negatief) gevolg op de zilverkoersen. In december is er weer voor de derde keer een grootschalig onderzoek van de US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) naar vermeende zilvermarkt manipulaties van JP Morgan en HBSC. Ondanks dat er meer dan 44 aanklagers van tijd tot tijd rapporten van JP Morgan publiceerden over vermeende manipulaties, heeft de rechter de bank vrijgesproken. Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs dat de bank de COMEX futures prijzen heeft kunnen beïnvloeden. Dit lijkt toch een enigszins vreemde uitspraak gezien JP Morgan tussen de 21 en 33 procent van alle zilverfutures bezit en dus wel degelijk in staat kan zijn om de zilvermarkt te manipuleren.