Nieuwe Fed-baas Powell goed nieuws voor edelmetalen
2 november 2017
Het was gisteren een historische vergadering van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Nee, niet omdat de bank de rente heeft verhoogd of dat juist niet heeft gedaan (heeft ze niet gedaan overigens), maar omdat er aan tafel twee voorzitters zaten!
Huh, twee kapiteins op het Fed-schip, dat kan toch niet, hoor ik u al denken. En u heeft gelijk, formeel gezien was er inderdaad, zoals altijd, maar één voorzitter, namelijk Janet Yellen. Maar achter dezelfde tafel en gezien de omvang van het rentecomité hooguit enkele meters van haar vandaan, zat haar collega Jerome Powell, de man die, naar verluidt, deze week nog voorgedragen wordt als de nieuwe voorzitter van de centrale bank. President Trump lijkt zijn keuze dus gemaakt te hebben. Wat is het monetaire DNA van Powell en wat zou zijn promotie betekenen voor edelmetalen?
Jerome Powell, die begin volgend jaar 75 wordt, heeft gewerkt bij het Amerikaanse Ministerie van Financiën, als advocaat en investment banker. Sinds 2012 is hij lid van het rentecomité van de Fed. Zijn benoeming is geldig tot juni 2028. Hij heeft een imago van bruggenbouwer en iemand die steeds naar consensus zoekt. Anders gezegd: Powell is niet iemand die onverwachte beslissingen zal nemen, die op de financiële markten tot paniek zouden kunnen leiden. Dit is, zoals we zo zullen zien, goed nieuws voor edelmetalen.
Kort door de bocht kunnen we stellen dat Powell in monetair opzicht de mannelijke variant is van Janet Yellen. Hij heeft nooit tegen een besluit van de Fed gestemd, wat wil zeggen dat hij het zeer ruime beleid dat zowel Yellen als haar voorganger Ben Bernanke voorstonden, van harte heeft gesteund. Sterker nog, we kunnen hem niet eens betrappen op enige uitspraken die als kritisch opgevat zouden kúnnen worden.
Dit betekent dat de koers van de Fed die voor de komende jaren min of meer bekend is en neerkomt om rente alleen verhogen als het echt niet anders kan en ook dan in mini-stapjes met telkens een lange pauze tussen twee verhogingen, ongewijzigd blijft. President Trump heeft dus gekozen voor iemand die zo’n beetje garant staat voor een langdurig (zeer) ruime monetaire beleid.
Trumps keuze voor de mannelijke monetaire variant van Yellen is niet opmerkelijk: van de vier kandidaten voor de post exclusief Yellen, is Powell de enige die hartstochtelijk het huidige beleid van de Fed wil voortzetten. Andere kandidaten hebben in het verleden uitspraken gedaan die erop wijzen dat ze de rente sneller zouden willen verhogen. Dat is niet bepaald iets wat President Trump goed uit zou komen.
Als we het bovenstaande herformuleren dan kunnen we ook zeggen dat van alle kandidaten die Trump op zijn short list had, Powell en Yellen de meest gunstige waren voor edelmetalenprijzen in de toekomst.
Zoals ik al heb gezegd, is Powell niet iemand die voor onzekerheid zal willen zorgen op de markten door het van de daken geschreeuwde koers die de Fed de komende jaren wil volgen, te wijzigen. Do not rock the boat, zoals Amerikanen plachten te zeggen, lijkt dan zo ongeveer zijn credo te zijn.
Aangezien die koers neerkomt op langdurig zeer ruim monetair beleid, wat goed nieuws is voor edelmetalen, betekent het bovenstaande dat beleggers in goud, zilver en platina geen reden lijken te hebben slapeloze nachten te krijgen van de benoeming van Powell als Fed-baas.
O en tot slot: als Powell de mannelijke versie is van Yellen, waarom heeft Trump dan Yellen gewoon niet laten zitten? Om de simpele reden dat Yellen een Obama-benoeming is en Powell een Republikein is. Aangezien President Trump maar wat graag af wil van Obama-mensen, is zijn besluit Yellen niet te herbenoemen makkelijk verklaarbaar. Met Powell krijgt Trump dus het beleid van Yellen uit de hand van een mede-Republikein, een win-win voor de President. Het ziet er ook sterk naar uit dat het een win is voor beleggers in edelmetalen.