Welke 3 centrale banken kochten dit kwartaal goud?
14 november 2014
Afgelopen week publiceerde het World Gold Council (WGC) de nieuwe kwartaalcijfers over de goudmarkt. Wat viel ons op? Poetin is bezig de Russische goudreserves aan te dikken — de Russische centrale bank kocht het afgelopen kwartaal 55 ton aan goud (volgens mijn berekeningen een toename van 10%). Rusland lijkt daarmee te willen profiteren van de recente zwakte in goudprijzen.
Welke 3 centrale banken kochten dit kwartaal goud?
Afgelopen week publiceerde het World Gold Council (WGC) de nieuwe kwartaalcijfers over de goudmarkt. Wat viel ons op? Poetin is bezig de Russische goudreserves aan te dikken — de Russische centrale bank kocht het afgelopen kwartaal 55 ton aan goud (volgens mijn berekeningen een toename van 10%). Rusland lijkt daarmee te willen profiteren van de recente zwakte in goudprijzen.
Waarom koopt Rusland zoveel goud?
Het is uiteraard al lange tijd bekend dat Rusland graag om geopolitieke redenen goud koopt. De Russen kopen al sinds de crisis van ’08 grote hoeveelheden edelmetaal. Tot zover geen verrassingen. Er is echter een andere reden waarom Rusland juist nu veel goud koopt.
Namelijk, de ineenstorting van de roebel.
De Russische munt heeft het — net als eerder dit jaar — zwaar te verduren gehad. Het was een makkelijk doelwit voor speculanten, omdat de Russen de roebel binnen een bepaalde bandbreedte ten opzichte van de dollar wilde houden. In feite beloofden zij dollars te kopen wanneer de roebel tot een bepaalde koers steeg en dollars te verkopen wanneer de roebel tot een bepaalde koers daalt.
Kortom, in een poging de roebel te stabiliseren moest de centrale bank dollars verkopen. En voor wat zouden de Russen die dollars precies inruilen?
Inderdaad, voor fysiek goud.
‘Roebel/dollar’-koppeling verleden tijd
Speculanten anticipeerden echter in steeds grotere mate de interventies van de centrale bank waardoor er een kat- en muisspel ontstond (zodra de bodemkoers bereikt werd, wist de gehele markt immers dat Rusland dollars zou verkopen). De roebel kwam in een neerwaartse spiraal.
Dit heeft ertoe geleid dat Rusland sinds kort de roebelkoers volledig vrij laat. Wel kan en zal men, indien nodig, op ieder willekeurig moment buitenlandse valuta verkopen om de roebel te stabiliseren.
In andere woorden, hoe slechter de roebel het doet, hoe meer goud de Russische centrale bank zal kopen.
Het afgelopen jaar zijn de buitenlandse valutareserves van Rusland met 100 miljard afgenomen. Men heeft echter nog 380 miljard aan reserves. De Russische centrale bank zal net als de Chinese niet stoppen met goud kopen zolang de prijzen zo laag als nu zijn.
Waarom de Chinese centrale bank ook goud koopt
Ik kreeg laatst een reactie van een Duitse lezer die beweerde dat de Chinese centrale bank niet langer goud aankoopt.
Dat iemand een dergelijke bewering kan hardmaken lijkt mij stug. Sterker nog, ik zie het als zeer, zeer aannemelijk dat juist het tegenovergestelde waar is.
De Chinese centrale bank is uiteraard de grote onbekende — cijfers over de Chinese goudaankopen zijn onbekend en worden angstvallig stil gehouden. Ook het World Gold Council rept met geen woord over de goudaankopen van de Chinese centrale bank: er zijn gewoon geen cijfers.
Maar gezien de recente daling van de yuan, ligt het in de lijn der verwachtingen dat ook de Chinese centrale bank haar goudreserves flink aan het vergroten is. Omdat de yuan ‘strak aan de lijn’ wordt gehouden — onthoud dat de yuan nog altijd gekoppeld is aan de dollar — moeten de Chinezen nu een deel van de dollarreserves omwisselen. En waar denkt u dat ze die dollars voor inruilen?
Juist. Net als Rusland moet China de munt ondersteunen en zal men dat doen door dollars te verkopen en —ik veronderstel — linksom of rechtsom goud te kopen.
Enkele opmerkingen over de olieprijs
Opvallend deze week was niettemin de ontwikkeling van de olieprijs. Ondanks dat u bij GoldRepublic geen ruwe olie kunt aankopen — u begrijpt het, een belegging in fysieke olie is enigszins problematisch omdat het over tijd letterlijk verdampt — heeft de daling van de olieprijs strekkende gevolgen voor onder andere goud.
Vandaag daalde de olieprijs opnieuw, tot onder de $75 per vat (WTI).
Waarom is de olieprijs van belang?
De olieprijs daalt momenteel vanwege een lagere vraag vanuit Europa, Japan en China. Het weerspiegelt de economische zwakte in de wereld. En ook nu kan de olieprijs gemakkelijk enkele tientallen dollars verder dalen. Dat betekent — het klopt — dat wij een verdere wereldwijde economische verslechtering verwachten. En dat leidt, ik verwacht, tot een heropleving van de goudprijs.
De economische groei is stilgevallen in Europa, zoveel is duidelijk. Ook de groeicijfers die vandaag uitkwamen — die gezien de standaardafwijking gemakkelijk negatief had kunnen zijn — toonden aan dat de Europese economie niet herstelt. Zo groeide de Nederlandse economie een luttele 0,2%.
Ook Rusland houdt rekening met een lagere olieprijs. Maar Poetin meent dat men genoeg valutareserves heeft om een prijsdaling op te vangen.
Wat is dan de derde centrale bank die goud kocht?
De laatste centrale bank die afgelopen kwartaal significant goud kocht, was die van Kazakstan. De Kazakken kochten 28 ton.
Een verrassing?
Nee, want de reden voor deze aankopen is vergelijkbaar met die van de Russen en Chinezen.
Kazakstan is een land rijk aan grondstoffen en leeft van de export van mineralen en metalen. Ook Kazakstan heeft een koppeling met een mandje aan buitenlandse valuta. Met grondstofprijzen onder druk, diende ook de Kazakse centrale bank buitenlandse valuta om te ruilen. En ook de Kazakken kozen — u raad het al — voor goud.
Wat doet u? Volgt u ook het voorbeeld van de Russen, Chinezen en Kazakken?