Quantitative easing in de VS gaat in reverse
28 juli 2017
Dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, eerder deze week de officiële rente in de VS onveranderd zou houden, dát verwachtten zelfs basisschoolleerlingen in de VS zo’n beetje.
Dé grote vraag was: wanneer gaat de bank beginnen met het verkopen van al die staatsobligaties en hypotheekleningen (ruim 4.000 miljard dollar waard) die ze de afgelopen jaren opgekocht heeft?
Waar de Fed in juni nog zei daarmee in loop van dit jaar te beginnen, is ze daar deze week iets specifieker over geweest. De bank zegt nu dat ‘relatief snel’ te gaan doen.
Op de markten is dat meteen geïnterpreteerd als ‘vanaf oktober’. Eind september vergadert namelijk het rentecomité weer én is er een persconferentie na afloop, een prima gelegenheid die verkoop aan te kondigen. Dat er een persconferentie op de agenda staat, is niet onbelangrijk omdat de Fed elk stapje in de richting van een iets minder ruim beleid rustig wil uitleggen zodat de markten niet schrikken.
Voorwaardelijk
Let echter wel op: die belofte om relatief snel te beginnen met de verkoop van die staatsobligaties en hypotheekleningen is wel een voorwaardelijke belofte. De bank gaat dat alleen doen als de economie zich blijft ontwikkelen zoals de Fed verwacht.
Concreet houdt dat in dat de economische groei niet mag afnemen, de arbeidsmarkt op volle toeren moet blijven draaien én de inflatie niet verder omlaag mag gaan. Mocht de groei verzwakken en/of de Amerikaanse inflatie verder blijven zakken, dan is het maar zeer de vraag of de Fed haar beleid zo snel minder ruim zal maken.
Die lagere groei is evenwel zeer wel mogelijk. Onlangs verlaagde het Internationaal Monetair Fonds bijvoorbeeld zijn voorspellingen voor economische groei in de VS dit en volgend jaar. Voor volgend jaar zien de IMF-rekenmeesters niet meer 2,5 procent groei aan de andere kant van de oceaan maar 2,1 procent, toch een significante bijstelling.
Maar laten we aannemen dat het IMF te somber is en dat de Amerikaanse economie niet minder snel gaat groeien. Dan kan de Fed wellicht beginnen met die verkoop van staatsobligaties en hypotheekleningen maar de bank zal er alles aan gelegen zijn daarbij goed uit te kijken de Amerikaanse economie en de markten vooral niet te verstoren.
Verstorend
Dat verkopen van die staatsobligaties heeft een opstuwend effect op de rentes, dat weten we, wat ook betekent dat het verstorend is. Een renteverhoging iets meer dan twee maanden erna, in december, waar veel analisten vanuit gaan, zou dan misschien toch spelen met vuur zijn. Zeker als de inflatie inderdaad niet weer gaat stijgen of zelfs verder zakt in de VS.
De laatste tijd in EUR/USD behoorlijk gestegen, van 1,11 naar iets meer dan 1,17, echt een behoorlijke stijging in een paar dagen. Wat voor het verdere verloop cruciaal is, is wat de Fed met de officiële rente zal doen vergeleken met wat de markt nu denkt dat de bank zal doen. Dat laatste is: vier renteverhogingen tussen nu en eind 2018.
Afwijking daarvan in de zin dat de Fed de officiële rente sneller verhoogt dan verwacht, zou an sich EUR/USD omlaag duwen. Een afwijking in de zin dat de Fed de officiële rente minder dan vier keer verhoogt daarentegen zou EUR/USD an sich verder omhoog jagen. Persoonlijk zie ik nog eerder San Marino én Andorra zich alsnog kwalificeren voor het WK voetbal in Rusland volgend jaar dan dat de Fed de rente meer dan vier keer zal verhogen tot eind 2018. De kans dat de bank de rente minder dan vier keer zal verhogen – en dit jaar helemaal niet meer – is in mijn ogen juist groot.
Nee, ik zou er niet raar van opkijken als EUR/USD de komende maanden onder opwaartse druk blijft, zeker omdat ik vermoed dat de ECB tijdelijk een sterkere euro niet zo erg zou vinden, zoals ik onlangs in een ander artikel betoogde. We zullen moeten afwachten of dat inderdaad gaat gebeuren. Als het gebeurt, dan kan het zomaar zijn dat de goudprijs wat verloren terrein terug zal veroveren. Immers, een zwakkere dollar is vaker wel dan niet goed voor edelmetalen.