Window dressing
1 maart 2013
De Amerikaanse beurs Dow Jones bereikte afgelopen week met 14.075 bijna het hoogste niveau ooit. Door de toegenomen risicobereidheid is de volatiliteit aanzienlijk gestegen. Daarnaast was de stijging ook het gevolg van massale ‘window dressing’ waarbij beleggers hun overtollige cash nog snel in aandelen stopten. De rest van de wereld werd vrijdag vooral met negatieve cijfers g
Window dressing
De Amerikaanse beurs Dow Jones bereikte afgelopen week met 14.075 bijna het hoogste niveau ooit. Door de toegenomen risicobereidheid is de volatiliteit aanzienlijk gestegen. Daarnaast was de stijging ook het gevolg van massale ‘window dressing’ waarbij beleggers hun overtollige cash nog snel in aandelen stopten.
De rest van de wereld werd vrijdag vooral met negatieve cijfers geconfronteerd. China maakte bekend dat de binnenlandse industrie in januari gekrompen is en dat de inkoopmanagers index aanzienlijk gedaald is. Europa had in januari met een record aantal werkelozen van 11,9% te kampen. Hierdoor verwachten analisten dat de ECB tijdens de eerstvolgende vergadering niet om een rente verlaging heen kan. Ook Engeland stortte in een nieuw dal doordat ook daar de industriële cijfers negatief uitvielen. De Bank of Engeland heeft zelfs aangekondigd te willen onderzoeken om negatieve rentes te gaan invoeren om zo de binnenlandse economie de benodigde boost te geven.
Goud zakte afgelopen week terug naar $ 1.554/ Toz en eindigde de maand februari met een verlies van 5,9%. De koersdalingen had voornamelijk te maken met een massaal edelmetaal uitstroming uit diverse fondsen. Vorige week maakte ’s werelds grootste goud exchange fonds SPDR Gold Trust bekend dat er in een week tijd meer dan 34 ton goud uit het fonds wegstroomde. Dit is grootste daling in 18 maanden tijd. Daarnaast heeft ’s werelds grootste goudland, India, afgelopen week aangekondigd de consumentenmarkt te stimuleren door inflatiegelinkte obligaties aan te bieden. Dit resulteert dat ook in India minder goud aangekocht wordt doordat beleggers een ander relatief veilig alternatief geboden wordt. Voor veel beleggers is dit interessant omdat centrale bankiers met hun ruime monetaire beleid de inflatie blijven aanwakkeren. Inflatiegelinkte obligaties zijn dan een relatief goedkope verzekering tegen prijsstijgingen. Wel heeft de Indiase minister van Financiën P. Chidambaram aangegeven opnieuw naar zijn wetswijziging van eind 2012 te willen kijken waarin hij liet vastleggen dat er 6% import belasting op goud betaald moet worden. Hij is geschrokken door de grote impact van deze beslissing doordat de goudaankopen aanzienlijk daalden. Echter verwacht hij wel dat de goud aankopen vanaf april weer aanzienlijk zullen stijgen omdat dan het huwelijksseizoen dan weer aanbreekt, wat in het verleden altijd een grote boost voor goud heeft opgeleverd. Ook zilver had een aanzienlijk verlies te lijden en daalde $28/ Toz doordat de dollar afgelopen week aan kracht won.
Terug in Amerika- vrijdag werd bekend dat er $85 miljard op defensie en sociale voorzieningen bezuinigd moet worden waardoor goud een grote sprint naar boven maakte.
“High Noon”
Ondanks dat goud al 5 maanden op rij dalende is, komen er steeds meer geluiden van analisten die ervan overtuigd zijn dat er weer een keerpunt aan komt en dat beleggers geen einde van de al 12 jaar durende goud bull markt hoeven te verwachten. UBS durft zelfs stelling te nemen en voorspelt een grote rally van de goudprijs vanaf het derde kwartaal. De bank verwacht dat de goudprijs een “High Noon” zal bereiken. Dit is het moment waarop beleggers zullen moeten beslissen wat ze verwachten van de Federal Reserve in de tweede helft van het jaar. Analisten verwachten namelijk dat de Federal Reserve niet kan stoppen met Quantitative Easing omdat de globale economie naar verwachting, verder zal vertragen. De vertraging zal het resultaat zijn van hogere olieprijzen en stijgende rentes. Ook lijkt de kans steeds groter te worden dan China haar monetair beleid zal opvoeren om zo de inflatie en de stijgende huizenprijzen tegen te gaan.
Daarnaast waarschuwen beleggers als Bill Gross op korte termijn al voor een flinke correctie op de beurzen als gevolg van de aanhoudende problemen in de VS en Europa. Maar ook de dreigende valutaoorlog tussen Japan, Europa en de VS die de Amerikaanse centrale bank uiteindelijk zal dwingen om de dollar te verzwakken zullen dit risicobeleid aanzienlijk afzwakken. Beleggers zullen dan goud kopen om zich te beschermen tegen de zwakke dollar. De vrees voor inflatie, angst op negatieve rentes en het huidige monetaire beleid van de centrale banken zullen alleen maar meer onzekerheid brengen.
Aanvullend hierop, blijkt uit een onderzoek van Schoders dat ook beleggingsspecialisten zich steeds meer zorgen maken over de inflatiedruk. Centrale banken zullen commerciële banken aansporen meer geld uit te lenen om wereldwijde economische groei een impuls te geven. Als gevolg hiervan zal de inflatie de komende 5 jaar tot meer dan 4% per jaar stijgen. Dat inflatie een grote bedreiging voor het vermogen van particuliere beleggers is, is algemeen bekend. Analisten verwachten juist hierdoor dat investeringen in goud zullen toenemen om veiligheid en stabiliteit in beleggingsportefeuilles aan te brengen.
International Monetary Fund heeft deze week daaraan toe gevoegd te verwachten dat centrale banken in 2013 weer grote netto goudkopers zullen blijven en hiermee de goudkoers ook een aanzienlijke boost zullen geven. In 2012 hebben centrale banken de aankopen naar bijna 20% verhoogd.