Nieuwe brandhaarden
17 oktober 2014
Er was eens een wereld waarin de financiële markten waren lamgeslagen door de centrale banken die miljarden dollars, ponden en euro’s in het financiële systeem pompten. In die wereld groeiden de economieën nauwelijks- terwijl de beurzen maar bleven stijgen. En terwijl de rijken alleen maar rijker werden, had de arme bevolking te kampen met grote spanningen met het machtige oli
Nieuwe brandhaarden
Er was eens een wereld waarin de financiële markten waren lamgeslagen door de centrale banken die miljarden dollars, ponden en euro’s in het financiële systeem pompten. In die wereld groeiden de economieën nauwelijks- terwijl de beurzen maar bleven stijgen. En terwijl de rijken alleen maar rijker werden, had de arme bevolking te kampen met grote spanningen met het machtige olie- en gasland Rusland- de beurzen reageerden nauwelijks. IS rukte op in het Midden-Oosten, goud, olie, obligatiemarkten en beurzen reageerden nauwelijks…
Tot afgelopen woensdag. Alle beurzen kleurden donker rood.
Plotseling zijn de zorgen om de Zuid-Europese landen weer opgelaaid en rolde als een heftige vloedgolf over de beurzen. Het bericht van Eurostat dat de inflatie in de eurozone vorige maand met huidige 0,3% naar zijn laagste peil in 5 jaar tijd is teruggezakt zorgde voor een grote schok. Maar de grootste brandhaard is dit keer toch wel echt het Zuid-Europese staatspapier, waar de massale koopgolf eerder dit jaar nu duidelijk in een verkoopgolf omslaat. Vorige week steeg de rente op Griekse tienjarige staatsobligaties al naar 6,6%. In een week tijd stegen ze naar 8,9%- en zeer groot verschil in een week tijd.
Moeten we bang zijn voor een hernieuwde crisis?
Of we nu al echt bang moeten zijn voor een hernieuwde crisis, nee daar moet zeker nog wel wat meer voor gebeuren. Maar sinds deze week lijkt het er wel meer op te lijken dat de financiële markten daadwerkelijk beginnen te reageren op de geopolitieke spanningen, onrust door IS en gebrek aan economische groei en begrotingstekorten. De beurzen reageerden namelijk niet positief op de extreem positieve cijfers uit de VS. De industriële productie kende in september namelijk zijn sterkste groei sinds 2 jaar tijd en nieuwe aanvragen voor een werkeloosheidsuitkering daalden ook aanzienlijk- laagste punt in afgelopen 14 jaar... Dit zou toch moeten wijzen op een aantrekkende economie. De tegenvallende consumentenverkoop cijfers gaven afgelopen woensdag weer een tegenovergesteld signaal- waardoor je er eigenlijk geen peil op kunt trekken.
Maar hoe gaan we deze problemen op lossen? Het lijkt erop dat we alleen uit de crisis kunnen komen als we een manier vinden om groei te realiseren- die heel erg nodig is om schulden af te bouwen en de vergrijzing betaalbaar te houden. Helemaal nu we ons te lang aan Duitsland hebben vastgeklampt en het daar ook niet meer over rozen gaat.
Goud back in business?
Goud won afgelopen week de eerste battle in lange tijd en steeg naar $1250/ oz. Is er dan toch eindelijk licht in de tunnel? Ondanks dat de goudprijs de $1250/oz grens niet kon weerstaan is de verwachting dat het edelmetaal komende week verdere winsten zal laten zien. Maar op lange termijn zijn de vooruitzichten nog niet overwegend positief. Commodity Exchange Traded Funds heeft bekend gemaakt dat in het 3e kwartaal dit jaar- een uitstroom van 60% heeft moeten rapporteren. Hieruit blijkt wel dat het sentiment dus eigenlijk alleen maar slechter wordt onder beleggers. Opvallend is wel dat zilver juist de grootste instroom zag. Beleggers zien in zilver juist erg veel potentie. Zeer opvallend omdat zilver toch echt in 2014 met een daling van 23,6% het slechts presterende edelmetaal is.
