Vooruitzichten 2014
6 december 2013
De aandelenmarkten blijven maar stijgen. De Bullmarket begon in de VS maar we kunnen bijna wel zeggen dat Europa bezig is met een flinke inhaalslag. De Eurostoxx 50 is gemiddeld genomen afgelopen jaar met 23% gestegen. Toch zal het weinig beleggers ontgaan zijn dat de beurzen al geruime tijd onder aanzienlijke invloed van de centrale banken staan. Hoewel de rentes in de VS en Europa al sinds 1980
Volg de obligatierente
De aandelenmarkten blijven maar stijgen. De Bullmarket begon in de VS maar we kunnen bijna wel zeggen dat Europa bezig is met een flinke inhaalslag. De Eurostoxx 50 is gemiddeld genomen afgelopen jaar met 23% gestegen. Toch zal het weinig beleggers ontgaan zijn dat de beurzen al geruime tijd onder aanzienlijke invloed van de centrale banken staan. Hoewel de rentes in de VS en Europa al sinds 1980 dalen, zijn de huidige extreem lage niveaus een gevolg van het ruime monetaire beleid welke zijn oorsprong in 1980 vond. Een ruim monetair beleid om een financiële collaps af te wenden. De uitwerking miste dan ook niet zijn doel.
Voorlopig nog lage obligatierentes
Wij verwachten dat de obligatierente voorlopig nog laag blijft en dat heeft meerdere redenen.
Sinds de belofte van ECB voorzitter Mario Draghi dat hij er alles wil doen om de euro te redden, zijn de rentevoeten in de Eurozone weer gedaald. Toch zit er in de Eurozone weinig tot geen beweging in de arbeidsmarkten, waarbij de loonkosten ook amper stijgen. Daar komt bij dat het gemiddelde niveau van de overheids- en privéschulden in zowel de Eurozone als de VS zeer hoog zijn. En als tenslotte de inflatie in Europa zo fors blijft dalen, is de kans heel groot dat de ECB gedwongen wordt om opnieuw- nieuwe maatregelen moet treffen om de rente langere tijd laag te houden.
Immers, zelfs in Japan, waar de werkloosheid laag is en de centrale bank een monster liquiditeitsprogramma heeft opgetuigd, stijgen de lonen al jaren amper. En het ziet er niet naar uit dat dit binnen afzienbare tijd zal wijzigen. De enige rede waarom de inflatie daar weer gestegen is, is doordat de obligatierente onder controle gehouden wordt door de massale aankoop van obligaties door de Boj.
De impact van een lage obligatierente
Voor Europa blijft de vraag hoe lang de huidige rentevoeten nog politiek verdedigbaar blijven gezien de herfinancieringsbehoefte van landen als Spanje en Italië ook steeds groter wordt. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd dat de Europese bevolking in opstand komt (en dan met name de noordelijke landen). Daar komt bij dat als de inflatie in Europa tevens blijft dalen, de kans heel groot dat de ECB gedwongen wordt om opnieuw- nieuwe maatregelen moet treffen om de rente langere tijd laag te houden.
Voor goud is een lage obligatierente zeer gunstig want dat betekent in huidig klimaat dat de rentes kunstmatig laag gehouden worden door de centrale banken. En dit betekent automatisch dat het einde van het ruime monetaire beleid nog lang niet in zicht is.
Korte termijn vooruitzichten goud
Ondanks dat een lage obligatierente positieve uitwerkingen op goud heeft, zijn de korte termijn vooruitzichten minder positief te noemen. Zoals het er nu naar uit ziet zal goud echt een eerste jaarlijkse daling moeten bijschrijven sinds 13 jaar. Een sterke dollar heeft ertoe geleid dat grondstoffen in de eerste week van december weer massaal van de hand gedaan werden. Goud en zilver gingen beide door enkele technische steunniveaus waardoor extra verkopen in gang gezet werden. Goud daalde met 5,4% naar het laagste punt van afgelopen 5 maanden $1251 Toz. Comex goud futures voor februari daalden vandaag ook met $5,8 naar $1215 Toz. Daarnaast staat de HUI ook slechts met 4 punten verwijdert van het laagste niveau in oktober 2008 met 193,87 punten. Als de goudprijs binnen hele korte tijd nog boven de $1255 Toz uitkomt is de kans groot dat beleggers geloven dat er een dubbele bodem gevormd wordt waardoor de koersen een meer opwaartse tendens kunnen hebben. Gezien vandaag de banencijfers uit Amerika zeer positief uitvielen is de kans groot dat de trend voorlopig neerwaarts blijft . Niet alleen vonden een ruime 185.000 extra Amerikanen een nieuwe baan, ook daalde de werkeloosheidspercentage van 7,3% weer naar 7,2%. Goud daalde op vrijdag hierdoor naar $1210 Toz. Beleggers blijven hierdoor met argusogen blijven kijken naar het dieptepunt van juli met koersen van $1180 Toz.
Ook zilver kon de koersen van oktober niet vasthouden en daalde afgelopen week zelfs meer dan 9% naar $18,93 Toz. Hiermee kan zilver zich de dubieuze titel meest verlieslatende beleggingsobject van 2013 toe-eigenen. Ondanks de verliezen blijft het edelmetaal wel zeer interessant- gezien de verwachte recovery in 2014 (of dat nu vanuit de fysieke vraag komt of vanuit beleggingsvraag) uiteindelijk weer veel sneller zal herstellen waar tevens zeer hoge winsten mee gemoeid kunnen zijn. Immers is de zilvermijproductie door de jaren heen wel iets opgelopen, maar per saldo wordt er elk jaar ingeteerd op de bovengrondse voorraad. Daar komt bij dat ondanks de afnemende zilvervoorraad er wel in een hoog tempo nieuwe toepassingen voor zilver worden ontdekt. Voor geen enkel metaal worden er zoveel octrooien aangevraagd als voor zilver. Het Silver Institute verwacht dat de totale vraag naar fysiek zilver voor industriële toepassingen rond 2015 zal toenemen met 36%.
COT rapport
Ondanks de flinke verliezen van afgelopen week, kunnen we ook melden dat de open interest op februari op Comex Gold options juist met ruime 9% zijn gestegen naar 95.300 contracten. Wel is het goed daarbij te vermelden dat de kans groot is dat de positieve verschuiving van futures naar opties ook te maken hebben met het verkleinen van de verliezen als het gaat om de kortetermijnvooruitzichten. Voor komende week zal het nieuwste rapport van Commitment of Traders van het CFTC dat vanavond gepubliceerd wordt, leidend zijn. Het vorige rapport dateerde uit 26 november waarbij de longpositie met 31.735 het laagst waren sinds afgelopen juni. De shortposities stegen toen met 20% naar 74.964.
Wel liet het vorige rapport liet zien dat beleggers er vrede lijken te hebben, dit jaar nog de verliezen te moeten nemen door de positievere outlook van Q1 2014. Ook komen deze koersen gevaarlijk dicht in de buurt van de gemiddelde productiekosten van $1031 Toz. Immers resulteren 95% van de termijncontracten niet in fysieke levering maar worden uitgekeerd in contanten. Als dus de mijnbedrijven echt in de problemen komen, kan het niet anders dan dat dit direct een negatieve impact op het vertrouwen van beleggers heeft. En beleggers hun papieren claim op goud willen inwisselen voor fysiek goud.