De VS heeft weinig keus...
15 februari 2024
►Op 13 februari kwam naar voren dat het inflatiepercentage in de VS voor januari 3,1% bedroeg, iets hoger dan de verwachte 2,9%.
►Bitcoin heeft zojuist de $52.000 dollar aangetikt en heeft nu een totale market cap (marktkapitalisatie) van 1 biljoen dollar!
►Duitsland heeft Japan ingehaald als de derde grootste economie ter wereld, na de Verenigde Staten en China, waarmee Japan na decennia uit de top drie verdwijnt.
De VS heeft weinig keus...
Op 13 februari kwam naar voren dat het inflatiepercentage in de VS voor januari 3,1% bedroeg, iets hoger dan de verwachte 2,9%. Sinds maart 2021 heeft de inflatie in de Verenigde Staten de grens van 3% niet meer onderschreden, ondanks de doelstelling van de Federal Reserve om een inflatie van 2% te handhaven. Deze recente ontwikkeling wijst erop dat een vlotte verlaging van de rente door de Amerikaanse centrale bank onwaarschijnlijker wordt. Gezien de totale schuld van de VS van 34,2 biljoen dollar, resulteert dit in een rentelast van ongeveer 750 miljard dollar(!). Dit is beslist niet ideaal voor de VS. Met een begrotingstekort van 1,9 biljoen dollar, staat het land voor de uitdaging dit tekort te dekken. De twee voornaamste strategieën om dit aan te pakken zijn 1. het verlagen van de rente en 2. kwantitatieve verruiming toe te passen (valuta bijprinten), aangezien belastingverhogingen geen haalbare kaart zijn in een verkiezingsjaar… De toename van de geldvoorraad en schulden maakt investeren in fysiek goud steeds aantrekkelijker. Deze toename van de geldvoorraad zal leiden tot een opleving van de inflatie, waardoor de waarde van de dollar verder afneemt. Goud, dat al decennialang als een stabiele waarde wordt beschouwd, blijft het winnen van valuta. Bovendien lijkt de kwestie rondom het commerciële vastgoed in de portefeuilles van banken nog steeds niet te zijn opgelost. Meer hierover in onze volgende nieuwsbrief editie!
Bitcoin bestormt de top 10
Duitsland passeert Japan
grootste economiën ter wereld
1.VS: $27,8 biljoen
2.China: $17.9 biljoen
3.Duitsland: $4,5 biljoen ↑
4.Japan: $4,2 biljoen ↓
5.India: $3,4 biljoen
...
18. Nederland: $1,2 biljoen
Duitsland heeft Japan ingehaald als de derde grootste economie ter wereld, na de Verenigde Staten en China, waarmee Japan na decennia uit de top drie verdwijnt. Volgens recente cijfers over het bruto binnenlands product (bbp) is de Duitse economie nu 4,5 biljoen dollar waard, tegenover 4,2 biljoen dollar voor Japan. Deze verschuiving is grotendeels te wijten aan de devaluatie van de Japanse yen tegenover de dollar. Opmerkelijk is dat Duitsland een krimping van 0,3% ervaarde, terwijl de Japanse economie met 1,9% groeide, ondanks een recente recessie. Het IMF voorspelt dat India, momenteel de vijfde grootste economie en het land met de meeste inwoners, tegen 2027 zal opklimmen naar de derde plek. Nederland staat momenteel op de achttiende plaats met een bbp van bijna 1,2 biljoen dollar.