Zilver lijkt toch nog steeds de betere belegging
Waarom durven beleggers dan toch eerder in zilver te stappen? Anders dan bij goud, wordt verwacht dat er relatief gezien veel meer rendement behaald kan worden op zilverbeleggingen. Niet in de laatste plaats omdat de zilverprijs sterk ondergewaardeerd is. Daarnaast biedt de grote behoefte vanuit de industrie naar het edelmetaal ook een belangrijke zekerheid. Daar waar goud voor ‘slechts’10% voor industriële toepassingen gebruikt wordt, ligt dat bij zilver tussen de 60% en 70%. Met name fabrikanten van zonnepanelen zijn op dit moment grootverbruikers van het edelmetaal. Hieruit kunnen we dus ook concluderen dat de zilverbelegger, in tegenstelling tot het gros van de beleggers in goud, niet gedreven wordt door het ‘momentum’ maar gedreven wordt door de verwachte groeiprognoses. Groeiprognoses door de stijgende vraag voor industriële toepassingen.
Waarom staat de zilverprijs nog zo laag?
Ook uit het nieuwe rapport van Thomson Reuters Silver Institute blijkt dat met name de vraag naar zilver in China en India explosief is gestegen. Maar waarom de zilverkoers dan nog zo laag staat? Dat is helaas ook hier te verklaren doordat de prijs van zilver- net als bij goud- op de future markt tot stand komt. Doordat ’s werelds groote beleggingsfondsen met fysieke zilver voorraden zoals Sprott Physical Silver Trust, Central Fund of Canada, Züricher Kantonalbank en niet te vergeten Silver ETF op dit moment weinig fysiek zilver opkomen- komt er geen beweging in de markt.
Wanneer komt er dan wel beweging in de markt? Het rapport is daar duidelijk in. Ja de koersen staan laag op dit moment maar zelfs vermogensbeheerders beginnen te zien welk groei potentiaal de lage koersen bieden op dit moment. Iedereen staat alleen nog rustig aan de zijlijn totdat het laagste punt is bereikt. En dat kan snel gaan. Dan kan of doordat er een institutionele belegger voorzichtig begint aan te kopen waardoor het hek direct van dam is- immers wil niemand de boot missen en misschien heeft die partij wel belangrijke informatie die op stijgende koersen duiden. Of doordat een partij- de Rothschilds stonden in het verleden daar zeer om bekend- agressief posities verkopen om de absolute laagste bodem van de markt te testen. Er hoeft maar een partij te zijn die dezelfde tactiek hanteert- namelijk alles verkopen wat je zelf wilt kopen om zo de koersen zo laag mogelijk te krijgen en zo snel mogelijk weer op tijd in te stappen.
Zilver beschikt over zeer veel groei potentiaal
Hoe dan ook- wat de ‘trigger’ voor hogere zilverkoersen ook zal zijn- een ding is zeker: dat moment gaat komen. Zilver is daarbij bij uitstek geschikt juist omdat het zo ondergewaardeerd is op dit moment en er bij een bullmarkt zeer veel rendement behaald kan worden.
En dat is iets wat ons allen bezig houdt. Kiest u als belegger juist voor meer risico maar dus ook voor het bijbehorende hogere potentiele rendement. Of kiest u als belegger juist voor meer veiligheid en dus voor goud- en vindt u het belangrijk om een deel van uw vermogen te bescherm voor als de financiële markten echt in storten. Het antwoord ligt volledig aan uw eigen risicoprofiel. Want ondanks dat de lichten voor goud voorlopig nog niet op groen staan, is en blijft dat zowel in huidige onrustige economische als in geopolitieke tijden de meest verstandigste beleggingskeuze.