Paniek in de markt
22 februari 2013
Het was een vrij heftige en speculatieve beursweek. De beurzen begonnen vrij gematigd maar kleurden rood doordat beleggers opeens massaal gingen speculeren over de uitkomst van de maandelijkse Fed vergadering. Anders dan eerdere speculaties, kwamen deze verwachtingen wel uit. Uit de notulen bleek dat meerdere bestuursleden van de centrale bank openlijk bedenkingen hadden bij het voortzetten van he
Paniek in de markt
Het was een vrij heftige en speculatieve beursweek. De beurzen begonnen vrij gematigd maar kleurden rood doordat beleggers opeens massaal gingen speculeren over de uitkomst van de maandelijkse Fed vergadering. Anders dan eerdere speculaties, kwamen deze verwachtingen wel uit. Uit de notulen bleek dat meerdere bestuursleden van de centrale bank openlijk bedenkingen hadden bij het voortzetten van het monetaire verruimingsbeleid. De notulen veroorzaakten hierdoor flinke verliezen op de Europese beurzen. Hierdoor zakte ook de euro naar $1,3215. Beleggers blijven graag speculeren en verwachten nu dat het slechts een kwestie van tijd is tot wanneer de Amerikaanse centrale bank zijn opkoopprogramma van staats- en hypotheekobligaties afzwakt dan wel geheel stopzet. Hierdoor is het aannemelijk dat de risicobereidheid op korte termijn ook verder zal toenemen.
Ook in Europa wordt verwacht dat de ECB- president Mario Draghi binnenkort actie zal ondernemen. Beleggers verwachten dat de ECB de rente zal gaan verlagen om de economie in de eurozone te stimuleren. Juist vanwege de traagheid van het economisch herstel en de verwachte beperkte inflatie en de daling in de inkoopmanagersindex in februari kan een stimulans volgens veel beleggers niet lang uitblijven. Daarnaast heeft de sterke koersstijging van de euro ook flinke negatieve gevolgen gehad voor de export positie van Europa. Een rente verlaging zal ervoor zorgen dat Europese banken hierdoor goedkoper kunnen lenen en zal tegelijkertijd druk uitoefenen op de sterke euro waarvan de industrie zal profiteren.
Vrije val edelmetalen
Niet alleen de speculaties rondom een einde van de QE3 zorgde voor paniek in de markt. Woensdag middag verkochten beleggers vanaf 16:00 uur in paniek veel grondstof- gerelateerde derivaten doordat het gerucht ontstond dat er een hedgefonds in grondstoffen geliquideerd. Hierdoor ontstond binnen een aantal minuten een grote verkoopdruk. Als resultaat hiervan werden in 2 seconden tijd meer dan 2500 olie termijncontracten van de hand gedaan waardoor de handel in olie kortstondig werd stilgezet. Dit zorgde voor een dusdanige grote prijsdaling van 2% waarop vervolgens in paniek nog meer derivaten in de markt terecht kwamen. Doordat de olieprijs vaak als graatmeter van commodities gezien wordt, vlogen ook de prijzen van goud, zilver en platina flink onderuit en zorgde voor laagste koersen in 8 maanden tijd. Vorige week daalde goud nog met 3% en zilver met 5,1% doordat een aantal grote hedgefondsmanagers grotere edelmetaalposities van de hand deden.
Deze week deden de koersen er nog een schepje boven op (vanaf). Goud daalde nog eens met 2,1 % en noteert inmiddels $1580 Toz. Zilver daalde met 3,4% en noteert inmiddels $28,80 Toz.
Net toen we dachten dat we alles gehad hadden, maakt e ’s werelds grootste goud exchange fonds SPDR Gold Trust bekend dat er afgelopen week meer dan 34 ton goud uit het fonds wegstroomde. Dit is grootste daling in 18 maanden tijd. ’s Werelds grootste zilver fonds iShares Silver Trust zag daarentegen juist een instroom van ruim 81,2 ton. Volgens John Person, president vna NationalFutures.com, heeft dit verschil voornamelijk te maken dat beleggers op korte termijn verwachten dat economisch herstel zich het komende kwartaal zal voortzetten. Hierdoor zal ook de vraag vanuit de industrie naar fysiek zilver meer en meer toegnemen.
Hoe nu verder?
Het goud, dat beleggers normaliter gebruiken als veilige haven, staat al langer onder druk als gevolg van het toegenomen risicobeleid. De verwachting is dat beleggers op korte termijn voor risicovollere beleggingen zullen blijven kiezen omdat ze willen profiteren van de positieve (al dan niet onterechte) economische signalen uit de VS en China. Echter waarschuwen beleggers als Bill Gross op korte termijn al voor een flinke correctie op de beurzen als gevolg van de aanhoudende problemen in de VS en Europa. Maar ook de dreigende valutaoorlog tussen Japan, Europa en de VS die de Amerikaanse centrale bank uiteindelijk zal dwingen om de dollar te verzwakken zullen dit risicobeleid aanzienlijk afzwakken. Beleggers zullen dan goudkopen om zich te beschermen tegen de zwakke dollar. De vrees voor inflatie, angst op negatieve rentes en het huidige monetaire beleid van de centrale banken zullen alleen maar meer onzekerheid brengen.
Ondanks de tegenvallende berichten over goud en zilver, floreert juist platina sinds begin dit jaar. In de zomer vorig jaar kreeg de platinaprijs al een flinke stimulans door de stakingen in de grootste mijnen in Zuid-Afrika. (Deze mijnen zijn goed voor ruim drie kwart van de wereldwijde platinaproductie. Echter zijn die spanningen nog steeds niet uit de wereld en hebben de stakingen de prijs van platina inmiddels al opgestuwd tot $1700 Toz waardoor het edelmetaal inmiddels de goudprijs is ontstegen. Analisten verwachten dat dit slechts het begin is en dan de prijs van platina nog veel verder omhoog kan. Niet alleen omdat er nog lang geen einde van de onrust in Afrika in zicht is. Ook omdat platina voornamelijk in katalysatoren verwerkt wordt. De auto-industrie zal de komende jaren juist uit zijn dal klimmen waar platina verder van zal profiteren. Daarnaast wil China de vervuiling terugdringen, wat tevens de vraag naar katalysatoren aanzienlijk zal verhogen.