Wie volgt Janet Yellen op?
25 oktober 2017
John Taylor. Kevin Warsh. Gary Cohn. Jerome Powell. Janet Yellen. Een van die vijf personen zal vanaf februari 2018 voor vier jaar de aanvoerdersband van de Fed-ploeg krijgen. Wie dat wordt, maakt President Trump, die erover gaat, waarschijnlijk ergens in de komende weken bekend. Wat kan zijn besluit betekenen op de financiële markten?
Laten we met het makkelijkste beginnen, namelijk dat hij besluit alles bij het oude te laten en Janet Yellen herbenoemt als de Fed-voorzitter. In dat geval zouden beleggers gewoon met status quo te maken hebben. Aangezien het lang en breed bekend is wat de monetaire voorkeuren van Yellen zijn, zou er geen enkele reden zijn het verwachte toekomstige beleid van de Fed tegen het licht te houden.
Er is wel een en ander op basis waarvan we kunnen verwachten dat dat zomaar kan gebeuren. Zo is zij een groot voorstander van zo lang mogelijk het monetair beleid zeer ruim houden. Dat zou Trump goed uitkomen aangezien hij grootschalige belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur beloofd heeft. Beide zouden in ieder geval op de korte termijn zorgen voor een hoger begrotingstekort en een hogere staatsschuld. Een lage rente is dan de voorkeur boven een hoge rente.
Maar…tijdens de verkiezingscampagne heeft Trump zich weinig lovend uitgelaten over Yellen. Dat Trump dat ‘vergeet’ zou niet voor het eerst zijn maar er is iets anders wat tegen Yellen werkt wat Trump veel moeilijker kan negeren. Yellen is namelijk benoemd door President Obama. Trump staat er juist om bekend elke herinnering aan zijn voorganger te willen wissen. Fed-voorzitter is een uitstekende kans dat te doen.
Met het oog op de toekomst ligt het ook voor de hand dat Trump een ‘eigen’ voorzitter kiest, iemand die hij waarschijnlijk meer kan beïnvloeden een bepaald beleid te volgen dan dat hij dat met Yellen kan doen.
Van de andere vier kandidaten, schat ik in dat Gary Cohn de kleinste kansen heeft. Tot voor kort had hij een goede relatie met Trump – een duidelijke pré – maar de verhoudingen zijn de laatste tijd afgekoeld. Jerome Powell is al lid van het bestuur van de Fed. Ik heb nergens iets kunnen vinden op basis waarvan ik zou zeggen dat Trump duidelijk in zijn richting neigt.
Het zou me niet verbazen als het uiteindelijk zou gaan tussen Warsh en Taylor, samen met Yellen.
Potentiele opvolgers van Janet Yellen
Kevin Warsh heeft Fed-ervaring, tussen 2006 en 2011 was hij al lid van het Fed-bestuur. Tijdens zijn Fed-periode heeft hij laten zien een zogeheten monetaire havik te zijn, dat wil zeggen een centrale bankier die geen grote voorstander is van zeer ruim monetair beleid voeren. Hij heeft vaak kritiek geuit op het Fed-beleid onder zowel Yellen als haar voorganger Ben Bernanke. Hoe duidelijk hij in zijn kritiek is geweest, zo vaag is hij echter over wat voor beleid de Fed zou moeten voeren. Op de financiële markten zou zijn benoeming tot veel onzekerheid kunnen leiden. Enerzijds omdat hij het imago van een havik heeft maar anderzijds ook omdat waar hij echt voor staat, redelijk vaag blijft.
Tot slot John Taylor. In de monetaire en academische kringen is Taylor zeer bekend als bedenker van de zogeheten Taylor-regel voor hoe hoog de rente die de centrale bank vaststelt, moet zijn. Hij heeft daar een formule voor ontwikkeld. Volgens die regel zou de Fed-rente op het moment tussen 3 en 4 procent moeten liggen in plaats van op 1,25 procent, waar de Fed-rente op te vinden is.
Dat lijkt zijn kansen te reduceren maar, toevallig of niet, heeft Taylor na zijn gesprekken met Trump laten weten dat die regel best flexibel is en ook zodanig opgevat kan worden als dat de rente nu veel lager dan 3 á 4 procent moet zijn. Dit kan voor Trump een teken zijn dat Taylor te beïnvloeden is, iets wat President Trump zou verwelkomen.
Mocht Trump kiezen voor Taylor of Warsh, dan is het te verwachten dat de eerste reactie kan zijn dat de dollar sterker wordt en de Amerikaanse rentes onder verdere opwaartse druk komen omdat beide bekend staan als monetaire haviken.
Dat gezegd hebbende: het is waar dat de voorzitter van de Fed in de praktijk meer invloed heeft dan de andere bestuursleden maar het is óók waar dat dat niet betekent dat hij/zij maar alles kan doen. Hij of zij heeft namelijk te maken met de economische werkelijkheid en die is zodanig dat een snelle serie renteverhogingen tot een nieuwe recessie in de VS kan leiden. Zelfs als Warsh of Taylor het roer overneemt van Yellen, zal die realiteit voor een lange tijd hun haviksneigingen onderdrukken.Wat kunnen we verwachten bij de benoeming van een nieuwe Fed-voorzitter in 2018?
Op de wat langere termijn bezien zou de benoeming van Warsh of Taylor inhouden dat zodra het kan de Fed de officiële rente sneller dan verwacht zal normaliseren en bij een volgende recessie minder snel voor het wapen van quantitative easing zal kiezen dan onder Yellen, Powel of Cohn.
‘Vertalen’ we dit naar de mogelijke gevolgen op de prijzen van edelmetalen, dan kunnen we zeggen dat op de korte termijn neerwaartse druk te verwachten is mocht President Trump voor Taylor of Warsh kiezen. Wanneer echter duidelijk wordt dat ook deze monetaire haviken niet om de economische werkelijkheid heen kunnen, dan zou dat gunstig moeten zijn voor edelmetalen. Op de wat langere termijn zouden Taylor en Warsh, kort door de bocht, niet per definitie goed nieuws zijn voor edelmetalenprijzen.
Kiest hij voor Cohn of Powell, dan zou het me niet verbazen als edelmetalen ervan profiteren, vooral door de relatief grote onzekerheid over het monetaire DNA van beiden. Blijft Yellen zitten, dan zie ik geen reden waarom edelmetalen op korte of langere termijn onder neerwaartse druk zouden moeten staan.