De 'perfect storm' voor goud - Wat drijft de goudkoers naar deze recordhoogtes?
11 april 2024
►Waarom stijgt goud zo hard?
►Centrale banken opnieuw netto kopers goud
►Volume grootste goud gedekte ETF daalt
HET LAATSTE NIEUWS:
***
De zilverprijs bereikte rond hetzelfde tijdstip €852/ kg - de hoogste koers sinds november 2012!
De ‘perfect storm’ voor goud
Goud boven de 70.000 euro p/kg, wie had dat gedacht? In het eerste kwartaal van dit jaar hebben we een samenloop van factoren gezien die de prijs van goud aanzienlijk hebben opgedreven. Is dit dan de ‘perfect storm’ voor goud?
Twee weken geleden had ik diverse drijfveren achter deze prijsstijging opgesomd. Toch blijft het intrigerend waarom de goudprijs, vooral op dit moment, zo krachtig blijft klimmen. Het is een bekend gegeven dat de goudprijs toeneemt bij hoge geopolitieke risico's en dalende rentevoeten. De geopolitieke spanningen staan al jaren op scherp, en een renteverlaging door de Federal Reserve (FED) is tot nu toe uitgebleven.
Recentelijk werden de inflatiecijfers van de VS voor maart op jaarbasis gepubliceerd, met een uitkomst van 3,5% tegenover een verwachting van 3,4%. De aanhoudende inflatie plaatst de FED voor een lastig vraagstuk. De markt anticipeert momenteel op een renteverlaging door de FED op 12 juni, met een waarschijnlijkheid van 16,4% — een aanzienlijke daling ten opzichte van de 68,7% kans die eerder in maart werd gegeven. Dit wijst op een mogelijk uitstel van de renteverlaging in de VS. Met de aankomende verkiezingen in november, is de verwachting dat zowel Joe Biden als Donald Trump een renteverlaging zullen beloven om kiezersgunst te winnen in de hoop op het presidentschap.
Het groeiende besef dat de dollar in waarde afneemt door de hoge inflatie, veroorzaakt door het bijdrukken van geld, heeft ertoe geleid dat velen zich zorgen maken over de afnemende koopkracht. Dit maakt goud, als een investering die zijn waarde behoudt en in staat is de inflatie bij te houden, een steeds aantrekkelijkere optie voor velen die hun vermogen willen beschermen.
De goudprijs is sinds het teleurstellende nieuws van het inflatiecijfer opnieuw opmerkelijk gestegen. Ook de onrust in het Midden-Oosten heeft hier een hand in. Met het gebied in hoogspanning vanwege de dreiging van een mogelijke vergeldingsactie door Iran na een vermeende luchtaanval door Israël op de Iraanse ambassade in Syrië, blijven de zorgen groot. Deze week zagen we dat gesprekken tussen Israël en Hamas, ondanks meer dan een half jaar van conflict in Gaza, nog steeds geen vruchten afwerpen. "Prijzen blijven gevoelig voor geopolitieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten, met marktdeelnemers die rekening houden met de risico's van aanvoeronderbrekingen als de spanningen langer zouden aanhouden," zei Yeap Jun Rong, marktstrateeg bij IG.
Daarnaast blijven centrale banken hun goudreserves vergroten, een trend die ook in februari voortduurde. Het lijkt erop dat zij voorlopig niet van plan zijn hiermee te stoppen. Zoals ik in mijn nieuwsbrief van 28 maart al aangaf, beheren centrale banken ongeveer 17% van al het goud dat boven de grond beschikbaar is. Dit betekent dat één op de zes goudbezitters een centrale bank is, waardoor het essentieel is om de activiteiten van deze financiële instellingen nauwlettend te volgen. En hun huidige actie? Aankopen.
Disclaimer: De informatie op deze webpagina wordt niet beschouwd als beleggingsadvies of beleggingsaanbeveling.
De vraag naar goud blijft toenemen
Van al het bovengrondse goud, valt 22% onder de categorie 'baren en munten', inclusief door goud gedekte ETF's. Daarnaast bestaat 45% van het beschikbare goud uit sieraden. Deze twee segmenten verdienen daarom onze aandacht. Opvallend genoeg zien we dat vooral in China, India en Turkije de vraag naar goud, zowel in de vorm van sieraden als baren en munten, aanzienlijk is. In China werd in 2023 bijvoorbeeld 10% meer aan gouden sieraden gekocht dan het jaar daarvoor. In India zag men een stijging van 7% in de verkoop van goudbaren en munten vergeleken met het voorgaande jaar. (Ook kochten Indiërs massaal zilver, hierover meer onderaan deze nieuwsbrief.)
Deze gegevens wijzen op een duidelijke conclusie: de vraag naar goud neemt alleen maar toe. Wat echter bijzonder opvalt, is dat het handelsvolume van de grootste goud-ETF al twee jaar daalt. Uit de grafiek hieronder zou je kunnen afleiden dat tot begin 2023 het handelsvolume en de goudprijs hand in hand gingen. Sinds begin 2023 is er echter een aanzienlijke kloof ontstaan tussen beiden. Dit suggereert dat het volume van de ETF tegenwoordig weinig invloed heeft op de goudprijs. De grote vraag is nu: wat gebeurt er als dit handelsvolume weer gaat stijgen? Dan zou de goudprijs weleens tot hoogten kunnen stijgen die zelfs onze grootouders zich niet hadden kunnen voorstellen.
Indiërs importeren massaal zilver!
In India is de liefde voor edelmetalen niet beperkt gebleven tot alleen goud; er is ook een aanzienlijke hoeveelheid zilver geïmporteerd. De zilverprijs is nu €835 per kilo, wat een indrukwekkende stijging van 20,5% sinds het begin van het jaar markeert. Hiermee heeft zilver een hogere procentuele groei doorgemaakt dan goud, dat met 16,5% is gestegen. Dit leidt tot een goud/zilver ratio van 83, een daling ten opzichte van de 87 van vorige week. Volgende week zullen we dieper ingaan op zilver, en natuurlijk mogen we platina niet overslaan - het edelmetaal dat vaak over het hoofd wordt gezien.