Opnieuw een record voor goud! Mede dankzij de FED
21 maart 2024
►Goud bereikt een nieuw record van €65.431/ kg, aangedreven door het rentebesluit van de FED.
►Centrale banken, met name China, vergroten hun goudreserves.
►De retail investeringen in goud schieten omhoog, met China voorop in de consumentenvraag en aankopen van gouden sieraden.
HET LAATSTE NIEUWS:
FED helpt goud naar recordhoogte
Tijdens de recente vergadering van de Federal Reserve onder leiding van Jerome Powell, is besloten de huidige rentestand in de Verenigde Staten (5,25-5,50%) onveranderd te laten. Desondanks liet de Fed doorschemeren dat er later dit jaar mogelijk drie renteverlagingen kunnen plaatsvinden. De Fed blijft echter waakzaam en benadrukt dat elke beslissing afhankelijk is van de voortgang richting het inflatiedoel van 2%. Met een inflatiecijfer van 3,2% op jaarbasis deze maand, blijven de ogen gericht op de publicatie van de volgende inflatiegegevens op 10 april. De verwachtingen in de markt neigen naar een mogelijke renteverlaging in juni, wat recentelijk heeft bijgedragen aan een stijging van de prijzen van goud en zilver.
Goudprijzen hebben traditioneel een omgekeerde relatie met rentetarieven: als de rente daalt, neigt de prijs van goud te stijgen. Ondanks deze theorie hebben we sinds maart 2022, het moment waarop de Federal Reserve de rente verhoogde na een lange periode van 0%, een opmerkelijke stijging van 20% in de goudprijs waargenomen. Deze toename is toe te schrijven aan verschillende significante gebeurtenissen die geopolitieke en economische onzekerheid veroorzaakten, waaronder het conflict tussen Rusland en Oekraïne, een bankencrisis in de VS, en het conflict tussen Israël en Hamas en de aanstaande verkiezingen in de VS aan het einde van dit jaar. De anticipatie op een mogelijke renteverlaging stuwt goud naar recordhoogten, en analisten zien nog ruimte voor verdere prijsstijgingen van goud.
Centrale banken blijven goud bijkopen
Wereldwijd blijven centrale banken actief goud toevoegen aan hun reserves, een strategie die voor veel landen de afgelopen jaren vruchten heeft afgeworpen. In tegenstelling hiermee heeft Nederland de aankoop van goud al enige tijd op pauze gezet. Met een huidige goudreserve van 612.500 kilogram beschikt Nederland nu over goudreserves ter waarde van ongeveer 40 miljard euro. Interessant is dat de waarde van deze reserves sinds het begin van het jaar met bijna 3 miljard euro is gestegen, een indrukwekkend rendement.
China is de belangrijkste motor achter zowel de consumentenvraag als de aankopen van goud door centrale banken, en het land zal waarschijnlijk niet vertragen in zijn aankopen. Van alle centrale banken was de People's Bank of China de grootste goudkoper in 2023. De zwakke economie van China en de problemen in de vastgoedsector hebben meer beleggers naar het veilige goud gedreven, met een aanhoudend sterke individuele investering in goud, aldus de World Gold Council. Zie hieronder een overzicht van centrale banken die het meeste goud hebben gekocht in 2023.
De reden dat Polen zoveel goud heeft aangeschaft is voordehandliggend. De nabijheid van het conflict in Oekraïne heeft de Poolse centrale bank ertoe aangezet om actief te zoeken naar manieren om de financiële stabiliteit van het land te versterken.
Retail
Een andere drijfveer van de goudprijs komt vanuit de retail investeerder. Naast de aanzienlijke aankopen door de People's Bank of China, die het meeste goud kocht onder de centrale banken wereldwijd, registreerde China ook het hoogste volume aan detailhandelsaankopen van goud. China speelde een cruciale rol in de sterke vraag naar goud op consumentenniveau vorig jaar, doordat individuen diversifieerden naar goud vanuit andere activaklassen. Volgens gegevens van de World Gold Council overtrof China India als 's werelds grootste koper van gouden sieraden in 2023, met een aankoop van 603 ton gouden sieraden, een toename van 10% ten opzichte van 2022.
Interessant is dat de stijging van de goudprijzen tot nu toe relatief weinig aandacht in de media heeft gekregen in Nederland. Ook het zoekvolume op Google blijft achter, ondanks het nieuwe record. Waar kan de goudprijs naartoe stijgen als het wél media aandacht wereldwijd krijgt?
RENTE DRAAI CENTRALE BANKEN AANSTAANDE en RECORDKOERSEN en VRAAG EDELMETAAL | GK 212
In deze aflevering van "GoudKoorts" onderzoekt Bart de recente piek in de goudkoers, die veel zegt over het monetaire beleid wereldwijd. Hij bespreekt de rol van goud in beleggingsportefeuilles, de opkomst van Bitcoin als 'digitaal goud', en de recente bewegingen in de zilverkoers, aangewakkerd door grote aankopen van zilver door India. Tot slot bespreekt Bart de voorraadniveaus van edelmetalen wereldwijd en de implicaties voor de economie en beleggers op zoek naar veilige havens.