Wat gaat de goudprijs doen tot eind 2017?
20 oktober 2017
Een goed moment voor bezinning. De goudprijs daalde tot onder de $1.300 per troy ounce en staat momenteel rond de $1.280/oz. Na een opvallend sterk begin aan het jaar, heeft de goudprijs het zwaar de afgelopen maanden. Dusdanig zwaar dat het rendement in euro´s sinds de jaarwisseling licht negatief is (-1,1%). De euro werd immers sterker ten opzichte van de dollar. Per saldo zijn goudbeleggers in de Benelux weinig opgeschoten in de afgelopen maanden.
Goudprijs heeft het zwaar
Ik heb al vele malen eerder gewezen op het feit dat de goudprijs in veel gevallen afhangt van de rendementen elders op kapitaalmarkten. In andere woorden, van de rentestand op kredietmarkten en van de beursrendementen. De beursrendementen zijn erg hoog voor het moment: momenteel in de Verenigde Staten ergens tussen de 10 a 20% op jaarbasis afhankelijk van de gekozen index (NASDAQ, Dow Jones, S&P 500).
Tegelijkertijd is de rente op kredietmarkten aan het oplopen. Concreter: de Fed heeft aanzet gemaakt tot een reeks renteverhogingen. De markt prijst momenteel tevens een renteverhoging in december in (de geschatte kans op een renteverhoging in december, die we kunnen afleiden van termijncontracten, is ongeveer 70%). De rente is dus aan het stijgen, tenminste in de VS. Bovendien blijft de inflatie op een relatief laag niveau staan. In andere woorden, de reële rendementen zijn hoog.
En hoe hoger de rendementen op kapitaalmarkten, hoe lager het rendement op goud.
De vijfjaarsrente (gecorrigeerd voor inflatie) en de goudprijs
Hieronder hebben we bijvoorbeeld een grafiek van de goudprijs in dollars (linkeras) en de reële 5-jaars rente in de VS, maar dan omgedraaid (rechteras). U ziet dat de correlatie bijna perfect is.
De reële 5-jaarsrente is simpelweg de 5-jaarse staatsrente gecorrigeerd voor (toekomstig verwachtte) inflatie, en dan de inverse daarvan.
World Gold Council zegt dat dollarrally niet doorzet
In 2014 begon de dollar aan een enorme sprong voorwaarts. Toevalligerwijs, of wellicht logischerwijs, had de goudprijs het erg zwaar gedurende deze dollarrally. Sinds enige tijd ondervindt de dollar niettemin een correctie. De euro/dollar koers steeg bijvoorbeeld van 1,04 naar 1,21. Tegelijkertijd nam de goudprijs (in dollars) in dezelfde mate toe. In andere woorden, misschien bewoog niet zo zeer de goudprijs, maar juist de dollar.
Sinds vorige maand lijkt de dollar weer aan te sterken, waarover ik eerder berichtte. De dollar steeg in korte tijd van 1,21 tot 1,17. Het lijkt erop dat alle seinen nu wederom op groen staan voor de dollar. Dit zou betekenen dat de goudprijs een zwaar laatste kwartaal kan verwachten.
Niet iedereen is het echter met me eens. John Reade, de hoofdanalist van het World Gold Council, gaf in een interview met de Financial Times aan dat de sterkere dollar van afgelopen maand geen signaal is dat de dollar wederom een sterke periode tegemoet gaat. Volgens Reade, is deze recente prijsstijging absoluut geen teken aan de wand voor een hervatting van de dollarrally die in 2014 begon. “De dollarrally heeft lang geduurd en heeft ver gereikt”, kunnen we uit de mond van John Reade optekenen. “De rest van de wereld zal spoedig ook aan renteverhogingen beginnen, dus misschien kunnen we juist een periode van dollarzwakte verwachten in de komende jaren.”
Wat mij betreft slaat Reade de plank op twee plekken mis:
- Renteverhogingen in de “rest van de wereld” zullen op zich laten wachten
De “rest van de wereld”, gemakshalve de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of Japan (BoJ), zullen zeker niet spoedig de rente verhogen. Sterker nog, het kan nog jaren duren voordat deze centrale banken alleen maar een renteverhoging overwegen. De ECB zal eerst haar opkoopprogramma moeten afbouwen, wat zeer geleidelijk zal gaan, en zal dan pas, na lang overpeinzen, eventueel besluiten de rente te verhogen. De Bank of Japan zit in hetzelfde pakket. Er lijkt geen enkele aanleiding te bestaan in de hoofden van de Japanse beleidsmakers om ook maar te overwegen de rente te verhogen op korte termijn.
- Reële kans op een recessie
John Reade lijkt helemaal te vergeten dat er een reële kans op een recessie bestaat in de periode die hij probeert te overzien. En er bestaat nog steeds een internationale vluchthaven: de dollar. Wanneer we opnieuw in recessie duiken, zal de dollar versterken, waar de rente ook mag staan. Zoals we eerder hebben geconcludeerd, en op basis van verschillende indicatoren, zijn we al langere tijd toe aan een nieuwe recessie. Volgende week zullen we bijvoorbeeld zien dat de rentecurve steeds verder afvlakt, wat een signaal kan zijn dat een recessie nadert. In dit geval zal een dollarrally gemakkelijk de eurodollar-koers naar pariteit (1 euro gelijk aan 1 dollar) kunnen trekken.
Conclusie
De goudprijs kan het weleens zwaar te verduren krijgen tot aan de jaarwisseling.
Ik ben bang dat de dollarrally wél doorzet en dat de goudprijs nog steeds in een lastig situatie zit. In dat geval blijft de goudprijs verder onder druk staan, zo lang het huidige paradigma wordt gehandhaafd (“de Fed is bezig de rente te verhogen”). Pas als dit paradigma, dit verhaal, om wat voor reden dan ook een deuk oploopt, zal er een werkelijke kentering plaatsvinden in de goudmarkt. Hoe dan ook lijkt goud relatief goedkoop, zeker ten opzichte van de bestaande alternatieven (hoofdzakelijk obligaties en aandelen), en lijkt het devies daarom nog steeds te zijn om langzaamaan een significante positie in goud te verwerven.
Vergeet niet: rendementen worden verdiend in kortstondige periodes op de lange termijn. Het enige dat we als beleggers kunnen doen is beslissen welke beleggingen “goedkoop” of “duur” zijn, zonder te doen alsof we een glazen bol hebben en te kunnen voorspellen wanneer welke belegging zal stijgen of dalen