Beleggers verliezen vertrouwen in China
25 januari 2024
►Sinds de piek in 2021 is er op de Chinese aandelenmarkt ruim 6,3 biljoen dollar in rook opgegaan
►De PBOC heeft aangekondigd dat zij de bankreserves hebben verlaagd, in een poging om de worstelende economie te ondersteunen
►Wanneer de Chinese economie herstelt, wordt verwacht dat de industriële activiteit zal toenemen, wat leidt tot een hogere vraag naar zilver
Beleggers verliezen vertrouwen in China
Sinds de piek in 2021 is er op de Chinese aandelenmarkt ruim 6,3 biljoen dollar in rook opgegaan. Deze ineenstorting van de Chinese aandelenmarkt onthult een pijnlijke waarheid voor de regering van president Xi Jinping: het vertrouwen in de op een na grootste economie ter wereld is zeer laag, en dit pessimisme wordt steeds moeilijker te negeren.
De zware verkoopgolf van deze maand in de CSI 300 Index, de belangrijkste Chinese aandelenindex, toont een daling van 40% over de afgelopen drie jaar. Hoewel de aandelenmarkt een kleiner deel van het huishoudelijk vermogen vertegenwoordigt vergeleken met onroerend goed, vormen de dalende aandelenkoersen een zeer publieke herinnering aan de problemen in de echte economie, zoals dalende huizenprijzen en toenemende handelspanningen. De daling riskeert consumentenbestedingen en zakelijke investeringen te dempen, wat de economische problemen verder kan verergeren. Het debat groeit of China's economie ooit die van Amerika zal overtreffen, of dat het in plaats daarvan afstevent op een stagnatie zoals Japan in de jaren '90. Zaterdag ontvangt u een zeer interessante blog van Jeroen Blokland waarin hij hier verder op ingaat.
De PBOC (de Centrale Bank van China) heeft echter gister aangekondigd dat zij de bankreserves hebben verlaagd, in een poging om de worstelende economie te ondersteunen en het consumentenvertrouwen te verhogen. De centrale bank verlaagt per 5 februari de reserve-verplichtingsratio (RRR) met 50 basispunten, wat ruimte geeft om kwalitatieve verruiming toe te passen.
Zoals op de onderstaande afbeelding te zien is lopen Amerikaanse- en Chinese aandelen steeds verder uit elkaar. Als we hier technische analyse toepassen, zouden de twee wereldmachten zomaar eens weer naar elkaar toe kunnen groeien. Een ‘double top’ duidt mogelijk een ommekeer van de opgaande trend aan - bij een ‘double bottom’ is dit andersom. Als de Amerikaanse aandelen dalen, en de Chinese aandelen stijgen, kunnen de patronen in de buurt komen van een bevestiging. Wij houden het nauwlettend in de gaten.
Wanneer de Chinese economie herstelt, wordt verwacht dat de industriële activiteit zal toenemen, wat leidt tot een hogere vraag naar zilver. Dit kan resulteren in een stijging van de zilverprijs. Op dit moment is de prijs van fysiek zilver op de Chinese markt al meer dan 10% hoger dan de prijzen die genoteerd worden op de futuresmarkten in Londen en New York. Als deze trend zich voortzet, zal het onderscheid tussen het bezit van fysiek zilver en het houden van papieren zilvercontracten steeds duidelijker worden…