Een renteverhoging, wat er ook gebeurt
30 oktober 2015
Het lijkt erop dat de Federal Reserve zichzelf in een onmogelijke positie heeft gemanouvreerd. Woensdag werd opnieuw de rente niet verhoogd. Nu was dat geen verrassing. Maar de druk op het Fed-bestuur neemt toe. In december moet men haast de rente wel verhogen, en dat realiseren de hoge heren zich ter dege.
Centrale bank hint op december
Ik schreef eerder dat ik een (nog) sterkere dollar verwacht. Toen stond de EUR/USD op 1,14. Nadat woensdag de Federal Reserve vrij duidelijk was over de aanstaande renteverhoging (duidelijker wordt het niet), dook de EUR/USD onder de 1,10.
Met informatie uit de futuresmarkt, berekent de CME de kans dat de Fed in december de rente verhoogt. Die kans was eerder deze maand nog maar 26%, maar sprong omhoog naar 50% na afgelopen woensdag.
De schriftelijke verklaring die na de vergadering van het rentecomité wordt gepubliceerd is doorgaans een kopiëren/plakken-oefening. Deze verandering sprong ditmaal in het oog:
- In determining how long it will be appropriate to maintain this target range (lees: de rente)
Werd veranderd naar:
- In determining whether it will be appropriate to raise the target range at its next meeting
Fed heeft weinig keuze
We zijn nu op een punt aanbeland waarop de Federal Reserve de rente wel moet verhogen, om simpelweg te laten zien dat ze in staat zijn de rente te verhogen.
En dat met een verzwakkende Amerikaanse economie in het verschiet.
Zet dus alvast 16 december in uw agenda. Waarschijnlijk bent u druk bezig met de voorbereidingen op Kerst, maar eind-december kan wel eens een heftige jaarafsluiting worden op de beurs: dalende grondstoffenprijzen (inclusief de goudprijs, maar met name de zilverprijs en platinaprijs) en dalende aandelenprijzen.
De Hollandse ziekte
Een renteverhoging betekent daarbij een sterkere dollar. Gegeven dat we leven in een tijdperk van zwevende wisselkoersen. Het systeem van zwevende wisselkoersen zoals we dat vandaag de dag kennen, is echter instabiel van aard.
Deze instabiliteit wordt ook wel de Hollandse ziekte genoemd. Nu wordt de Hollandse ziekte normaal gesproken in verband gebracht met aardgas en (de ontdekking van) grondstoffen, maar in feite is de Hollandse ziekte een algemeen verschijnsel onder een systeem van zwevende wisselkoersen.
Het punt is kort samengevat dat speculatie normaal gesproken tot meer prijsstabiliteit leidt, maar onder zwevende wisselkoersen tot hevige (destabiliserende) prijsschommelingen.
Of zoals miljardair George Soros schrijft:
[F]loating exchange rates are prone to develop self-reinforcing trends that eventually carry them into far-from-equilibrium territory. The major currencies clearly show such patterns. Trends often persist for several years before they are reversed, causing wide and disruptive fluctuations.
We zitten midden in een dergelijke 'disruptive reversal'. Alle gevolgen van de Hollandse ziekte gaan volledig op voor de Amerikaanse handel en zijn buitenlandse partners.
De huidige vlucht in de dollar heeft grote gevolgen voor de wereldwijde economie en het monetaire beleid van alle centrale banken. Maar zolang die vlucht aanhoudt, zal de dollar nog sterker worden. En dat heeft grote gevolgen voor de Amerikaanse economie. Het is één van de hoofdoorzaken van de afnemende omzetten en nettowinsten van het Amerikaanse bedrijfsleven: een voorteken van economische achteruitgang.
Daling goudprijs is nog niet voorbij
Even leek het erop dat de goudprijs een doorbraak aan het maken was. De goudkoers noteerde zelfs even $1.190 per troy ounce. Nu is de goudprijs echter alweer gedaald tot $1.140/oz. Mijn verwachting is dat dit niet het einde zal zijn.
Ondertussen stevent de Amerikaanse S&P 500 aandelenindex op de grootste puntenstijging in een maand ooit af. En het zou zomaar kunnen dat aandelenprijzen nog een laatste spurt omhoog maken.
Take-away: zet 16 december met grote letters in uw agenda; een prima excuus om geen kerstinkopen te doen, omdat de Federal Reserve weleens voor enorme volatiliteit op de beurs kan zorgen.