Nucleair watergekletter doet dollar dalen
30 augustus 2017
Noord-Korea dreigt een raket af te schieten naar het Amerikaanse eiland Guam. Noord-Korea blijkt ook doelen op het Amerikaanse vasteland te kunnen raken én dreigt dat te doen. Washington dreigt op zijn beurt met preventieve aanvallen op het land met alles wat het heeft, ofwel met een all-out oorlog. Noord-Korea schiet een raket af dat over Japan heen vliegt en, belangrijk, laat zien dat het Guam kan raken.
Als ik nu iemand die de financiële markten al heel lang volgt, zou vragen hoe de Amerikaanse dollar op dit alles gereageerd heeft, dan is de kans groot dat het antwoord ‘de greenback is sterker geworden’ zou luiden. En dat is een logisch antwoord. De Amerikaanse dollar wordt al heel lang gezien als een veilige haven in moeilijke tijden. Dreigementen met niets minder dan een nucleaire oorlog valt zeker onder ‘moeilijke tijden’ dunkt me.
En toch…de dollar is de laatste tijd zwakker geworden ondanks zoveel geopolitieke onrust. EUR/USD noteert inmiddels iets boven 1,20, het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2015.
Nu is die stijging van EUR/USD uiteraard niet zo vreemd. Terwijl de markt de kans dat de Fed de rente tussen nu en 31 december 2018 vier keer zal verhogen met de dag bijna lager inschat, is het niet de vraag of de Europese Centrale Bank (ECB) het monetaire beleid in de eurozone minder ruim zal maken, maar wannéér de bank ermee zal beginnen en hoe snel dat proces zal gaan. Wat dit betreft: volgende week krijgen we daar meer over te horen, wanneer het bestuur van de ECB weer vergadert.
Shutdown
En dan is er nog de naderende 29 september, de dag waarop de Amerikaanse overheid het schuldenplafond zal bereiken. Dat betekent dat, als het parlement dat plafond voor die tijd niet verhoogt, de Amerikaanse federale overheid geen betalingen zal kunnen doen. Een zogeheten government shutdown dreigt dan. Dat zou niets nieuws zijn, zo’n shutdown hebben we in de afgelopen jaren al meer dan een keer meegemaakt. Wat de situatie nu anders maakt, is dat het niet zou verbazen als Washington zijn financiële verplichtingen naar beleggers toe niet kan nakomen. Denk aan rentebetalingen op de staatsschuld en het aflossen van aflopende staatsobligaties. Dát op zijn beurt zou niets anders betekenen dan dat de VS, formeel gezien, failliet zouden gaan. Sommige kredietbeoordelaars waarschuwen al dat de Amerikaanse rating de komende tijd verlaagd kan worden als gevolg van dat alles.
Waarom is die kans op een de facto faillissement deze keer groter dan voorheen? Omdat President Donald Trump niet van plan lijkt met het parlement samen te werken om dat plafond te verhogen maar met twee gestrekte benen erin gaat: als het parlement niet akkoord gaat met enkele van zijn andere eisen, zoals de bouw van de muur tussen de VS en Mexico, zegt hij het bereiken van het schuldenplafond toe te staan.
Kortom, redenen te over voor de dollar om in waarde te dalen. En toch zou je op basis van het verleden verwachten dat de geopolitieke spanningen die daling enigszins zouden afremmen omdat de dollar een veilige haven is. Daarvan lijkt echter geen sprake te zijn.
Dat de goudprijs te midden van dit alles flink is gestegen, verbaast niet. Geopolitieke onrust en een stijgende goudprijs gaan immers hand in hand.Renteverhogingen in de ijskast
Hoe gaat het nu verder met edelmetalen? De spanningen tussen Noord-Korea en de VS lijken niet te verdwijnen de komende tijd. De kans op de beloofde grootschalige belastingverlagingen en infrastructurele investeringen door Trump nemen met de dag af. Dit is belangrijk omdat die investeringen en belastingverlagingen de groei van de Amerikaanse economie zouden aanjagen, en daarmee de inflatie, wat op zijn beurt voor de Fed de reden zou zijn de rente verder te verhogen.
Nu het er sterk naar uit ziet dat die investeringen en belastingverlagingen niet zullen komen of slechts voor een heel klein deel van wat beloofd is, ziet het er sterk naar uit dat de markt de kans op een serie renteverhogingen door de Fed dit en volgend jaar verder zal reduceren.
Ondertussen geldt dat de ECB gewoon zal beginnen met de afbouw van quantitative easing. Zeker nu de economische groei in het euroland hoger lijkt uit te komen in 2018 terwijl die in de VS juist lager zal uitpakken, aldus het Internationaal Monetair Fonds enkele weken geleden.
En de relatie tussen het Witte Huis en het parlement in Washington lijkt ook niet snel te verbeteren, wat de kans op rampen – zoals het niet op tijd verhogen van het schuldenplafond – verhoogt.
Al het bovenstaande is goed nieuws voor edelmetalen. Enerzijds omdat die doorgaans goed gedijen bij geopolitieke spanningen en anderzijds omdat het niet zou verbazen als de dollar onder neerwaartse druk blijft staan, ook al iets waar edelmetalen extra van gaan glinsteren.