Trump-effect funest voor de goudprijs…voorlopig
25 november 2016
De verkiezingswinst van Donald Trump heeft onder meer de Amerikaanse rentes omhoog gejaagd, de prijs van edelmetalen een forse klap bezorgd en de Amerikaanse dollar is in bijna een jaar tijd niet zo sterk geweest tegenover de euro. De koers van EUR/USD zakte van iets boven 1,10 naar 1,05.
Die drie bewegingen hebben tot op zekere hoogte dezelfde reden, namelijk een toenemende kans dat de Fed onder President Trump een heel ander beleid zal voeren dan tot nu toe het geval is geweest.
De verwachting is dat President Trump vrij snel, lees nog vóór de zomer van 2017, twee vacatures in het bestuur ervan zal invullen. Daarnaast ziet het er heel erg sterk naar uit dat hij de termijn van Janet Yellen als voorzitter van de centrale bank niet zal verlengen in 2017. Daardoor is de kans groot dat zij zal opstappen en Trump nog een derde bestuurslid kan aanstellen. Bovendien verloopt de benoeming van de vice-voorzitter van de Fed ook in 2018 af en ook daarvoor geldt dat de kans zeer groot is dat Trump een nieuwe vice-voorzitter zal aanstellen. Ik houd er ook rekening mee dat andere bestuursleden, aangesteld door Obama, er vroegtijdig mee zullen stoppen dan. Dat zou in ieder geval niet vreemd zijn: het komt niet al te vaak voor dat Fed-bestuurders hun volle termijn van 14 jaar uitzitten.
Aangezien Trump zich in niet mis te verstaan bewoordingen uitgelaten heeft over zowel de leiding van de Fed als het monetaire beleid van de bank – in het kort: het beleid is slecht en de leiding moet zich schamen – betekent dit alles dat het rentecomité van de bank volgend jaar al er heel anders uit kan zien dan de afgelopen jaren. Anders in de zin dat er veel leden zullen zijn die het monetaire beleid veel eerder dan Yellen & Co minder ruim willen maken.
Pariteit in EUR/USD
Het vooruitzicht op een minder ruim monetair beleid zorgt ervoor dat de kans op hoge inflatie in de toekomst omlaag gaat, wat slecht is voor edelmetalen. Maar het vooruitzicht op een minder ruim monetair beleid in 2017 en 2018 zorgt er ook voor dat de dollar aantrekkelijker oogt ten opzichte van de euro. Een sterkere dollar is ook al geen goed nieuws voor edelmetalen, zeker als we bedenken dat de euro ook nog omlaag wordt gedrukt door de toenemende kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar beleid juist ruimer zal maken. Bovendien zijn er volgend jaar landelijke verkiezingen in onder meer Duitsland en Frankrijk.
Daarbij moeten beleggers er rekening mee houden dat de nieuwe leiders van de twee grootste en belangrijkste eurolanden veel minder geneigd zullen zijn de euro koste wat kost te redden. Dat is allemaal niet een omgeving waarin de euro zou moeten gedijen en waar de ruimte voor EUR/USD om omlaag te gaan ruimschoots aanwezig is. Er zijn al analisten die menen dat pariteit in EUR/USD geen kwestie is van óf maar wannéér.
En inderdaad, het zou me niet verbazen als EUR/USD de komende weken, zeg maar de rest van dit jaar, onder neerwaartse druk blijft staan en wie weet naar 1,00 terugvalt. Vergeet niet dat we begin december eerst de vergadering van de ECB zullen krijgen waar we gaan horen wat de bank zal doen om het monetaire beleid verder te verruimen. Enkele dagen later zal de Fed de rente verhogen en aangeven wat de plannen zijn op het rentegebied in 2017. Aangezien uit de eerder deze week gepubliceerde notulen bleek dat een belangrijke reden voor een renteverhoging in december het behoud van de geloofwaardigheid is, zal ik niet raak opkijken als de Fed ook een beetje havikachtig doet tijdens de persconferentie, dat wil zeggen erop gaat wijzen dat het de bedoeling is dat de rente in 2017 verder omhoog gaat.Goudprijs slechts tijdelijk onder druk?
Dat gezegd hebbende…het zou mij echter niet verbazen als EUR/USD in de eerste maanden van 2017 juist weer behoorlijk gaat stijgen, richting 1,15 zo niet iets verder. Dit is waarom.
In de eerste plaats houd ik er rekening mee dat beleggers tegen die tijd zullen concluderen dat waar een nieuwe Fed een andere koers wíl varen, de bank dat niet, of niet in de gewenste mate, zal kúnnen doen. De economische realiteit kan er namelijk een stokje voor steken, zeker als President Trump zijn eerste weken gebruikt om allerlei handelsverdragen op scherp te zetten en de relatie met het buitenland verslechtert. Dat zou de Amerikaanse economie direct maar ook indirect, via een negatieve invloed op de wereldeconomie, kunnen raken. Zeker aangezien de economische situatie niet goed te noemen is om te beginnen. Vergeet niet dat we eind 2015 en in de loop van dit jaar hetzelfde hebben gezien. In december 2015 verhoogde de Fed de rente ook en beloofde die in 2016 nog eens vier keer op te krikken. In werkelijkheid gaat de rente dit jaar maar één keer omhoog dus.
In de tweede plaats zou het me niet verbazen als tegelijkertijd beleggers de kans op een winst van de anti-euro partijen bij de Franse Presidentsverkiezingen in het voorjaar (Duitsland stemt in de herfst) lager gaan inschatten, vooral door het Franse kiesstelsel dat het vrij lastig maakt voor een partij buiten de traditionele partijen, om te winnen. Deze zaken zouden enerzijds de dollar minder aantrekkelijk maken en anderzijds de zorgen over de euro, in ieder geval op de korte termijn, voor een belangrijk deel wegnemen. En waar protectionistisch beleid de groei zou raken, en het dus voor de Fed lastiger zou maken de rente te verhogen, zou dat beleid de inflatie juist aanjagen, ook al iets wat edelmetalen prima vinden. De mogelijke geopolitieke spanningen (goed voor de goudprijs) als gevolg van het beleid van President Trump zijn bij dit alles een wild card.
Als dat inderdaad gebeurt, dan is het te verwachten dat de goudprijs weer de weg omhoog zal inslaan, nadat die, zoals gezegd, tot het einde van dit jaar nog verder omlaag zakt. Sta er niet vreemd van op te kijken als, mocht dit scenario zich ontvouwen, de goudprijs in 2017 het afgelopen weken verloren terrein terug verovert en zelfs meer dan dat.
Hoe EUR/USD het richting de zomer en erna zal doen en dus hoe en of de Fed zal veranderen, zal afhangen van wat voor beleid President Trump daadwerkelijk gaat voeren en hoe hij zich, eenmaal in functie, zal opstellen maar ook de ontwikkelingen op onder meer politiek gebied in de eurozone. Het is nu onmogelijk daar iets over te zeggen, we zullen de ontwikkelingen op beide gebieden nauwlettend in de gaten houden.