De uitspraak van Trump waar niemand aandacht aan besteedt
20 oktober 2016
Gisteravond was het weer zo ver. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ging het gevecht aan met Hillary Clinton in hun derde televisiedebat. Hillary Clinton is met haar getrainde glimlach en haar manipulatie achter de schermen de perfecte politicus; Donald Trump is de excentrieke populist die geen mening schuwt. De persoonlijke aanvallen van beiden en hun schimmige verledens voeren de boventoon in de pers. Maar een van de punten van Trump tijdens het eerste televisiedebat werd volkomen genegeerd. En laat dit nou net een van de redenen zijn dat de komende verkiezingen in november erg belangrijk zullen zijn voor de goudprijs.
Dit zei Trump in het eerste debat
“Typical politician. All talk no action. Sounds good. Doesn't work. Never going to happen. Our country is suffering because people like Secretary Clinton have made such bad decisions in terms of our jobs and in terms of what is going on.
Now look, we have the worst revival of an economy since the Great Depression. And believe me, we are in a bubble right now. And the other leaving that looks good is the stock market. But if you raise interest rates even a little bit that is going to come crashing down.
We are in a big fat ugly bubble. And we better be awfully careful. And we had a Fed that is doing political things. This Janet Yellen of the Fed, the Fed is doing political by keeping interest rates at this level. And believe me the day Obama goes off and he leaves and he goes out to the golf course for the rest of his life to play golf, when they raise interest rates, you are going to see some very bad things happen because the Fed is not doing their job. The Fed is being more political than Secretary Clinton.”
Wat wilt u nog meer horen tijdens een presidentieel debat met 72 miljoen kijkers?
Het feit dat Donald Trump bereid is om het probleem te benoemen, terwijl niemand er ook maar iets om geeft, is veelzeggend over het tijdperk waarin we leven.
Veel mensen leven helaas als schapen. Schapen in de zin dat, zelfs al benoem je alle problemen in detail, ze helemaal niks geven om morgen, maar enkel om vandaag. En in de zin dat zolang vandaag alles goed gaat, er is niks aan de hand is. En morgen? “In the long run we´re all dead”, zou de overleden econoom John Maynard Keynes zeggen. Maar als "the long run" al morgen is, dan is het de schuld van iemand anders en moet de rest boeten. Het is wellicht de culturele erfenis van deze charismatische econoom.
Verkiezingsbelofte nummer één van Trump
Het mag niemand verrassen dat Donald Trump een groot criticus van Fed-voorzitter Janet Yellen is. En niet alleen van Yellen, maar van het huidige nulrentebeleid dat centrale banken overal ter wereld hanteren.
Waar Hillary Clinton uit is op een verlenging van de (tijdelijke) economische illusie die een nulrente creëert, en daarbij een centraal bankier zoekt die bereid is om aan haar wens van roekeloos beleid te voldoen, is Donald Trump uit op een terugkeer naar normaliteit. Waar Janet Yellen aan de wensen van Hillary Clinton lijkt te voldoen, is dit niet het geval met Trump.
Dat de plannen van Donald Trump niet bepaald doordacht zijn, blijkt wel uit het feit dat hij bereid is om een gigantisch begrotingstekort te creëren door de belastingdruk te verlagen. Terwijl het verlagen van de belastingdruk prijzenswaardig is, is het natuurlijk volstrekt onmogelijk om de huidige Amerikaanse staatsschuld én tegelijkertijd een gigantisch begrotingstekort te handhaven terwijl de rentestand weer terugkeert naar een normale hoogte.
En de aandelenmarkt waar Trump het over heeft?
De aandelenmarkt is niets anders dan beleggers die de actuele waarde van de toekomstige geldstromen van een verzameling activa of productiegoederen (in andere woorden, een bedrijf) proberen te schatten en hiernaar handelen. Een aandeel is een claim op die toekomstige geldstromen.
Echter, om tot de actuele waarde van toekomstige geldstromen te komen, hebben we een rente nodig om deze toekomstige geldstromen terug te brengen naar het heden.
In andere woorden, hoe lager de rente, hoe meer die toekomstige geldstromen vandaag waard zijn.
De opmerking van Trump dat de aandelenmarkt, verre van het aanduiden van een indrukwekkend economisch herstel, slechts een luchtkasteel is gebouwd op kunstmatig lage rentes, is een schot in de roos. Wie denkt dat de aandelenmarkt ondergewaardeerd is, snapt niet waarop aandelenprijzen gebaseerd zijn.
Trump en de goudstandaard
Niet alleen is Donald Trump een groot criticus van Janet Yellen en het nulrentebeleid van de Fed, en zal Trump bij verkiezingswinst Janet Yellen gauw aan de kant zetten, ook heeft Trump waardering uitgesproken voor de goudstandaard.
Was zijn handreiking naar de goudstandaard een manier om de zieltjes van de Amerikaanse “gold bugs” te winnen? Onwaarschijnlijk, gezien de kleine groep die ook maar iets om een goudstandaard geeft.
Volgens Trump zal hij een commissie instellen om onderzoek te doen naar een terugkeer naar een goudstandaard of een ander monetair anker. Veruit het interessantste wat ik sinds lange tijd gehoord heb van een van de twee presidentskandidaten.
Wat veel mensen overigens niet weten van Trump, is dat hij een kleine kwart miljoen in fysiek goud heeft. Niet veel gezien zijn vermeende rijkdom, maar toch iets.
En de goudprijs?
Als Trump zijn zin krijgt en het Fed-beleid normaliseert door iemand aan te stellen die een normalisering van rentes aandurft, en eveneens een enorm begrotingstekort creëert, dan zal de grootste obligatiezeepbel in de geschiedenis snel barsten. De goudprijs zal enorm omhooggaan, en na snelle rit omhoog zal dat het einde van de bullmarkt in goud zijn.
Uiteraard is een verkiezing van Donald Trump niet voldoende; hij moet daad bij woord voegen.
En wordt Hillary het? Dan zal de bullmarkt in goud gestaag vorderen en een valse start hebben omdat de Federal Reserve eindelijk, eindelijk de rente een kwartprocentpunt verhoogt in december. Ik heb nooit het einde van de correctie in de goudprijs afgekondigd, en ondanks de rit omhoog tot boven de $1.300,- per troy ounce kan ik me voorstellen dat in het meest waarschijnlijke scenario (winst Hillary Clinton) de goudprijs nog een zware tijd te verduren krijgt met prijzen onder de $1.100,- per troy ounce.
Het uitstellen van de problemen, hét doel van Hillary Clinton, zal de toekomstige problemen alleen maar pijnlijker maken. Dat de goudprijs uiteindelijk hoger uit kan vallen met Clinton aan de macht, is een schrale troost voor de vier jaar aan wanbeleid die we tegemoet lijken te gaan.