Zilver wordt gezien als een betere long term investment dan goud
19 september 2014
Terwijl de goudprijs – weliswaar mondjesmaat – gemiddeld genomen in 2014 steeg, bleef de zilverprijs achter. Sterker nog, zilver is in 2014 met een daling van 4,9% naar $18,2977 per troy ounce het slechts presterende edelmetaal.
Zilver verliest aan populariteit
Alsof het al niet erg genoeg is, verlagen de zogenoemde money managers en andere grote speculanten zilverposities al 8 weken op rij. Dat is de langste periode in afgelopen 17 maanden. De netto long posities zijn afgelopen week met 2,237 futures contracten zelfs gedaald tot een nieuw dieptepunt, in vergelijking met 46,795 futures contracten- het hoogste punt in oktober 2010.
De zilvermijnen proberen zo ook op eigen wijze toch winst te behalen bij deze lage koersen. Niet alleen verlagen ze de productiekosten door simpelweg minder zilver te produceren. Ook hedgen zij meer dan 1/3 van hun productie met shortposities om op die manier toch nog geld te verdienen aan de dalende prijzen.
De money managers en institutionele beleggers zijn openlijk negatief over de prijs ontwikkeling van zilver. Op zijn zachts gezegd is het dan opmerkelijk dat juist de retailkopers (goed voor meer dan 70%) juist zeer positief blijven over het edelmetaal en houden hun posities massaal aan. Met andere woorden zorgde de kleine gemiddelde stijging van goud ervoor dat de posities in SPDR Gold Trust massaal tot een minimum gedaald zijn, terwijl de forse daling in de zilverprijs beleggers niet beangstigden en geloof behouden in het edelmetaal.
Waarom? Anders dan bij goud, wordt verwacht dat er relatief gezien veel meer rendement behaald kan worden op zilver beleggingen. Niet in de laatste plaats omdat de zilverprijs sterk ondergewaardeerd is. Daarnaast biedt de grote behoefte vanuit de industrie naar het edelmetaal ook een belangrijke zekerheid. Daar waar goud voor ‘slechts’10% voor industriële toepassingen gebruikt wordt, ligt dat bij zilver tussen de 60% en 70%. Met name fabrikanten van zonnepanelen zijn op dit moment grootverbruikers van het edelmetaal. Hieruit kunnen we dus ook concluderen dat de zilver belegger, in tegenstelling tot het gros van de beleggers in goud, niet gedreven wordt door het ‘momentum’ maar gedreven wordt door de verwachte groeiprognoses. Groeiprognoses door de stijgende vraag voor industriële toepassingen.
Eric Sprott: goud blijft enige echte verstandige investeringskeuze
Goud daarentegen wordt al enige tijd genadeloos afgestraft. Zelfs in deze maand. Normaliter zou september een van de beste maanden van het jaar voor goud zou moeten zijn echter is dat deze maand toch ver te zoeken.
Eric Sprott ziet het ook allemaal niet zo somber in. Zelf zegt hij dat hij op dit moment zelf tussen de 70% en 80% van zijn total eigen vermogen in edelmetalen heeft geïnvesteerd. Ondanks dat hij zich ook zorgen maakt over de dagelijkse fluctuaties van de goud en zilverkoersen, blijft hij ervan overtuigd dat dit in huidige tijden de enige echte verstandige investeringskeuze is. Zo benadrukt hij dat het geen nut heeft om geld op de bank te laten liggen, gezien dat bij de huidige rentepercentages praktisch alleen maar geld kost. Alle risico’s van ons huidige bancaire systeem daargelaten.
Rickards: De wereldeconomie is ‘point of no return’ gepasseerd
Jim Rickards stelde nog niet zo lang geleden dat de wereldeconomie een ‘point of no return’ is gepasseerd en afstevent op het einde van de dollarhegemonie. Rickards meent dat regeringen wereldwijd belangrijke marktsignalen hebben gemist en dat er dramatische veranderingen in het wereldwijde monetaire systeem gaande zijn. "De dollar is het anker. Als zij faalt, dan zal het hele systeem falen, omdat de dollar en het systeem één en hetzelfde zijn". De dollar zal onder vuur komen te liggen dankzij toekomstige supermachten als China en Rusland en door regionale valuta als de euro en de SDRs - de speciale trekkingsrechten van het IMF.
Met als logisch gevolg dat hij verwacht dat hierdoor veel beleggers de komende tijd, naarmate er steeds meer onzekerheden ontstaan in de VS, hun exposure naar (fysiek) goud zullen vergoten.
Centrale banken manipuleren de goudprijs door goud te leasen aan commerciële banken, die het met als leverage verkopen aan klanten. Maar dat beleid houdt geen stand, aldus Rickards, omdat marktpartijen goud gaan hamsteren. Hij denkt dat er binnen twee jaar een einde komt aan de succesvolle manipulatie door centrale banken en dat de goudprijs kan stijgen tot $3.000/ Toz en zelfs tot $9.000/ Toz als het internationale monetaire systeem implodeert.
Hoeveel goud u volgens Rickards dient aan te houden, is u allen waarschijnlijk wel bekend:
Rickards adviseert beleggers om 10 tot 20% van hun vermogen in fysiek goud te beleggen om hun rijkdom te beschermen. Meer raadt hij af, omdat goud zeer volatiel is en tot de dag van vandaag nog steeds doelwit is van manipulatie door de centrale banken.
Iedereen heeft zo zijn mening over de huidige ontwikkelingen van de edelmetalen. Maar niemand zal ontkennen dat de huidige onzekerheid over de waardevastheid van de Europese en Amerikaanse staatsobligaties en valutarisico’s van de euro en de dollar hoe dan ook- ook op korte termijn- belangrijke drijfveren voor goud en zilver zijn. Goud kopen kan daarom erg verstandig blijken te zijn.