Laag, lager, laagst?
1 augustus 2014
Voor goud wederom minder goed nieuws deze week. Van de stijging in de goudprijs op 10 juli, door spanningen in Oekraïne, is weinig meer over. Goud futures daalden gistermiddag tijdens de belangrijke meetings in VS en Europa. Europa is begonnen met een enorme waslijst aan sancties richting Rusland. En in de VS geloven de mensen nog steeds in herstel van de Amerikaanse economie waarbij de stijg
Laag, lager, laagst?
Voor goud wederom minder goed nieuws deze week. Van de stijging in de goudprijs op 10 juli, door spanningen in Oekraïne, is weinig meer over. Goud futures daalden gistermiddag tijdens de belangrijke meetings in VS en Europa. Europa is begonnen met een enorme waslijst aan sancties richting Rusland. En in de VS geloven de mensen nog steeds in herstel van de Amerikaanse economie waarbij de stijging in het aantal banen vandaag ook niet ten goede kwam van de goudprijs.
Zomerslaap van goudprijs komt nu tot een einde!
Toch, om te beginnen, is het nog niet zo gek dat goud op dit moment niet zo lekker in de markt ligt. Dat doet het eigenlijk nooit in de zomerperiode (lees mei tot eind juli). Traditiegetrouw beginnen de koersen vanaf augustus pas weer groene cijfers te laten zien en kunnen we richting de herfst weer spektakel verwachten. Een open deur? Ja, misschien wel, maar we staan er in elk geval niet vaak genoeg bij stil.
Immers stevenen we weer af op de feestmaanden in Azië. En dan staat traditiegetrouw weer goud bovenaan de agenda. En manipulatie of niet, de enorme fysieke vraag uit Azië zal hoe dan ook de goudprijs gaan beïnvloeden.
En zeker niet in de laatste plaats door het aanbreken van het welbekende trouwseizoen in India. Het huwelijk is een van de belangrijkste tradities die de Indische cultuur rijk is. Zij geloven dat een huwelijk, gesloten in de herfst, de hoogste slagingskans hebben, veel geluk krijgen en echtparen een lang leven samen mogen verwachten. Indische families geven vermogens uit om hun dochters ‘zwaar behangen’ met goud weg te geven. Immers zorgt dat goud tevens voor financiële onafhankelijkheid van de bruid. Passend bij die ideologie, vindt in de herfst, naast alle huwelijken, dan ook het belangrijkste hindoeïstische feest Diwali plaats. Een feest waarbij de overwinning van ‘het goede over het kwade’ massaal gevierd wordt.
World Gold Council: Goudprijs stijgt met 15,4% tussen augustus en februari
En ja dat zal zeker effect hebben op de goudprijs. Al is het maar gedeeltelijk. Mocht u nog niet overtuigd zijn, dan wellicht door dit: volgens World Gold Council vindt 45% van totale jaarlijkse goudaankopen in India plaats tijdens het huwelijksseizoen in de herfstperiode. Dit resulteert, gebaseerd op afgelopen 10 jaar, in een gemiddelde prijsstijging van 6,9% in de herfstperiode (eindigt eind oktober). In november kunnen we dan vervolgens stimuli verwachten vanuit het westen. Immers begint dan hier het feestseizoen en we weten allemaal dat dat ook gepaard gaat met excessieve goudaankopen. Sterker nog, de goudhandelaren en juweliers in de VS behalen meer dan de helft van hun jaaromzet in de periode tussen thanksgiving en kerstmis. Volgens World Gold Council stijgt de goudprijs door de aankopen van het westen, tussen begin november en eind december, met een gemiddelde van 5%.
Januari en februari staan vervolgens weer in het teken van China. De Chinezen vieren immers het Nieuwjaar in februari door elkaar massaal goud te schenken. Ik hoor u denken, ja dat was vast allemaal nog voor de plotselinge daling van vorig jaar april. Maar nee, dat is inclusief. Wel heeft die correctie ervoor gezorgd dat we dit patroon tegen een lagere goudprijs terug vinden. Volgens World Gold Council kunnen we dat seizoenspatroon dit jaar weer in volle glorie terug verwachten. Afgaande op de seizoenstrends, gebaseerd op afgelopen 10 jaar, kunnen we dus een stijging van de goudprijs van gemiddeld 15,4% gaan zien. Als we vervolgens het gegeven erbij pakken dat de goudprijs tot en met heden zo rond de $1294/Toz bleef hangen, kunnen we er dus vanuit gaan dat de goudprijs eind februari 2015 rond $1.493/Toz staat. Sterker nog, analisten verwachten dat het seizoenspatroon dit jaar alleen maar sterker zal zijn doordat alle normale trends afgelopen jaar behoorlijk gedereguleerd waren door de grote prijsdaling in april 2013.
Juli & augustus beste maanden om longposities uit te breiden
Daarop volgt dat juli, gemiddeld genomen, de beste maand is om long-posities uit te breiden. Wel is het uiteraard nog goed om te benadrukken dat de seizoensfactoren met name betrekking hebben op de lange termijnvisie van de goudprijs en daarmee op de tweede plaats komt. Op de eerste plaats blijven geopolitieke strubbelingen wereldwijd de grootste beïnvloedende factor achter de goudprijs. Maar te bedenken dat de seizoensfactoren er positief uitzien hebben we alleen nog een herfstwindje in de rug nodig om de komende maanden die groene cijfers te realiseren.
Kijkend naar onderstaande grafiek, de laatste publicatie van Commitment of traders (COT) report, zijn de grootste investeerders het met ons eens. De longposities zijn afgelopen maand aanzienlijk verhoogd. Onder de groep scharen zich o.a. de hedgefondsen, pensioenfondsen, grootbanken en vermogensbeheerders.
Economisch gezien houden financiële markten niet van geopolitieke onzekerheid. Nadat de markten al zenuwachtig warendoor de uitbreiding van de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland kiezen ze nu liever voor veiligheid. Ook de aanhoudende turbulentie rondom de Gazastrook zorgt voor veel angst en onzekerheid. De plotselinge verhoogde vraag naar assets met een minder hoog risicoprofiel heeft ervoor gezorgd dat de ‘safe haven’ appeal van goud weer aanzienlijk aangetrokken is en beleggers weer goud kopen.
Niet alleen de verhoogde longposities laten zien dat de goudprijs op korte termijn sterk kan stijgen. Ook de huidige geopolitieke ontwikkelingen duiden erop dat de goudprijs er klaar voor staat om uit te breken. De hernieuwde zorgen over de Europese bankensector zullen de komende tijd daarbij een belangrijke rol gaan spelen. En niet in de laatste plaats moeten we ons ook zorgen maken over de goudproductie. Immers is de goudproductie in Zuid-Afrika in de eerste helft van dit jaar flink terug gelopen.
Kortom, zo slecht is het nog niet gesteld met de goudprijs, sterker nog het is juist nu een uitgelezen kans om goudposities uit te breiden nu de koersen nog geen spectaculaire stijgingen laten zien.