Genoeg over goud, waar gaat de zilverprijs heen?
7 september 2016
Iedereen heeft in voorgaande artikelen kunnen lezen wat mijn mening over goud is. Op korte termijn blijf ik, ondanks de rally begin dit jaar, voorzichtig. Op middellange termijn blijf ik extreem ‘bullish’. Dat werpt natuurlijkerwijs de volgende vraag op: hoe staat het kleine broertje van goud ervoor? Gaat dat zilver, dat ‘goud voor de armen’, het beter doen dan goud? Waar gaat de zilverprijs heen?
Wat is de oorsprong van de rally in zilver dit jaar?
De zilverprijs staat dit jaar al 36,6% in de plus. Zilver heeft het beter gedaan dan goud, want de goudprijs staat immers 'slechts' 21,6% in de plus sinds de jaarwisseling. Zilver komt nog meer dan goud van een meerjarig dieptepunt.
Waarom doet de zilverprijs het zo goed?
Als u uw elementaire kennis over zilver wat opvijzelt dan weet u dat de zilvervraag grofweg in twee stukken opgedeeld kan worden: de vraag naar zilver als belegging en de vraag naar zilver als industrieel metaal.
De vraag naar zilver als belegging kent dezelfde grondslag als de vraag naar goud. In andere woorden, als u pessimistisch (of optimistisch) over de goudprijs bent, bent u (om geen cognitieve dissonantie te veroorzaken) per definitie pessimistisch (of optimistisch) over de vraag naar zilver als belegging.
Maar dat is niet het hele verhaal.
De zilverprijs, in tegenstelling tot de goudprijs, hangt ook sterk af van de jaarlijkse zilverproductie en de vraag naar zilver als industrieel metaal.
Dus waar komt die enorme zilverrally vandaan?
Volgens de World Silver Survey 2016 van The Silver Institute is de industriële vraag naar zilver gedaald naar het laagste punt in tien jaar (588 miljoen ounces), met uitzondering van 2009. Samenvattend, de industriële zilvervraag is zwak.
Dat betekent dat de zilverrally twee bronnen kan hebben: (a) de beleggingsvraag naar zilver of (b) een afnemende productie.
Dat laatste kunnen we al onze vraagtekens bij zetten. De zilverproductie staat namelijk al twee jaar op een historisch hoogtepunt. Alleen in 2010 en 2011 bereikten we vergelijkbare cijfers, en dat was het jaar van de zilvergekte waarbij de zilverprijs in minder dan zes maanden verdubbelde.
De dollar en zilver
En er is meer bewijs: de inverse correlatie tussen zilver en de dollar is ontzettend hoog. Deze correlatie zet mijn stelling kracht bij: de huidige zilverrally wordt gedreven enkel en alleen door de nukken en grillen van centrale banken.Terughoudendheid
Dezelfde factoren die ik vorige week beschreef om mij terughoudendheid op korte termijn te beargumenteren gaan op voor zilver. Langzaam kopen is het devies en de aankopen opschroeven wanneer er daadwerkelijk een correctie plaatsvindt.
Helemaal omdat de verwachting is dat de Fed bezig is aan een traject om de rente te verhogen. Beter gezegd, de markt schat de kans dat de Fed in september de rente een stap verhoogt op dertig tot veertig procent.
Ik waarschuw beleggers tegen magische goud/zilverratio’s. Ik waarschuw beleggers tegen cowboyverhalen over nijpende tekorten in de ‘fysieke’ zilvermarkt. Zilver kan een prima belegging zijn, maar is geen panacee om rijk te worden.
Desondanks is het zeker geen onaardig idee om 50/50 in goud en zilver te beleggen.