Monetaire oorlog tegen corona: Fed trekt bijna alles uit de kast
25 maart 2020
Er komt maar geen einde aan maatregelen die de centrale banken wereldwijd nemen de (wereld)economie te helpen de coronacrisis te boven te komen.
De Amerikaanse Fed heeft al een behoorlijk aantal verregaande maatregelen genomen in de afgelopen weken. Destijds benadrukte de bank steeds dat ze nog meer kan en zál doen indien nodig. Als het al niet duidelijk was dat de bank dat ook meende, is dat vandaag wel gebeurd dunkt me. In het pokerspel tussen de bank en beleggers/markten, is het nu helder dat de bank niet bluft.
Het is duidelijk geworden dat de economie te maken heeft met zware verstoringen, schrijft de bank. “Agressief optreden van alle partijen is nodig om de schade voor banen en inkomens te beperken en een snel herstel mogelijk te maken wanneer de verstoringen wegebben” aldus de Fed.
Met dat doel kondigde de bank aan, onbeperkt Amerikaanse staatsobligaties op te kopen.
Daarnaast geeft de Fed ook geld uit aan bedrijfsobligaties.
De bank roept een paar nieuwe noodfaciliteiten in het leven.
De Primary Market Corporate Credit Facility (PMCCF), heeft als doel om kredietstromen aan de gang te houden richting grote bedrijven. Investment grade bedrijven kunnen op dit loket leningen met maximale looptijd van vier jaar opnemen waarbij ze zelf ervoor kunnen kiezen in de eerste zes maanden geen rente en aflossingen te betalen, om zo meer geld achter de hand te hebben hun leveranties en werknemers te kunnen betalen zolang de crisis duurt. De Fed kan die grace period vervolgens naar eigen inschatting verlengen.
Via Secondary Market Corporate Credit Facility (CMCCF) zal de bank voor voldoende liquiditeit op de secundaire markt voor schuldbewijzen van grote bedrijven zorgen. De Fed zal die obligaties gaan opkopen en zo als het ware de facto market maker worden op die markt.
Samen zorgen die twee ervoor dat grote bedrijven voldoende nieuw geld kunnen ophalen om overeind te blijven terwijl beleggers in obligaties die die bedrijven eerder uitgegeven hebben, geen reden zullen hebben de stukken van de hand te doen en zo de rente op de markt op te drijven (wat onder meer voor extra onzekerheid zou leiden).
Met de Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF) poogt de Fed de leidingen waardoor geld vloeit naar de Amerikaanse huishoudens vrij van obstakels te houden. Banken kunnen leningen zoals autoleningen, studentenleningen, creditcardleningen etc bundelen en aan de Fed verkopen. Het moeten dan wel nieuwe leningen of leningen die recent verstrekt zijn, zijn en géén oude, bestaande leningen. Het doel is duidelijk: verstrekken van nieuwe kredieten stimuleren om de economische schade van het coronavirus te beperken.
De Money Market Mutual Fund Liquidity Facility (MMLF) heeft als doel lagere overheden van voldoende middelen te voorzien om de crisis het hoofd te kunnen bieden.
Binnenkort komt bij dat alles ook de Main Street Business Lending Program (MSBLP) om mkb-bedrijven een reddingsboei toe te werpen.
Samengenomen is er nu geen sector in de Amerikaanse economie die níet in aanmerking komt voor de steun van de Fed!
De eerdere maatregelen van de Fed zijn vaak als een monetaire bazooka omschreven. De optelsom van alle faciliteiten na de aankondiging van vandaag, betekent mijns inziens dat er geen sprake meer is van een bazooka. De Fed is een all-out aanval begonnen op de crisis.
Recessie als gevolg van de coronacrisis is onvermijdelijk. Maar de lengte en de diepte ervan is afhankelijk van de acties van onze beleidsmakers. Gezien wat er allemaal aangekondigd is c.q. gedaan is, verwacht ik, gezien de stand van zaken nu, geen langdurige recessie. Anders gesteld: ik zie op dit moment een grote kans op een economisch bijzonder slechte eerste helft van 2020 – ik ga al die voorpagina’s van kranten bewaren, het worden collectors items! – maar een stevig herstel richting het einde van het jaar.
Met het oog op de eurozone, zou het me niet verbazen als de ECB binnenkort ook met meer maatregelen komt, in navolging van de Fed. Het is een wedstrijd wie het hardst ‘whatever it takes’ kan schreeuwen, geworden tussen die twee.
Met het oog op de korte termijn, geldt dat de kans groot is dat de tweede ronde effecten verzacht zullen worden en dus de kans op een langdurig recessie in mijn ogen klein is. Al die noodprogramma's van de Fed, ECB et al betekenen dat op de toch al lange lijst van afkortingen van die noodprogramma’s vandaag TALF, PMCCF, SMCCF, MMLF en MSBLP toegevoegd mogen worden. Als het maar tot OBR (One Big Recovery) leidt!