Van Short naar Long
26 april 2013
Beleggen in grondstoffen draait om spreiding en rendement. Helaas hebben vooral speculanten de afgelopen tijd een belangrijke (negatieve) rol gespeeld in de prijsontwikkeling van grondstoffen zoals goud en zilver. Maar niet alleen speculanten hebben een negatieve invloed op de prijsontwikkeling van de edelmetalen uitgeoefend. Ook een duurdere dollar speelt hierin een belangrijke rol. Immers,
Van een Short naar Long
Beleggen in grondstoffen draait om spreiding en rendement. Helaas hebben vooral speculanten de afgelopen tijd een belangrijke (negatieve) rol gespeeld in de prijsontwikkeling van grondstoffen zoals goud en zilver. Maar niet alleen speculanten hebben een negatieve invloed op de prijsontwikkeling van de edelmetalen uitgeoefend. Ook een duurdere dollar speelt hierin een belangrijke rol. Immers, voor landen die grondstoffen moeten kopen (dit geldt voor de meeste opkomende landen) is een duurdere dollar ongunstig. De vrees dat centrale banken hun stimulerende maatregelen zullen intrekken en de afgezwakte verwachtingen voor de Chinese economie droegen ook bij aan het negatieve sentiment voor de edelmetalen.
Toch hoeven we ons volgens steeds meer analisten geen zorgen te maken over de toekomst van edelmetalen. De recente prijsdaling kenmerkt zich volgens ETF securities juist als een aantrekkelijk instapmoment om nieuwe long posities in te nemen. Ook Goldman Sachs sluit zich hierbij aan en herziet twee weken na het grote verkoopadvies haar advies. De bank heeft woensdag klanten geadviseerd om shortposities massaal te sluiten omdat de goudprijs zich weer aan het herstellen is en hierdoor boven de $1400 toz is uitgekomen.
Toch zijn dit niet de enige positieve vooruitzichten: de BRICS-landen die een eigen bank willen oprichten omdat ze de Wereldbank niet meer vertrouwen, de verwachtingen dat de ECB de rente volgende week zal verlagen, maar ook de Zwitserse centrale bank die afgelopen week heeft aangekondigd dat ze wettelijk willen vastleggen dat banken hun goudvoorraad slechts gelimiteerd mogen verkopen zijn slechts een kleine greep uit verwachte ingrijpende ontwikkelingen. Door al deze vooruitzichten heeft Société Générale afgelopen week bekend gemaakt te verwachten dat de goudprijzen zelfs naar $10.000 toz zullen stijgen. Hedge-fund manager John Paulson gaat hierin mee en heeft tijdens zijn webinar afgelopen woensdag samen met zijn hoofd edelmetaal strateeg en UBS analist John Reade aangegeven dat zij ondanks de crash van vorige week hun posities aanhouden en uitbreiden. Klanten raadden zij aan om hetzelfde te doen.
Technische analisten verwachten dat zodra de koers boven $1478 uitkomt de weg vrij zal zijn naar $1522. Het steunpunt ligt op $1322.
Verschuiving van papier naar fysiek goud
Ondanks de grote verkoopgolf, zagen we een belangrijke verschuiving in de markt plaatsvinden. Daar waar beleggers de papieren edelmetaal posities massaal van de hand deden, zagen we juist een zeer sterke instroom in fysiek goud en zilver. Vorige week maakten we al bekend dat diverse grote edelmetaalleveranciers (zoals US mint, AMARK en CNT- maar ook Dubai en Degussa uit Duitsland) geen fysiek edelmetaal meer konden leveren. In Hong Kong en Singapore moeten kopers zelfs een premium bovenop de edelmetaal prijzen betalen omdat de vraag naar fysiek goud op dit moment ook daar explodeert en hierdoor grote krapte in de markt is ontstaan. Kopers in de belangrijkste goudmarkten China en India, moeten hierdoor niet alleen langer wachten op levering maar ook meer betalen om het überhaupt te kunnen aanschaffen.
Deze verschuiving is in het licht van de aanhoudende crisis goed te verklaren. Bij ETF’s en Tracker’s zijn beleggers niet opzoek naar fysiek goud, maar naar papieren winsten. De termijn contracten resulteren in 95% van de gevallen niet in fysieke levering van goud, maar worden uitgekeerd in contanten. Met andere woorden is de papieren goudmarkt dus eigenlijk een valutaderivaat met een compleet ander risicoprofiel dan fysiek goud.
In ons huidig klimaat van aanhoudende monetaire onrust bestaat er een steeds groter worden gevaar dat beleggers hun vertrouwen verliezen in het financiële systeem en hun papieren claim op goud in willen wisselen voor fysiek goud.
Veranderingen in de officiële sector
Ook in de officiële sector vinden op dit moment grote veranderingen plaats. Het is inmiddels geen geheim meer dat Centrale banken de grootste fysieke goudkopers ter wereld zijn. De BRICS- landen zijn immers de afgelopen jaren druk bezig geweest om hun goudvoorraden uit te breiden. Rusland nadert volgens gegevens van World Gold Council de 1000 ton en China heeft hier waarschijnlijk een veelvoud van in de kluis liggen. Volgens de World Gold Council hebben alle centrale banken het afgelopen jaar gezamenlijk bijna 32.000 ton goud opgekocht. Dit is ongeveer 20% van de totale hoeveelheid goud dat ooit is gemijnd. Dit aantal komt steeds meer in de buurt van het jaar 1965, toen hielden de centrale banken tijdens de goudstandaard hun grootste positie fysiek goud ooit aan: 38.000 ton.
Uit de officiële sector zijn er - deels onder de radar - steeds meer aanwijzingen dat fysiek goud zijn eeuwen oude rol als monetair edelmetaal weer steeds meer op zich neemt. In 1998 werd goud al in de gehele eurozone vrijgesteld van BTW omdat het gezien wordt als financieel middel. Ook werd toen in de Europese wetgeving vastgelegd dat deze financiële functie verder gestimuleerd moest worden.
Alles bij elkaar is het dus niet geheel vreemd dat er door de enorme vraag naar fysiek goud krapte ontstaat in de markt. Wij vragen ons af hoe lang het nog duurt voordat de fysieke markt van de papieren markt losgekoppeld wordt nu blijkt dat er grote schaarste ontstaat op de fysieke markt.