Trump’s belastingplannen in duigen, aandelenprijzen naar beneden?
7 april 2017
Sinds het bekend werd dat Donald Trump de nieuwe Amerikaanse president zou worden, namen de Amerikaanse aandelenindices (de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq) een voorschot op zijn toekomstige belastingplannen. De Dow Jones steeg sinds de verkiezingswinst van Trump met meer dan 12%, terwijl de S&P 500 met 10% steeg. Maar deze zogenaamde “Trump-trade” (aandelen kopen in anticipatie van een toekomstige belastingverlaging) lijkt zich tegen zichzelf te keren, omdat het toch niet zo eenvoudig blijkt om de belastingen te verlagen.
De waarde van aandelen
De aandelenmarkt is redelijk efficiënt op de langere termijn, wat simpelweg betekent dat aandelenprijzen neigen naar de fundamentele waarde van beursgenoteerde bedrijven. De fundamentele waarde van een bedrijf is de contante waarde van al zijn toekomstige (netto) geldstromen.
Nu is een gemene deler onder de negatieve geldstromen van bedrijven de vennootschapsbelasting. Deze belasting verlaagt de toekomstige geldstromen (de contante winsten) die bedrijven verdienen. Als we enkel de contante waarde van alle toekomstige belastingen die een groot bedrijf zou afstaan aan de overheid zouden optellen, dan zouden we in veel gevallen over een miljardenbedrag praten.
Dat betekent dat wanneer de vennootschapsbelasting ineens verlaagd wordt, de contante waarde van de toekomstige winsten van een bedrijf ineens veel hoger is. Een belangrijke kostenpost verdwijnt; er blijft meer geld voor de aandeelhouder aan de strijkstok hangen.
De belastingplannen van Donald Trump
Het belangrijkste onderdeel van de belastingplannen van Trump was een verlaging van de vennootschapsbelasting naar 15% (momenteel 35%). Als er ineens 20% meer overblijft van alle bedrijfswinsten, dan betekent dat een enorme verbetering van de contante waarde van deze bedrijven. In andere woorden, een belastingverlaging leidt, al het andere gelijk, tot hogere aandelenprijzen.
Sterker nog, in een debat met Hillary Clinton beweerde Trump nog het volgende:
“Under my plan, I’ll be reducing taxes tremendously, from 35 percent to 15 percent for companies, small and big businesses. That’s going to be a job creator like we haven’t seen since Ronald Reagan. It’s going to be a beautiful thing to watch.”
Totdat er al aan dat belastingplan werd gesleuteld. Ineens sprak Trump niet langer over 15%, maar over 20% (hoewel dat nog steeds een flinke verbetering zou zijn).
Maar nu lijkt het er sterk op dat de belastingplannen van Donald Trump helemaal geen doorgang kunnen vinden. Ten eerste, een hervorming van de gezondheidszorg is volledig mislukt. Deze was niet “liberaal” genoeg (in de traditionele, Europese zin) voor het “Freedom Caucus”, een fractie binnen de Republikeinse partij die staat voor economische vrijheid. Zij blokkeerden de zorgplannen van Trump, die elders een soort ObamaCare-light werden genoemd, waardoor er vooralsnog geen hervorming in de zorg doorgevoerd kan worden.
Het doorvoeren van Trump’s zorgplannen was echter een eerste stap om de door Trump beloofde belastingverlagingen waar te maken. Met deze zorghervorming zou er financiële ruimte ontstaan om een belastingverlaging te financieren. Nu deze hervorming niet is gelukt, blijft er minder ruimte over om de vennootschapsbelasting te verlagen. De zorghervorming behelsde een besparing van duizend miljard dollar in tien jaar tijd, die nodig was om een belastingverlaging mogelijk te maken zonder het begrotingstekort op te laten lopen.
Ten tweede, hangt Trump, ook voor de belastingplannen, van meerdere fracties in de Republikeinse partij af. Een deel daarvan gaat niet akkoord met een belastingverlaging die niet tegelijkertijd gepaard gaat met bezuinigingen. Terwijl Trump van plan was om de belastingen hoe dan ook flink te verlagen, ongeacht een oplopend begrotingstekort, lijkt dat nu onhaalbaar.
Ten derde, iedereen lijkt verschillende prioriteiten te hebben wanneer het aankomt op een belastinghervorming. De Trump-overheid is daarom al bezig aan een derde variant van een belastinghervorming. Bij iedere nieuwe variant die uitgewerkt moet worden om iedereen tevreden te houden, verdwijnen de oorspronkelijke belastingplannen van Trump steeds verder uit zicht.
Als er al een belastingverlaging komt, dan is die waarschijnlijk veel minder rooskleurig dan de oorspronkelijke verkiezingsbelofte van Trump.
Aandelenprijzen naar beneden?
Zodra de markt door begint te krijgen dat de beloofde belastingverlagingen geen doorgang kunnen vinden, zullen aandelenprijzen maar op een manier reageren: met een correctie.
Het voorschot dat eerder door beleggers genomen werd (onthoud: de aandelenmarkt kijkt naar de toekomst, niet naar het verleden) zal dan weer goedgemaakt moeten worden. En dat zal naar alle waarschijnlijkheid gebeuren met lagere aandelenprijzen, niet met hogere brutowinsten.
De “Trump-trade” is dan ineens niet langer het kopen van aandelen in anticipatie van een belastingverlaging, maar het verkopen van aandelen na een mislukte belastinghervorming. Nu nog aandelen kopen in de Verenigde Staten is gekkenwerk.